Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biokovski gljivari
  • 31.01.2015. 07:15

Atomsko sklonište pretvorili u eko gljivarnik!

Biokovski gljivari svjedoče kako proizvodnja gljiva u Hrvatskoj postaje unosan posao. Tvrtke “Kamparan” i “Fungus & Natura” u podzemnim tunelima Biokova uzgajaju ekogljive i proizvode shiitake kapsule za hrvatsko tržište.

  • 3.050
  • 695
  • 0

U bivšem vojnom objektu Kuk 0 u Gornjim Brelima, građenom kao atomsko sklonište za potrebe savezne vlade bivše Jugoslavije, prije nekoliko godina, tri mlada entuzijasta posvetili su se uzgoju nekoliko vrsta gljiva te proizvodnji ljekovitih preparata od gljive shiitake.

Osnovali su tvrtku Kamparan d.o.o. i u bivšem vojnom objektu u srcu parka prirode, planine Biokovo uz idealne mikroklimatske uvjete (temperatura od 12 °C, visoka vlaga, čista izvorska voda) koji su im omogućili kontinuiranu proizvodnju gljiva tijekom cijele godine, rade ono što vole.

Podzemni svijet biokovskih eko gljiva

Tvrtka Kamparan u vlasništvu Petra Udovičića iz Studenaca pokraj Imotskog, dobila je još 2008. godine tridesetogodišnju koncesiju za proizvodnju šampinjona i bukovača u srcu Biokova. Vojni objekt koji je desetljećima čuvan u strogoj tajnosti, Ministarstvo obrane proglasilo je neperspektivnim, pa je tako završio u koncesiji. Kuk-0 sastoji se od tunela dugog više od 800 metara i niza prostorija koje su služile kao radni kabineti i spavaonice raspoređenih poput labirinta, ai zalazi i do 200 metara duboko u planinu. Izgrađen je za najviši politički i vojni vrh bivše Jugoslavije, a danas je to proizvodni pogon za gljive.

Tvrtka Kamparan osnovana je još 2003. godine sa sjedištem u Studencima u Imotskoj krajini, bavi se prikupljanjem i reciklažom komunalnog otpada, te pogrebnim uslugama i prodajom cvijeća u svoje tri cvjećarnice, a od 2007. i proizvodnjom zdrave hrane.

Bavili su se uzgojem bukovače (Pleurotus ostreatus) i shiitake (Lentinula edodes). U sklopu te tvrtke djelovala je i tvrtka Fungus&Natura d.o.o., čiji su temeljni proizvod bile Shii-Take kapsule, posebno djelotvorne u snižavanju kolesterola, proizvedene upravo od sirovina iz ekološkog uzgoja tvrtke "Kamparan". Koristeći znanje i netaknutu prirodu, njihovi eko proizvodi nekad su se plasirali diljem Hrvatske, no danas je zbog nemogućnosti opstanka, došlo do preorijentacije proizvodnje.

Zaboravljeno sklonište idealno za uzgoj gljiva

Ovakav proizvod ne proizvodi nitko u Hrvatskoj ni u zemljama šire regije, stoga je Ministarstvo zdravstva svojim rješenjem odobrilo proizvod za stavljanje u promet.

Razgovarao sam s jednim od vlasnika tvrtke Kamparan d.o.o., Petrom Udovičićem o uvjetima proizvodnje gljiva i zašto baš gljive? I zašto baš vojni objekat u srcu parka prirode koji je bio atomsko sklonište za izvršno vijeće i vladu bivše države? Sve je to ovoj priči dalo jednu posebnu dozu inventivnosti, ali i novi pogled na mogućnosti koje često ne iskorištavamo. Još jedan je to u nizu dokaza kako naši resursi bivaju neiskorišteni, no i kako je teško unatoč dobroj ideji - opstati u Hrvatskoj.

"Mi smo od naše države ishodili koncesiju na te objekte, jer smo vidjeli da je to idealno mjesto za uzgoj gljiva i da taj objekt konačno može služiti za našeg čovjeka. Sve što sada proizvedemo ima osiguran plasman na domaćem tržištu, no plan je povećati proizvodnju, posebno stoga što započinjemo uzgajati i šampinjone. Ja i moji suradnici smo odlučili osnovati jednu afirmativnu tvrtku na ovim prostorima, predviđenu za ono što će imati svoju budućnost, a to je ekološki proizvedena hrana. Vrijeme je da se sve više okrećemo zemlji i proizvodnji zdrave hrane, ova naša lijepa domovina ima sve uvjete za proizvodnju takve hrane i potrebno je u nju ulagati", zaključio je optimistično gospodin Udovičić još prije nekoliko godina.

