Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 25.10.2015. 14:00

Neobične jabuke "oslikane" još na stablu

Jovana Dimitrijević "izumela" je sa svojim društvom jabuke sa aplikacijama, koje osim što se dobro prodaju, poslužile su i kao marketinški trik na njenom štandu. Jovana je predstavnik mlađe generacije iz ovog kraja koja tvrdi da je kreaitvnost potrebna i na selu.

  • 762
  • 43
  • 0

Porodica Dimitrijević iz sela Božurnje kod Topole Kragujevačke već godinama se bavi voćarstvom, a mlađe generacije odlučile su da se poigraju i naprave atraktivne proizvode, koji nesumnjivo privlače pažnju mušterija. Ove godine proizveli su jabuke kakvih nigde nema u ponudi.

Na voćkama su aplikacije koje jabuke čine veselim, a da nije upotrebljeno nikakvo nedozvoljeno sredstvo koje šteti zdravlju ljudi. Čini se kao da su oslikane, ali pojašnjenje daje Jovana Dimitrijević.

U voćnjak sa nalepnicama

Jabuke sa aplikacijama
"Vesele" jabuke

"Zalepili smo sličice na jabuke dok su još bile zelene. Kada su jabuke sazrele i dobile crvenu boju, ispod nalepnica je ostala zelena i ispod njih srca, znak pitanja, nasmejano lice. Pomogao mi je drug i tako smo naš smisao za humor pretvorili u mali reklamni materijal. Sa malo truda privukli smo pažnju, priča vesela Jovana za svojim štandom.

Od ovog "eksperimenta" Jovana je napravila veliki marketinški trik u Topoli jer jabuke na njenoj tezgi privlače pažnju kupaca, koji zastajkuju, pitaju i na kraju kupuju. Najviše zapitkuju turisti, kojih godišnje kroz Topolu prođe oko sto hiljada.

Poljoprivrednici 21. veka

Jovana Dimitrijević
Jovana Dimitrijević

Na porodičnom imanju uspešno radi i vinarija "Pod Topolom" o kojoj brigu vodi Jovanin brat Nebojša. "Proizvodimo vina i rakije. Od vina su u ponudi merlo i roze, a od rakija tu su: šljivovica, orahovača, loza. Vinarija postoji deset godina. Pod vinogradima imamo tri hektara, a pod voćem šest. Sve što proizvodimo može da se proba i na našem imanju u Božurnji", dodaje Jovana.

Ona je predstavnik mlađe generacije, koja radi i živi u selima u okolini Topole Kragujevačke. Oni su iskoristili imanja svojih predaka kao resurs i odlučili da ih unaprede, ne želeći da se odsele u okolne gradove kao podstanari, tražeći slabo plaćene poslove. Njih u ovom kraju zovu poljoprivrednicima 21. veka, jer uče, ne samo od svojih roditelja, već i od stručnjaka iz oblasti voćarstva. Kad zaškripi, potraže na internetu savete ili načine kako da unaprede plasiranje svojih proizvoda.

Generacija koja menja sliku o seljacima

Oslikane jabuke
Važno je biti inovativan

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola, kaže da je u poslednjih petnaest godina, nekoliko stotina mladih iz ovog kraja posle završene srednje škole ili fakulteta odlučilo da ostane na selu.

"Oni menjaju sliku o poljoprivrednicima u Srbiji, koji su često pogrešno predstavljeni u lošem svetlu. Imamo diplomirane agronome, veterinare, mašinske inženjere, koji su odlučili da budu "svoje gazde". Njihov kvalitet života nije umanjen time što su ostali na selu. Kažu da im je bolje da budu svoj na svome, nego da rade za 200-300 evra u gradu, kaže Jovanović.

Mladi koji su ostali u Topoli ili se vratili posle završenog školovanja, bave se voćarstvom, vinogradarstvom ili stočarstvom. Jovanović još navodi da osim plodne zemlje ovoj "pojavi" pogoduje i blizina gradova poput Kragujevca i Beograda, dobri putevi i infrastruktura koja ih nije odsekla od sveta.


Tagovi

Voćari iz Topole Vesele jabuke Božurnja Jovana Dimitrijević Vinarija Kupci Nalepnice za jabuke Dragan Jovanović Mladi proizvođači Vina Rakije Život na selu


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]