Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćari RS
  • 23.08.2015. 18:00

Voćare u RS spašava otkupna cena i izvoz

Iako je suša u Republici Srpskoj umanjila kvalitet voća, očekuje se da će otkupnom cenom i izvozom u Rusiju, voćari nadoknaditi gubtak roda.

Foto: depositphotos.com
  • 135
  • 4
  • 0

Iako je suša u Republici Srpskoj umanjila kvalitet voća, voćari su zadovoljni otkupnom cenom, koja je nešto viša nego lani i očekuju da će dobra cena i izvoz na rusko tržište nadoknaditi gubitak roda.

Više izgubljeno na kvalitetu nego na količini

Predsednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović, ističe da je trenutno otkupna cena ranih sorti jabuka oko 0,75 konvertibilnih maraka (KM), odnosno oko 0,38 evra, krušaka 1,0 KM, a šljiva od 0,80 do 1,0 KM. "Nismo mnogo izgubili na količini plodova zbog suše, oko 25 odsto roda, ali jesmo u kvalitetu, jer su plodovi dosta sitni", kazao je Dojčinović za Glas Srpske.

Najviše voća RS plasira u Rusiju

On je dodao da su najviše stradale kruške i šljive, čiji rod je uništen još u proleće. Berba ranih sorti krušaka, koja je u nekim krajevima već počela, biće završena za svega nekoliko dana. "U prilog nam ide činjenica da na tržištu nema starih zaliha voća, hladnjače su prazne, što nam je garancija da će voće biti prodato", rekao je Dojčinović. Istakao je da se voće iz RS najviše plasira na rusko tržište, a velike količine otkupljuju i firme iz Bosne i Hercegovine.

Voćar iz Kozarske Dubice, Brane Kos, koji ima pet hektara voćnjaka, kaže da je zahvaljujući sistemu navodnjavanja delimično spasio rod voća. Iduće nedelje počinje berba kruške viljamovke i jabuke sorte gala, a ponuđene otkupne cene više su za oko 20 odsto nego lani, rekao je Kos.

Na području opštine Ugljevik pod zasadom šljiva nalazi se oko 2.000 hektara zemljišta, a voćari ovog kraja ističu da je njihov kvalitet odličan, iako je prinos manji nego lani. Šljive iz tog područja uglavnom se izvoze u Rusiju, Austriju i Nemačku.

Foto: depositphotos.com; manfredky


Izvori

Tanjug


Tagovi

Otkupna cena Voćari Rusija Republika Srpska Kvalitet voća Otkupna cena Suša Dragoja Dojčinović Kruške Šljive