Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 20.10.2016. 16:00

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Na mogućnost čuvanja plodova jabuke utiču agrotehnika, sorta, podloga, vreme, način berbe i drugi faktori.

Foto: Pixabay.com
  • 8.582
  • 240
  • 0

Jabuke su voće koje može dugo da se čuva. Plodove treba brati sa peteljkom po suvom vremenu. Najbolje je za čuvanje pripremiti plodove sorti koje dozrevaju u periodu jesen-zima. Prilikom berbe plodove ne bacati, kotrljati, gnječiti, ostavljati na suncu ili kiši.

Za čuvanje, odabrati zdrave plodove bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma oboljenja. Jabuke nije potrebno prati ili brisati. Sveže ubrane jabuke je najbolje dve do tri sedmice ostaviti na hladnom mestu. U toku tog perioda plodovi sa skrivenim oštećenjima i oboljenima pokazaće znakove propadanja te se mogu ukloniti. Različite sorte potrebno je razdvojiti jer se razlikuju po mogućnostima za čuvanje. Jabuke koje mogu da se čuvaju kraći vremenski period, pre će pokazati znakove propadanja i predstavljaju izvor zaraze za plodove sorti koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Sortiranje jabuka prema krupnoći

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći na velike, srednje i male. Mali plodovi se koriste za preradu i od njih možemo napraviti: džemove, marmelade, sokove, kompote. Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine. Veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije.

Prostor u kome ćemo čuvati jabuke treba da je čist, suv, dezinfikovan (okrečen). Optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4ºC, vlažnost vazduha treba da se kreće od 85 do 95 odsto. Ako je vlažnost vazduha niska dolazi do promene na plodovima, gube boju. Za različite sorte optimalne vrednosti temperature i vlažnosti su različite. Prostorija u kojoj se skladište jabuke treba da ima dobro provetravanje zbog nakupljanja etilena.

Na vreme čuvanja utiče nekoliko faktora:

  • Sorta - letnje sorte (sorte koje dozrevaju tokom leta) imaju kraći period čuvanja, dok zimske sorte mogu da se čuvaju duže;
  • Agrotehnika;
  • Vreme berbe - veoma je važno odabrati dobar termin berbe. Plodovi pri berbu treba da budu oodgovarajućeg stepena zrelosti, ne smeju biti ni zeleni ni prezreli;
  • Manipulacija plodovima tokom berbe do smeštanja, na mesto gde će se čuvati;
  • Uslovi skladištenja.

Prema vremenu dozrevanja sorte jabuke mogu biti letne, jesenje i zimske. Letnje sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenje jedan do tri meseca. Zimske sorte se mogu najduže čuvati, tri do osam meseci. Plodovi jabuke sadrže oko 85 odsto vode i zbog toga su podložni smrežuravanju (dolazi do isušivanja plodova), napadu patogena i štetočina, pojavi fizioloških oboljenja i mehaničkim oštećenjima.

Na mogućnost čuvanja utiče i način đubrenja tokom vegetacije. Višak azota dovodi do slabljenja mehaničkih svojstava ploda. Plodovi su podložniji trulenju. Na kvalitet plodova utiču i drugi elementi: kalcijum, kalijum, fosfor. Nedostatak ili višak ovih elemenata može da dovede do promene ploda tokom skladištenja i daljeg propadanja.

Plodovi ubrani sa mlađih stabala podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Za čuvanje su najpogodniji plodovi sa zrelih stabala i to oni ubrani sa spoljne strane krošnje koji su dobili više sunčeve svetlosti.

Tokom perioda dozrevanja nije potrebno navodnjavati stabla jabuke. Suvišna voda u plodu smanjuje sposobnost čuvanja ploda.

Načini čuvanja plodova jabuke

Najjednostavniji metod je ostavljanje plodova u kutije, kartonske kutije, korpe u dva do tri sloja između kojih je papir. Ovo je jednostavan metod, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ovog metoda je da se trulenje plodova veoma brzo širi i da se provetravanje plodova mora obavljati redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotati u papir i složiti u dva do tri reda.

Modifikacija ovog metoda je čuvanje plodova u pesku u koji je dodato malo pepela. Na dno kutije treba sipati pesak u sloju debljine tri centimetra. Poređati jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poređane plodove potrebno je posuti peskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pesak. Vlažnost peska ne smie biti veća od četiri odsto. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umesto peska mogu se koristiti i drugi suvi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crnog luka, slama. Obratite pažnju da jabuke veoma lako usvajaju mirise iz okoline i da materijali u koji zatrpavamo jabuke mogu da promene miris plodova. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proleća ukoliko su uslovi u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati u najlon vrećama sa rupicama za ventilaciju. Tokom vlažnog dana u kesi će doći do kondenzacije, a tokom suvog dana plodovi će apsorbovati vlagu.

Ne zaboravite da je potrebno pregledati uskladištene jabuke barem jednom mesečno. Plodove koji imaju znakove propadanja potrebno je ukloniti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Čuvanje jabuka Sorta Krupnoća Skladištenje Pesak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.