Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiper proizvodnja
  • 16.01.2017. 09:30

Prevelika proizvodnja ruši cenu narandži?

Pred proizvođačima narandži je teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih narandži, a tražene su manje.

Foto: Susbany / Pixabay
  • 902
  • 43
  • 0

Prvi kontejneri sa egipatskim Navel narandžama (vrsta velike narandže, koja nema seme) stigli su u holandski Marni Fruit.

"Uvozimo iz Egipta poslednjih šest godina i količina se povećava svake godine", kaže Patrik Konings (Patrick Konings) navodeći da je pred proizvođačima narandži teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih narandži, piše freshplaza.

"Nadam se da nećemo morati rušiti cenu, iako se bojim da će biti tako. Cena od 9 do 10 evra za kilogram za prve pristigle narandže je zapravo jako niska", dodaje on.

Nakon narandži vrste Navel slede Baladi, nakon kojih u februaru stižu narandže iz Valensije. Konings objašnjava da su manje narandže tražene, pa da postoji mogućnost da se na taj način dodatno zaradi.

Tražene manje, stižu veće narandže

Vremenski uslovi idu na ruku Egiptu više nego Španiji, u kojoj voće nije uvek dostupno. Kako dodaje Konings, prošle godine su pojedini kontejneri s narandžama bili uništeni zbog prisustva nedozvoljene količine ostataka pesticida (MRL). Kontrole su stroge, posebno za destinacije poput Dalekog istoka i Kine, što izvoznike dovodi do Evrope. Strožije kontrole najavljene su iz tog razloga i u Holandiji.

"Verujem da se kvalitet egipatskih narandži popravlja. Naravno, ima odstupanja, ali većina narandži koje se uvezu su dobrog kvaliteta", zaključuje Patrik.

Foto: Susbany / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!