Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primamljive bobice
  • 07.07.2016. 15:00

Šta je dobro znati o sadnji i gajenju maline?

Šta je važno znati o sadnji maline?

  • 2.914
  • 304
  • 0

Malina je šumska biljka koja ceni zaštitni sloj od delimično razgrađenog uvelog lišća, grančica, slame, kore drveta, drvene piljevine, borovih iglica ili drugih drvnih ostataka. Ako ih redovno dodajemo, ti materijali će se razgraditi i zemljištu dati kiselost koja je biljci potrebna za rast.

Malčiranje omogućava zaštitu od bolesti poput plamenjače izdanaka, što je uobičajeno u hladnijim krajevima i pomaže suzbijanju rasta korova.

Sadnja izdanaka maline

Izdanci malina sade se u jesen. Na dno rupe za sadnju stavlja se dobro razgrađeno đubrivo, a ukoliko je zemljište suvo ili alkalno, potrebno je umešati veliku količinu kiselog komposta. Malina se sadi se na dubinu 10 cm, a korenje je dobro pre sadnje raširiti. Preduboka sadnja ograničava razvoj korisnih divljih izdanaka. Oko osnova izdanaka zemlju treba dobro utabati. Oko baze svake biljke treba ostaviti udubljenje i sadnicu obilno zaliti. Kada se biljka ukoreni, izdanci se orežu na visinu oko 25 cm iznad zemlje. Reže se kosim rezom iznad pupa.

Redovno orezivanje omogućava stalno stvaranje zdravih, novih izdanaka i dobru proizvodnju plodova. Od sorte maline zavisi kada i kako je treba orezivati. Malina je trajnica koja u različitim periodima godine, zavisno od toga da li donosi plodove u jesen ili leto, iz korenja stvara nove izdanke. Letnje sorte daju plodove jednom godišnje i to u julu. Neki izdanci nose plodove, a drugi rastu i razvijaju se. Novi izdanci će doneti plodove sledeće godine, a oni koji ih nose ove godine nakon berbe se režu. Na jesenjim sortama plodovi se pojavljuju od septembra do prvih mrazeva i to na izdancima koji su se razvili u toj godini.

Maline traže oslonac

Stabljike maline izuzetno su savitljive i mogu se poviti zbog vetra, kiše ili težine plodova. Zato im treba neka vrsta oslonca, poput stubova i žice. Na svakom kraju reda sa izdancima u zemlju zabodite dva stuba, učvršćujući ih kosim osloncem. Zatim pocinkovanu žicu između stubova razvucite na visinu od oko 170 cm, s tim da jedan kraj čvrsto zategnete vijkom, a nakon toga plastičnom vezicom, komadom baštenskog kanapa ili rafije zavežite svaku žicu za izdanak.

Malinina buba pričinjava velike štete

Često se malinina buba viđa dok se beru zreli plodovi. Treba paziti na odrasle insekte koji polažu jajašca na cvetove maline, kao i na smeđe larve koje riju tunele do središta ploda. Tradicionalni način prevencije problema s ovom bubom je sadnja nezaboravka (Myosotis) blizu malina. Cvet se lako samozasemenjuje, a odbija opasne insekte. Leti redovno pregledajte maline, hodajući uz zasađeni red jednom rukom udarajte listove biljaka, a u drugoj držite teglu u koju će malinine bube upadati. Posle toga ih uništite.

Foto:bigstockphotos.com;szulyphoto


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Gajenje Voćarstvo Kiselo zemljište Đubrivo Izdanci maline Malčiranje Malinina buba Nezaboravka


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta