Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 24.06.2016. 18:00

Nezadovoljni cenom, malinari najavili proteste

Proizvođači malina nisu zadovoljni otkupnom cenom, iako ona polako raste. Neki su najavili i porteste, a kao poslednji rok za ispunjenje zahteva za cenom od 2,30 evra je 28. jun.

  • 2.636
  • 423
  • 0

Početak berbe malina u ariljskom, ivanjičkom i požeškom kraju obeležila je akontna cena od 150 dinara, ali ovih dana cena polako raste. Tako je kilogram "crvenog zlata" dostigao cenu od 187 dinara.

Međutim, mnogi proizvođači nisu zadovoljni, zahtevaju cenu od 2,30 evra za malinu, u suprotnom predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović najavljuje proteste. Upravni odbor te asocijacije, čijem su sastanku prisustvovali predstavnici iz 38 opština i 14 gradova Srbije kao rok je odredio 28. jun, odnosno Vidovdan.

Srpske hladnjače obilaze kupci iz inostranstva

malina
Mnogi proizvođači su

nezadovoljni cenom maline

Peter Veler, duže od tri decenije tim poslom dolazi u Srbiju. On kaže da je prethodne sezone cena malina bila izuzetno visoka, pa je došlo do pada potražnje prerađevina. Mnogi prerađivači su zato bili prinuđeni da menjaju recepturu i da drugim voćnim ukusima pronađu put do kupaca. "To je razlog zbog čega svake godine moramo da pratimo kretanja na tržištu, a od toga zavise i cene, koje će ove godine verovatno biti niže nego prethodne sezone. Cena raste za organske proizvode, koji ne samo da su zdraviji, nego su bolji i po životnu sredinu", kaže Veler. Uprkos obilnoj kiši kvalitet srpske maline, nakon slabijeg roda na početku, sada dobija na intenzitetu. Vilamet iz Srbije je po ukusu nemačkih kupaca, napominje Veler, koji tu sortu malina izdvaja od ostatka sveta.

Boris Obradović, vlasnik hladnjače "Laki" kaže da se zbog toga mora dalje unaprediti proizvodnja te sorte, poboljšanjem higijenskih uslova, kakvi su već ustanovljeni u hladnjačama. On se nada da će i u ovoj sezoni Srbija biti na prvom mestu što se tiče izvoza, ali i po kvalitetu malina. Tome u prilog ide i činjenica da su se nepovoljne meteorološke prilike odrazile po pad proizvodnje u Čileu i Poljskoj, što će na svetskom tržištu dovesti do pada ukupne ponude.

Ove godine malinjake su pogodile brojne neprilike

Stručni saradnik u Institutu za voćarstvo u Čačku, dr Aleksandar Savić navodi da će se u pojedinim delovima Srbije zbog snega u aprilu i maju, grada u junu rod u mnogim malinjacima biti umanjen i za 50 procenata. "Kvalitet maline, koja je na početku vegetacije imala nešto sitniji rod, sa stabilizacijom vremenskih prilika, je više nego dobar", kaže Savić.

Srpskim proizvođačima preostaje nada da će im u julu meteo prilike ići na ruku kako bi priveli sezonu berbe uspešnom kraju. Hladnjačari se nadaju da oluju na svetskom tržištu neće izazvati Bregzit i da će uprkos tome maline i dalje biti tražen proizvod u zemljama Evropske unije.


Tagovi

Hladnjačari Malinari Proizvodnja maline Berba maline Otkupna cena Dobrivoje Radović Crveno zlato Protesti


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer