Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mačka u vrtu
  • 06.05.2023. 07:30

5 načina kako spriječiti mačku da obavlja nuždu u vrtu

Mačke posebno vole obavljati nuždu u mekim, rahlim gredicama. Kako ih odvratiti od te navike?

Foto: Depositphotos/oursoldiers
  • 20.216
  • 1.032
  • 0

Mačke su vrlo korisne i prijeko potrebne na svakom poljoprivrednom gospodarstvu, a usudila bih se reći i u svakoj kući. Prema najnovijim istraživanjima, one su se počele udomaćivati u blizini ljudi upravo s razvojem poljoprivrede, dakle prije 10.000 godina. Lovile su miševe, ali i dolazile jesti ostatke hrane pronađene u naseljima. 

Nužda u vrtu

No, tko god da ima mačku, zna koliko napasne mogu biti. I same su nekada prave štetočine. Primjerice, bez problema će pojesti mlade biljčice rajčice namijenjene za rasadu ili tek izniknule mahune, a što vam ja osobno mogu potvrditi. 

Ne voli viku, otporna na zle čini, obavezna u kućanstvu - mačka i vjerovanja

U vrtu će loviti miševe, voluharice i druge glodavce, ali, ako se namerači obavljati nuždu u vrtu, onda ste u problemu. 

Pet rješenja 

Ipak, postoje načini kako ih držati podalje ili ih od toga odviknuti. Donosimo vam pet rješenja: 

  1. Mačke za obavljanje posla vole meke, tek obrađene gredice. To je posebno izraženo u ovo doba godine kada su one gole, dok biljke ne izrastu. Ako ste u mogućnosti, ogradite ih mrežom. Ili pak smanjite velike otvorene prostore. Oko posijanog i posađenog bilja postavite kamenje, drvo, grane, drvene stupčiće i sl.
  2. Budući da vole meko, rahlo tlo, prekrijte ga grubljim malčem od slame, lišća, drvenom sječkom. Možete na njega postaviti grančice ruže ili nekog sličnog bodljikavog grma kojega će izbjegavati. Pomoći će i iščupani korov poput čička ili osjaka.  
  3. Smetat će im jaki mirisi pojedinih biljaka, a tu prednjači Coleus canina, takozvana mačja metvica ili mačja kopriva. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja djeluje kao repelent protiv mačaka i pasa zbog mirisa koji podsjeća na onaj kojega ispušta tvor. No, može pomoći i paprena metvica, matičnjak, smilje, lavanda i ruta. 
  4. Po zemlji možete posipati papar ili mljevenu ljutu papriku što provjereno djeluje. Otjerat će ih i miris nasjeckanog češnjaka, kora citrusnog voća, talog kave koji je i dobro gnojivo, ali i svježi otkos s travnjaka što će ujedno poslužiti kao malč.
  5. Mačke ne vole vodu pa ih u krajnjem slučaju možete otjerati tako što ćete ih pošpricati. Pazite samo da je mlaz iz crijeva blag, a ni ne morate ga usmjeriti direktno prema njoj. Dovoljna je kapljica da pobjegne i nauči da više ne dolazi na to mjesto. 

Tagovi

Coleus canina Mačja metvica Otjerati mačke Mačka u vrtu Obavlja nuždu Kako Repelent Mirisi tjeraju


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]