Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarenje zimi
  • 21.10.2018. 18:00

7 biljnih vrsta za zimsko vrtlarenje u zatvorenom prostoru

Biljke će na sobnoj ili čak povišenoj temperaturi, smještene na prozorskoj dasci ili kutku prostorije gdje ima dovoljno svjetla, više nego uživati.

Foto: Bigstockphoto/Faury
  • 2.864
  • 120
  • 1

Pomisao na zimu, kiše i snijeg mogu užasnuti sve ljubitelje rada na zemlji i sa zemljom. No, hladni dani ne moraju značiti da baš ništa ne možete uzgojiti. Dapače, niz je kultura koje možete posijati sada i u njima uživati cijele zime

Biljke će na sobnoj ili čak povišenoj temperaturi, smještene na prozorskoj dasci ili kutku prostorije gdje ima dovoljno svjetla, više nego uživati. 

Možda već sada imate začinsko bilje ili papričice koje rastu u tegli, na terasi ili balkonu. Jednostavno ih premjestite unutra i one će nastaviti rasti na prozorskoj dasci. Važno je nastaviti ih gnojiti organskim gnojivom kako bi mogle izdržati zimu. 

Važno je znati koje se biljke mogu uzgajati u zatvorenom prostoru i kojima ćete možda morati osigurati više svjetla nego što je uobičajeno u vašem stambenom prostoru. 

Začinsko bilje 

Bosiljak, origano, žalfija, lavanda, menta, majčina dušica, ružmarin i kopar su biljke koje je najlakše uzgajati u zatvorenom prostoru, zimi. Menta je najtolerantnija na hlad, ali joj treba barem nekoliko sati dnevno izravnog svjetla. Bosiljak i kopar imaju najviše potrebe za toplinom pa ih smjestite u sobu koja je noću najtoplija. 

Neobičan svijet začinskog i ljekovitog bilja

Zeleno povrće

Zelena salata, rikola, špinat, kelj i ostalo lisnato zeleno povrće lako se uzgaja u zatvorenom prostoru. No, imajte na umu da ih nećete moći uzgojiti do zrelosti. Zato svakih nekoliko tjedana sijte novu turu kako bi bili opskrbljeni sve vrijeme. Ako su na prozoru okrenutom prema jugu, ne treba im dodatna svjetlost. U suprotnom, svakodnevno im dajte 10 do 12 sati umjetnog svjetla. 

Cherry rajčica

Ova vrsta rajčica odlična je za uzgoj u zatvorenom prostoru, a i vrlo atraktivno izgleda. No, sjetimo se, rajčica je ljetno povrće pa će mu zimi trebati dovoljno sunčeve svjetlosti i topline da bi dozrio, odnosno oko 16 sati umjetnog svjetla svaki dan. Također, potrebna mu je temperatura od barem 19°C, a idealno bi bilo sunčana soba i temperatura od 23 do 26°C. 

Ljute papričice

Ako imate ljute papričice u tegli na terasi ili balkonu, unesite ih unutra. Cijele će zime dozrijevati i na prozorskoj dasci okrenutoj prema zapadu jer zaista nisu zahtjevne. Redovito ih zalijevajte i prihranite organskim gnojivom. 

Citrusi

Vrste patuljastih citrusa mogu se uzgajati i u zatvorenom prostoru, a to najbolje znaju oni koji zimi svoja obična stabalca limuna prenose sa terasa i balkona u zatvoreni prostor. No, neka to ne bude podrum ili tavan gdje neće imati dovoljno svjetla i gdje će mu biti prehladno.

Kako uzgojiti limun iz sjemena

Možda će preživjeti do proljeća, ali će mu dugo trebati da se oporavi. Prostorija u kojoj ćete ih držati ne smije biti ni pretopla. Odlično će pristajati uz balkonska vrata okrenuta prema jugu. Zimi bi trebali imati 8 sati izravne sunčeve svjetlosti ili 16 sati umjetne svjetlosti. 

Klice 

Klice su daleko najlakši način da si zimi osigurate svježe, a vitaminima, mineralima i antioksidanskima bogate hrane. Koristite sjemenke mungo graha, suncokreta, soje i druge, namočite ih u posudi te pokrijte prozirnim poklopcem. Ostavite ih dan dva u posudi dok ne proklijaju, ispirite ih dva puta dnevno. Nije im potrebno izravno sunčevo svjetlo. 

Mikropovrće

O mikropovrću smo na Agroklubu puno puta pisali. Zapravo se radi o klicama kojima ste dopustili da razviju svoje prvo lišće. Za razliku od klica, mikropovrće ipak zahtijeva zemlju.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

S obzirom da trebaju vrlo malo zemlje, nabavite finu, organsku zemlju. Namočite sjeme preko noći kako bi započelo klijanje. Nakon toga ih posijte na tanki sloj zemlje i pospite s novim tankim slojem zemlje. Ili ih možete samo lagano prstima utisnuti u zemlju. Redovito vlažite ove mlade biljčice, najbolje špricanjem. Nakon što se pojave prvi listovi, režite škarama neposredno iznad tla. Za potrebe mikropovrća najbolje je sijati grašak, grah, ali i korjenaste usjeve kao što su repa ili rotkvica. 


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Vrtlarenje zimi Bilje za zatvoreni prostor Bilje na prozoru Mikropovrće Klice Paprika Rajčica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]