Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kreativnost
  • 27.02.2021. 15:00
  • Primorsko-goranska, Krk

Ako je lavanda kraljica eteričnih ulja, lavandin je - kralj

S pivom i medom, od naranče i vanilije, s kakao preljevom... sapuni su kreativki Andrijane Fiorentin Rušin i Mirele Rušin Kokotović.

Foto: Arhiva obrta Lavandin
  • 1.812
  • 591
  • 0

"Mi smo dvije kreativke koje su s izradom sapuna krenule iz znatiželje" upućuju nas u početke razvoja vlastitog poslovanja Andrijana Fiorentin Rušin i Mirela Rušin Kokotović s otoka Krka. Kako kažu, nakon što su isprobale razne kombinacije, odlučile su neke pokloniti bližnjima. Svidjelo im se, i s vremenom je bilo sve više zainteresiranih, pa su počele razmišljati o proizvodnji za širu potrošnju. 

Sapune izrađuju hladnim postupkom što znači da se smjesa dodatno ne zagrijava, pa ulja nisu izložena visokim temperaturama. "Ovaj postupak se naziva saponifikacija, a prednost je što proizvodi tako zadržavaju prirodna ljekovita svojstva. Ukratko, sapun nastaje reakcijom lužine i masnoća, u našem slučaju biljnih“, pojašnjavaju.

Terapeutsko svojstvo ulja lavandina

Posluju pod brendom Lavandin. Nije teško pogoditi da naziv ima veze s umivaonikom, ali i s biljkom koja je kod nas još poznata pod imenom budrovka.

"Za lavandu kažu da je kraljica eteričnih ulja i to je točno. Ako je ona kraljica, onda je lavandin kralj“, vele naše sugovornice i dodaju kako je terapeutsko svojstvo njegova eteričnog ulja veliko. Pozitivno djeluje na kožne infekcije, ima jak protuvirusni učinak, protugljivično djelovanje, smirujuće i protuupalno djelovanje.

Inače, ove dvije šogorice sve poslove odrađuju zajedno, od nabave do proizvodnje i u konačnici prodaje. Registrirale su paušalni obrt za izradu i proizvodnju sapuna, ukrasnih predmeta i suvenira te njihovu prodaju preko interneta. Trenutno se oglašavaju putem društvenih mreža, ali u izradi je i webshop kojeg nestrpljivo iščekuju.

Sapuni kreativki s Krka

"Nalazimo se na samom početku poslovanja, ali smo u ovom kratkom periodu od godine dana mogle primijetiti da ima sve više osviještenih pojedinaca koji cijene domaće, 'handmade' sapune. Mogućnost plasmana naših proizvoda vidimo i u turizmu“, navode. Iznajmljivači svojim gostima vole pokloniti personalizirane proizvode, pa tome Mirela i Andrijana posvećuju posebnu pažnju. U planu imaju i širenje asortimana.

Solni sapun najtraženiji

"Moramo istaknuti da je naša ideja vodilja bila što više se približiti prirodi i mislimo da nam naše podneblje upravo to omogućava“, smatraju ove kreativke vrijednih ruku koje same izrađuju i ambalažu od ekološki prihvatljivih materijala uz dodatak sušenog bilja koje uberu.

Osim sapuna, u ponudi imaju maslace za tijelo, prirodne dezodoranse i uljne parfeme. U proizvodnji koriste sto posto biljna ulja i maslace, čista eterična ulja s ovoga podneblja, macerate koje same izrađuju, razne kozmetičke gline, aktivni ugljen, med od kadulje s otoka Krka, pivu, morsku sol te sušeno bilje primorskog kraja.

"Naši najprodavaniji sapuni su s pivom i medom, od naranče i vanilije s preljevom od kakaa, sapun Jafa torta i solni sapun. Ovaj posljednji je vrlo tražen, u borbi je za titulu bestselera u Lavandinu“, dosjetljivo će vesele šogorice.

S medom i pivom – svijetlim ili tamnim, birajte!

Solni sapun je lijepi bijeli sapun kojemu su dodane tvrda i dugotrajna morska te himalajska sol. Dobrobiti za kožu su brojne.

"Ubacile smo eterično ulje kadulje koje povoljno djeluje na osjetljivu kožu, smanjuje znojenje i čisti pore, sadrži antiseptička svojstva. Eterično ulje mente hladi kožu, smiruje svrab, otklanja neugodne mirise i posjeduje antibakterijsko djelovanje. Uvjerene smo da je ovaj sapun na putu da postane obiteljski“, uzbuđeno dodaju.

Vrlo je zanimljiv i onaj s pivom i medom koji osim piva, koje je bogato B vitaminom i mineralima, sadrži med od kadulje. Djeluje antibakterijski i daje koži vlažnost. Postoje dvije verzije - s tamnim i svijetlim pivom.

Brojni proizvodi brenda Lavandin

Vrijedi još spomenuti i njihov sapun za brijanje, namijenjen osjetljivoj, iritiranoj, suhoj i koži sklonoj alergijama, te ekosapun za posuđe koji se može koristiti i za mrlje na odjeći. U njihovoj maloj tvornici prirodnih sapuna može se naći još zanimljivih proizvoda.

"Mi, proizvođači prirodne kozmetike, želimo poboljšati život našim kupcima i unijeti im u život mir, čistoću i mirise stvorene na ekološki način“, za kraj poručuju Andrijana i Mirela.


Fotoprilog


Tagovi

Andrijana Fiorentin Rušin Mirela Rušin Kokotović Uzgoj lavande Brend lavandin Proizvodnja sapuna


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]