Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiperprodukcija jabuka
  • 08.08.2016. 14:30

Poljske jabuke neće nestati tek tako!

Problem prevelike proizvodnje jabuka i krušaka, u Poljskoj, nastavlja se i u predstojećoj sezoni uprkos vremenskim uslovima koji su pre samo nekoliko sedmica proizvođačima prouzrokovali ogromne štete.

  • 297
  • 13
  • 0

Hiperprodukcija poljskih jabuka neće prestati tek tako. Problem prevelike proizvodnje jabuka i krušaka, u Poljskoj, nastavlja se i u predstojećoj sezoni uprkos vremenskim uslovima koji su pre samo nekoliko sedmica proizvođačima prouzrokovali ogromne štete, prenosi portal Freshplaza.

Problem hiperprodukcije jabuka i krušaka u Poljskoj se nastavlja uprkos štetama. Oluje praćene gradom pričinile su ozbiljne štete u velikim voćnjacima. Neki proizvođači suočili su se sa gubicima koji iznose 30-40%. Proizvodnja jabuka u nadolazećoj sezoni bila je procenjena na 3,74 miliona tona, zbog suše tokom leta, ali prema podacima poljskog instituta, proizvodnja jabuka je porasla na 4,15 miliona tona, a krušaka na 65 miliona kilograma!

Noviji voćnjaci počinju da rađaju

Ukupno posmatrano to je veća količina od one u 2015. godini, koja je iznosila 4 miliona tona. Uzrok su i noviji voćnjaci zasađeni pre 3-4 godine koji sada počinju da donose rod.

Problem hiperproizvodnje će tako verovatno biti nastavljen i narednih godina. To je i zbog subvencija za proizvodnju, isplaćenih pre 3-4 godine, da bi se podigli novi zasadi. Ovo je jasan trend koji nema nameru da prestane u skorijoj budućnosti, a mnogima zadaje velike glavobolje, kažu proizvođači. Drugi problem je taj da su neke jabuke prevelike zbog povoljnih vremenskih uslova i novih sistema za đubrenje i navodnjavanje.

Pad kvaliteta, cena, ali i hiperprodukcija

Pad kvaliteta industrijskih jabuka, u kombinaciji sa hiperprodukcijom, sigurno će uticati na cene voća. Očekuje se da će s obzirom na količinu jabuke na tržištu, cene ove sezone biti niže od troškova proizvodnje. Pozitivna stvar je ta da su otkrivene neke nove tehnike prerade jabuka, a 1/8 jabuka se koristi u konditorskoj industriji i u Nemačkoj se traži specijalno za tu namenu. Neka tržišta u Evropi, ali i prekookeanske zemlje imaju potrebe za kupovinom sušenih jabuka za izvoz. Ipak, Kina je zasada tržište koje najviše obećava.


Tagovi

Poljska Jabuke Voćarstvo Subvencije Hiperprodukcija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.