Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uz stočarstvo i voćarstvo
  • 17.10.2016. 18:00

Uzgoj maline na jugu Srbije

Do skora ratastvo i stočarstvo su bile jedine delatnosti koje su Svetu Nocića deklarisale kao poljoprivrednika, a od prošle godine postao je i voćar, malinar.

Foto: Bigstockphoto/arhat
  • 475
  • 20
  • 0

Svetozar Nocić iz Stropskog, sela nadomak Vranja poznat je kao odgajivač svinja. Do skora ratrastvo i stočarstvo su mu bile jedine delatnosti koje su ga deklarisale kao poljoprivrednika, a od prošle godine postao je i voćar, malinar.

Odluka za proširenje delatnosti je bila niska i variranje otkupne cene tovljenika. Zato je Svetozar sa svojim partnerom Slađanom Stojanovićem, u decembru prošle godine zasnovao malinjak na površini 1,5 hektar.

U malinjaku su zastupljene dve sorte koje dospevaju jedna posle druge za bebru, Vilamet i Polana. Razlog za odabir ovih sorti, kaže Sveta, je što duža berba. Rodom u prvoj godini Sveta je zadovoljan, a veći prinos očekuje sledeće godine.

Prva godina rodna

Ova godina se pokazala kao pogodna za proizvodnju malina, jedini problem jesu bile oscilacije u temperaturi i smenjivanje kišnih i sunčanih dana. Ovakve vremenske prilike su preduslov za oboljevanje biljki, ali Sveta je pravovremenom primenom zaštitnih sredstava uspeo da održi maline u dobrom zdravstvenom stanju. Za postizanje dobrog roda maline od velike koristi je bio sistem za navodnjavanje, kap-po-kap, a kako navodi Sveta ne može se očekivati dobar rod bez njegove primene.

Cena maline je oko 200 dinara za kilogram. Robu predaje u obližnju hladnjaču, a isplata sredstava je deset dana od primopredaje. Probem sa kojim se susreo Svetozar, već u prvoj godini proizvodnje, a koji je mnogim malinarima širom Srbije zajednički, jeste nedostatak i neadekvatna radna snaga.

Šta očekuje u drugoj godini, kakvi su planovi ovog poljoprivrednika pogledajte u prilogu.

Foto: Bigstockphoto/arhat


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Sveta Nocić Maline Vilamet Pola Svinjarstvo Vranje


Partner