Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 03.11.2016. 18:00

Proizvodnja malina u Tovariševu

Posle osmogodišnjeg iskustva u proizvodnji jagoda i pojavi malina na terenu u Tovariševu i okolini, Stanislav je shvatio da je jednostavnije i unosnije gajiti malinu nego jagodu i to ga je navelo da promeni voćnu vrstu koju uzgaja.

  • 1.098
  • 52
  • 0

Poljoprivrednik Stanislav Damjanov iz Tovariševa se najpre bavio proizvodnjom jagoda da bi pre dve godine prešao na uzgoj malina. U malinjaku površine 72 ara Stanislav uzgaja sortu Polka.

Maline zamenile jagode

Posle osmogodišnjeg iskustva u proizvodnji jagoda i pojavi malina na terenu u Tovariševu i okolini, Stanislav je shvatio da je jednostavnije i unosnije gajiti malinu nego jagodu i to ga je navelo da promeni voćnu vrstu koju uzgaja.

"U ovom momentu dvogodišnje maline imam na nekih 67 ari i na 15 ari imam jednogodišnje maline. U pitanju je sorta Polka na čiji uzgoj sam se odlučio zbog njene krupnoće, kvaliteta, transportabilnosti. Čvršća je u odnosu na Polanu i lakše se bere", kaže Stanislav.

U proizvodnji maline neophodna moderna tehnologija

Kako navodi, moderna tehnologija u ovoj proizvodnji veoma je značajna i direktno se odslikava na kvalitet ploda. Bez moderne tehnologije na tržištu maline, neće moći da se konkuriše. "Svi možemo da proizvedemo kvantitet ali je u pitanju kvalitet koji će se meriti i donositi zaradu", napominje Damjanov.

Savremena proizvodnja malina nezamisliva je bez sistema za navodnjavanje, a ništa manje nije značajna ni protivgradna mreža. Da je tako potvrdilo se i u ovoj godini. Malina ima plitak korenov sistem i stoga zahteva intenzivno zalivanje. Takođe, ovogodišnja dva tri toplotna talasa s temperaturama preko 30°C doprinela su pojavi ožegotina ploda, što je uticalo i na smanjenje kvaliteta ploda, a samim tim manjoj ceni proizvoda. Stoga su, kako kaže Stanislav pomenuti sistemi preko potrebni.

Za mnoge proizvođače malina zaštita bilja iziskuje dosta truda i znanja, a kako ovaj poljoprivrednik ima iskustva u gajenju jagoda, ova agrotehnička mera mu ne predstavlja problem. Za razliku od svojih kolega Stanislav nema problema s radnom snagom, s obzirom na to da su na njegovom imanju uposleni dugogodišnji radnici.

Više o zasadu malina Stanislava Damjanova iz Tovariševa kao i njegovim planovima pogledajte u video materijalu.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Stanislav Damjanov Tovariševo Malina Polka Moderna tehnologija


Partner