Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 26.05.2016. 15:50

Proizvodnja lešnika sve interesantnija

Proizvodnja lešnika sve je interesantnija, a preko udruženja proizvođači žele lakše do tržišta.

  • 1.843
  • 207
  • 0

Kako je proizvodnja lešnika i leske sve isplativiji posao, u decembru 2015. godine osnovano je Udruženje proizvođača pod nazivom "Lešnik Obrenovac". Ovo udruženje trenutno broji sedam članova, a u planu je i primanje novih članova, kao i spajanje udruženja proizvođača lešnika iz više okolnih opština.

"Krajem maja, početkom juna, napravićemo nov sastanak na kome ćemo primiti nove članove, koji imaju relevantnu površinu pod zasadom lešnika. Naš cilj je da udruženi konkurišemo za fondove, da plasiramo robu zajedničkom tržištu i da dalje prerađujemo lešnik, što uključuje preradu ljuska ili pravljenje ulja", ističe Vladimir Perišić iz ovog udruženja.

Od Zadruge do Udruženja

Na inicijativu predstavnika Komisije za poljoprivredu, prošle godine sprovedena je anketa o udruživanju poljoprivrednika u Zadruge, koja je i rezultirala stvaranjem Udruženja proizvođača lešnika. U osnivanju ovog udruženja učestvovala je i Savetodavna služba za poljoprivredu Padinske Skele koja je održala prvi edukativni sastanak.

"Lešnik je doživeo neverovatnu ekspanziju, zasadi su se zaista umnožili i tome je sigurno pogodovala situacija što se jedna veliak kompanija poput Ferera uključila u ovo priču, a najverovatnije će doći do spajanja proizvođača iz opštine Obrenovac i opštine Surčin", istakao je Todo Terzić, iz službe za savetodavne poslove u poljoprivredi Padinska Skela.

Proizvođače očekuju subvencioni krediti Ministartsva poljoprivrede

"Za kupovinu sadnica, repro materijala i ostalog potrebnog za kvalitetnu sadnju lešnika, proizvođači mogu uzeti subvencione kredite uz kamatnu stopu od 3%, uz grejs period od godinu dana i rok otplate na tri godine. Ono što je posebno interesantno, a poljoprivredni proizvođači treba da iskoriste, jesu mere koje se odnose na jačanje konkurentnosti kroz investiranje u poljoprivrednu proizvodnju. Naime, preko ovih mera za kupovinu mehanizacije, opreme, priključnih mašina i ostalog, poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti povraćaje od 40%, od ukupne vrednosti investicija. Ovo naravno važi za sve registrovane poljoprivredne proizvođače", poručuju iz Službe za savetodavne poslove u poljoprivredi.

Zahtevi se podnose Upravi za agrarna plaćanja do 15. oktobra tekuće godine.

Foto:bigstockphotos.com;dadalia


Tagovi

Lesnik Sadnice Udruzenje Proizvodnja Subvencije Mehanizacija Repromaterijal


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu