Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala bašča
  • 07.02.2021. 07:30
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Anica Banović: Samoizolacija me potaknula na vlastiti vrt

Kad god bih počela planiranje vrta, netko bi me odgovorio, prisjeća se Đakovčanka Anica Banović. No, ona je uz pomoć sinova svoj travnjak preštihala u malu baščicu.

Foto: Anica Banović
  • 3.019
  • 723
  • 1

Bliži se nova sezona vrtlarenja, a prošlu ćemo pamtiti po tome što je sjeme povrća premašilo prodaju toaletnog papira. Naime, u mnogim je dijelovima svijeta porastao interes za uzgoj vlastitog povrća i to zbog nesigurnosti hrane koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Jedna od osoba koju je Covid-19 potaknuo da počne proizvoditi povrće za svoju obitelj je i Anica Banović iz Đakova, zaposlenica Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ona je, otkriva nam, proljetos bila u dva navrata u samoizolaciji. S obzirom na to da je bilo i vrijeme proljetnih radova, to joj je bio poticaj da preštiha travnjak i počne uzgajati bilje jer joj je, priča nam, već duže vrijeme bila želja.

"Kad god bih počela planiranje vrta, netko bi me odgovorio... Ma što će ti? Pa kad misliš voditi brigu o tome? Pa imaš kod mame veliki", prisjeća se raznih komentara. No, ona je uz pomoć sinova, Ante i Luke odlučila u svoje dvorište vratiti malu baščicu.

Luka i Ante bili su od velike pomoći

"Njih dvojica su u jednom danu sastrugali travu s gornjeg sloja zemlje i preštihali. Susjed je frezom usitnio zemlju, a ja sam svo vrijeme vadila korijen pirike kojega je bilo uistinu puno", kaže nam Anica dodavši da su već sutradan posadili dva reda crvenog i red luka srebrenca te crvenu salatu. Svaki centimetar njenog vrta dobro je iskorišten, a dodaje da ju rad u njemu opušta, smiruje i povezuje sa zemljom koja toliko toga daje.

Pesticidi s okolnih polja stvorili probleme

Odrasla je na selu, a ljubav prema vrtlarstvu je naslijedila od svojih roditelja koji i dan danas imaju veliki vrt u kojem uzgajaju povrće za čak četiri obitelji. Čim se preselila u Đakovo kaže da je napravila malenu baščicu, no problem je nastao jer je graničio s poljem. "Vidjela sam kako vjetar po njoj nosi kapljice pesticida", naglasila je rekavši da je za tjedan dana pola biljaka odjednom požutjelo. Dodaje i da je sada na tom dijelu privatni voćnjak i da ju ništa ne sprječava za uzgoj zdrave hrane.

Ova hobi vrtlarka ne skriva ni činjenicu da savjete još uvijek prikuplja od roditelja za koje kaže da imaju vrlo uredan vrt bez ijedne travke, što je rezultat svakodnevnog višesatnog rada. Kaže da oni sve sade i siju pod špagu, a imaju i sustav navodnjavanja kap na kap. "Teško je nabrojiti što sve uzgoje. Dovoljno je reći da svake godine skuhamo minimalno 130 litara sosa od rajčice. Ukisele se krastavci, paprika, kupus, cikla, prave se razne salate, u trap se stave mrkva i peršin, a list kopra se zamrzava", kaže naša sugovornica.

Od njih je, kaže, naučila da je važno obratiti pažnju na to koje je bilje dobro saditi jedno uz drugo, kako se riješiti mrava ili kako kidati zaperke na rajčici. "Kupila sam sjeme mrkve i peršina, a sve ostalo bilo je domaće. Mama otkako pamti čuva svoje sjeme rajčice i to ljubomorno čuvamo. Osim njega, kod nje uvijek ima rasade paprike, kupusa, kelja i svega ostalog", kaže nam Anica te se šali da ga mama ima dovoljno ne samo za njih već i za susjede i rodbinu.

Anica pazi na dobrosusjedske odnose u vrtu

Dakle, Anica se za ovaj potez odlučila jer je svjesna dobrobiti hrane uzgojene u vlastitom dvorištu, na ekološki način. "Nastojim da moja obitelj jede što više domaćih namirnica, jer htjeli mi to ili ne, izloženi smo tretiranim namirnicama", napominje, a kao primjer navodi dug rok trajanja pojedinih plodova koje možemo naći u trgovačkim centrima.

Možemo se složiti s njezinom tvrdnjom da je život u puno segmenata nezdraviji i manje kvalitetan nego nekada. No, kako kaže kineska poslovica, život započinje danom kada posadiš vrt, a proizvodnja vlastite hrane nikad nije bila važnija. 

Možda je vrijeme da razmislite i o vlastitom zelenom kutku? 


Fotoprilog


Tagovi

Vrt Bašča Travnjak Anica Banović Vrtlarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]