Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz smokve
  • 10.09.2015. 08:30

Odložena berba turske smokve

Vetar i kiša su ove godine uzrokovali štete u zemlji koja je broj jedan za smokvu - Turskoj.

  • 220
  • 9
  • 0

Više od 80% svetske proizvodnje smokve odvija se negde na Sredozemlju. Najveći proizvođači i izvoznici su: Turska, Grčka, Italija, Alžir, Maroko i Španija. U Evropi se sade tržišni voćnjaci gustog sklopa (kalifornijski način), a plodovi se koriste za turističku, sezonsku potrošnju i sušenje.

Vetar i kiša su ove godine uzrokovali štete u zemlji koja je broj jedan za smokvu - Turskoj. Plasman sveže smokve je ograničen slabom mogućnošću čuvanja, pa se njome trguje znatno kraće nego što je to slučaj kod ostalog voća. Berba turske smokve odložena je zbog toga za nedelju dana. Rod smokve, u sezoni 2015, procenjen je na 74,505 metričkih tona (+/- 5%). Prošle godine smokva je dala 69,731 metričkih tona.

Pucanje plodova, obilan rod

Stabla su bogato rodila, a velik udeo voća na granama rezultiraće kontaktom između plodova i dovesti do štete. Jak vetar i pljuskovi u avgustu uzrokovali su pucanje smokava, pa je 15% voća bilo oštećeno. Smokva je pretrpela i endosepsu koja je uzrokovala unutrašnje truljenje.

Iako će se obrati velika količina smokve, količina kvalitetnih smokava pogodnih za sušenje i pakovanje je vrlo niska, naročito sada na početku sezone kada se očekuju prve pošiljke izvan zemlje. Izvoz smokava je ove godine bio 52,836 metričkih tona. Lane je izvoz iznosio 73,945 metričkih tona. Prvi izvoz se očekuje u prvoj nedelji oktobra.


Tagovi

Berba Plasman Turska Španija Vremenski uslovi Smokvik Sušenje smokve


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."