Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 12.01.2017. 13:30

Prednosti mašinskog kupljenja i sušenja lešnika

Posledice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi proizvođači lešnika su prošle godine skupo platili. Neki su izgubili više nego da su platili nabavku nove sušare ili kombajna za sakupljanje.

  • 8.777
  • 409
  • 0

U "suvim" godinama lešnik pada na suvo tlo, a temperature i vlažnost vazduha pogoduju prirodnom sušenju plodova.

Nakon ručnog ili mašinskog kupljenja, plodovi imaju vlagu oko 10%, te ih uz malo ili nimalo sušenja možemo skladištiti. U "vlažnim" godinama plodovi se kupe s vlagom 20-30%, pa je njihov kvalitet pod znakom pitanja. Plodovi se čak ne smeju spremati u mrežaste vreće, već se moraju sušiti u sušarama ili razgrtanjem u tankom sloju na suvu i čistu površinu izloženu promaji ili suncu, uz često mešanje.

Proizvođači nespremno dočekali sezonu

Godina 2013. bila je izrazito nepovoljna za skupljanje i sušenje lešnika. Sazrevanje je bilo prilično neujednačeno i zakasnelo, zbog kiša u avgustu i septembru, te septembarskog hladnog vremena. Kišno vreme, dobar rod i visoka vlažnost plodova (20-35%) otežalo je sakupljanje, a još više sušenje.

FACMA C 380 S

Prema informacijama proizvođača i uzorcima koje je primio Agro-tok i PP Orahovica, mnogi proizvođači lešnika nisu spremno dočekali sezonu ubiranja i skladištenja roda. Spremnost se ne ogleda samo u nabavci potrebne opreme nego, još više, u spoznaji da kvalitet plodova opada zbog dugog ležanja na vlažnom tlu, a drastično pada zbog držanja vlažnih plodova na velikoj gomili ili u vrećama nepropusnim za vazduh. Čak postoji opasnost od kvarenja, ako se spremanje obavi u mrežaste vreće, kad plodovi imaju vlagu veću od 12-15%.

Posledice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi su prošle godine skupo platili. Neki su izgubili više nego da su platili nabavku nove sušare ili kombajna za sakupljanje. Na primer, jedan veliki proizvođač je na prošlogodišnjem rodu od cca 100 tona lešnika u ljusci imao štetu (pokvareni lešnik) u vrednosti sušare i kombajna zajedno.

Posledice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi su prošle godine skupo platili.

Pokvarene jezgre lešnika možemo uočiti na više načina i to:

  • vizuelno - plod je truo i taman
  • dodirom - plod je mekan i naduvan
  • ukusom - plod je kiseo, a kasnije postaje gorak

Kako sačuvati kvalitet plodova?

Truli plodovi lako se i relativno jeftino mogu izdvojiti iz mase i baciti. Za uočavanje i izdvajanje mekanih plodova potrebno je mnogo više truda i vremena, jer svaki plod bi trebalo stisnuti prstima. Udeo kiselih plodova ne može se uočiti bez detaljne laboratorijske analize. Započeti procesi kvarenja (destrukcija masnih kiselina) se nastavljaju, pa s vremenom raste udeo "užeglog" jezgra. Da bi se sačuvao kvalitet plodova i ostvarila poželjna razlika između proizvodne i prodajne cene, i kako bi se na taj način opravdao rad i ulaganje, potrebno je:

Vučeni kombajn C 300 T

1) zasad spremiti za mašinsko sakupljanje plodova - ravna površina s malčiranom ili herbicidima osušenom travom, bez ostataka granja, bez nisko položenih grana, koje ometaju prolazak mašina.

2) kupljenje obaviti na vreme i po prihvatljivoj ceni - mašine imaju veliki kapacitet, a cena kupljenja po kilogramu je 2-5 puta niža nego kod ručnog kupljenja. Razlika je veća kod starijih zasada s većim rodom.

3) kod mašinskog sakupljanja, lešnik treba odmah odlagati u prikolicu, koju vuče kombajn. Na ovaj način izbegavamo višestruku manipulaciju vrećama (postavljanje, vezanje i odlaganje, utovar u prikolicu, istovar u skladištu, odvezivanje i istresanje).

4) na ulazu u skladište lešnike treba propustiti kroz prečistač (izdvaja grančice i drugu nečistoću i po mogućnosti oprati u specijalnoj kadi (odvaja se zemlja, pesak ili kamenčići, te insekti i njihova jaja i izmet). Na ovaj način sprečavamo da u pogon za doradu ulazi nečistoća, koje se kasnije ne možemo rešiti.

5) lešnik bi trebalo u roku 1-2 dana nakon kupljenja, osušiti u prikladnoj i ekonomičnoj sušari. Nisu dobre pokretne sušare za žitarice, jer troše više goriva i imaju veći postotak oštećenja plodova.

6) osušene i po mogućnosti kalibrirane plodove spremamo u skladište, gde se mogu čuvati i preko dve godine. Skladištiti možemo u rinfuzi, na podlozi koja je izolovana od vlage, u vertikalnim silosima, u rešetkastim kontejnerima ili u vrećama - jumbo ili obične.

Za više informacija o sakupljanju, sušenju ili skladištenju lešnika, obratite se firmi Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Agro-tok Lešnik Mašine FACMA C 380 S Rod Skladištenje Plod Sušara


Partner

Agro-tok d.o.o. RS

Đakovačka 71, 31403 Široko Polje, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: agrotok@gmail.com web: http://www.agrotok.hr/