Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 11.09.2016. 09:00

Uzgoj jagoda – popunjava kućni budžet

Zasad jagode se prostire na površini 33 ara, a na njemu je zastupljena isključivo sorta Alba. Kako tvrdi Ivan Petković, gajenjem te sorte oni ne zavise od otkupljivača i hladnjačara, jer je ta sorta mnogo izdržljivija i dosta ranije stiže od sorte Zenga.

  • 2.579
  • 125
  • 0

Uzimajući u obzir to da ekonomska situacija u Srbiji nije na zavidnom nivou sve više naših sunarodnika pokušava da pronađe način za obezbeđivanje dodatne zarade i više sredstava za život. Oni koji žive u gradu, a imaju mogućnosti, često se odlučuju za pokretanje sopstvene poljoprivredne proizvodnje - najčešće voćarske. Slična je priča i sa domaćinom Ivanom Petkovićem, iz Leskovca, koji je porodičnu parcelu površine tridesetak ari pretvorio u jagodnjak. Osim jagoda, Petković poseduje još jednu parcelu na kojoj je posadio maline.

Gaje isključivo sortu Alba

Zasad jagode se prostire na površini 33 ara, a na njemu je zastupljena isključivo sorta Alba. Kako tvrdi Ivan, gajenjem te sorte oni ne zavise od otkupljivača i hladnjačara, jer je ta sorta mnogo izdržljivija i dosta ranije stiže od sorte Zenga. Petkovići u ovaj posao nisu ušli na slepo, već su imali pomoć Ivanovog rođaka savetodavca za voćarstvo, koji im je mnogo pomogao savetima i što je još značajnije obezbeđivanjem rasadnog materijala. Naravno tu je i sistem za navodnjavanje kap po kap bez kojeg se ova proizvodnja ne može zamisliti. Taj sistem omogućava da se odjednom navodnjava čitava parcela.

Ptice prave probleme

Iako je uspeo da napravi funkcionalan sistem kap po kap sa manje ulaganja nego što je očekivao, Ivan muku muči sa jednim drugim problemom - žednim pticama. Više o tom problemu, ali i o načinu gajenja jagoda, izboru sortimenta, kao i o planovima za plasman, pošto su Petkovići tek počeli proizvodnju pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Voće Voćarstvo Jagode Uzgoj Leskovac Srbija Sorte Alba Ivan Petković


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.