Od eko domaće sirovine do svjetski poznate Shiitake gljive

Shiitake gljive mogu se uzgajati na drvenim oblicama ili sa supstratu od piljevine s dodacima. Podloga za uzgoj biokovskih gljiva je bukova piljevina s prirodnim hranjivima. Supstrate proizvode sami, koristeći domaće sirovine.

"Piljevini se dodaju mekinje, zob, ječam, kukuruz kako bi se povećala količina dušika i ugljikohidrata u supstratu radi većeg prinosa gljiva. Nakon miješanja, supstratu se dozira voda kako bi se postigla prikladna vlaga u supstratu. Nakon što smo izmiješali i odredili prikladnu vlagu, supstrat punimo u polypropylenske vrećice otporne na visoke temperature. Napunjenim vrećicama se na vrhu stavlja pamučni čep za izmjenu plinova i čvrsto zaveže konopcem. Nakon punjenja i vezivanja vrećica slijedi toplinska obrada supstrata, odnosno sterilizacija čija je svrha ubijanje svih štetnih mikroorganizma u supstratu. Sterilizacija se vrši u sterilizatoru pod tlakom na temperaturi preko 110 °C u trajanju od tri sata. Nakon hlađenja stupića slijedi unošenje micelija u stupiće, odnosno inokulacija.

Kako uzgojiti Shiitake?

U fazi inkubacije, vrećice se stavljaju u čistu prostoriju gdje dolazi do proraštanja supstrata micelija, odnosno inkubacije na temperaturi od 18 do 25 °C u trajanju od 30 do 50 dana. Vlaga u prostoriji trebala bi se kretato oko 50%. Kraj ove faze očituje se time da je micelij u potpunosti obrastao supstrat, odnosno da su stupići pobijelili.

Time je završila početna faza inkubacije, nakon čega izapočinje akumulacijska faza u kojoj stupići lagano iz bijele boje polako počinju smeđiti te se stvaraju kvrge uz ispuštanje tamne tekućine. Priprema se supstrat za rast gljiva. Temperatura se i u ovoj fazi treba kretati od 18 do 25 °C, vlaga u zraku 70-80 %, a potrebno je osigurati svjetlo u trajanju osam sati dnevno. Nakon što su stupići posmeđili otprilike 90% svoje površine, a to se događa u vremenu od oko 20-30 dana, slijedi skidanje najlona i šokiranje supstrata. Šokiranje je zapravo namakanje stupića u hladnoj vodi u trajanju 24 sati. Treba napomenuti da stupići cijelo to vrijeme moraju biti pod vodom. Za namakanje se može koristiti obična bačva opterećena na vrhu da stupići ne isplivaju izvan vode. Stupići se nakon šokiranja stavljaju na police u prostoriju sa novim klimatskim uvjetima, različitim nego u fazi inkubacije.

Kada je supstrat u fazi fruktifikacije, temperatura prostorije treba se kretati od 15 do 25 °C, vlažnost zraka od 80 do 95% te svjetlo u trajanju od osam sati dnevno. Pojava prvih gljiva može se očekivati kroz 10 dana, ovisno o uvjetima", objašnjavaju nam dod detalja proces uzgoja.

Shiitake kapsule idu u Europu?

Jedan od vlasnika tvrtke Kamparan je i Siniša Vardić, "U sklopu tvrtke Kamparan djeluje i tvrtka Fungus&Natura koja je registrirana za proizvodnju dodataka prehrani. Iz vlastitog eko uzgoja gljive Shii-Take, proizvodimo dodatak prehrani registriran kod Ministarstva zdravstva. Prvi smo u Hrvatskoj dobili dozvolu za proizvodnju takvog proizvoda. Obje tvrtke ne nastupaju na tržištu kao konfekcionar, već vlastite proizvode pakira i finalizira proizvod.

Tvrtka ima ugovor s Oktan-farmom putem koje plasira proizvode u sve ljekarne u Hrvatskoj. Ovaj proizvod od 300 miligrama trenutno se nalazi na analizi u tri države Europske Unije. Nadamo se da će taj proizvod krenuti u ljekarne diljem Europe." Treći suvlasnik je Željko Ajduk, i ta trojka doista složno djeluje i proizvodi veoma tražen eko proizvod, što uvelike pomaže da ovaj kraj uz ostale mogućnosti postane prepoznatljiv brend.


Tagovi

Biokovski gljivari Shiitake Kamparan d.o.o. Bukovača Šampinjon Fungus&Natura d.o.o. Željko Ajduk Petar Udovičić Biokovo Park prirode Siniša Vardić Tržište


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]