Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni ostaci
  • 19.09.2021. 18:00

Biljne ostatke krajem sezone vrtlarenja možete iskoristiti na više načina

Osim što će obogatiti zemlju organskom tvari, bit će korisno za prezimljavanje drugog bilja, a stvara se i manje otpada.

Foto: Depositphotos/fotomem
  • 339
  • 66
  • 0

Tijekom povrćarske sezone u vrtovima se formira puno nadzemne mase, a sve što ostane nakon ubiranja plodova može se dodatno iskoristiti. Osim što će obogatiti zemlju organskom tvari, bit će korisno za prezimljavanje drugog bilja, a osim toga, stvara se i manje otpada.

Kada je riječ o krumpiru i rajčici, njihove stabljike sadrže otrovnu tvar – solanin, no to vas ne spriječava da ih iskoristite za malčiranje voćaka i grmova, ali pod jednim uvjetom, piše agroxxi. Naime, ovo je povrće sklono virusnim i gljivičnim oboljenjima. Stoga njihove ostatke možete koristiti jedino ako su biljke bile zdrave. Također, oni se mogu kompostirati ili ukopati u zemlju gdje će se razložiti i postati vrijedna organska tvar.

U jesen se vadi i cikla, a njezini se listovi mogu koristiti za malčiranje gredica u kojima je posađen ozimi češnjak. Dobro ih je dodati i uz korijenje višegodišnjeg cvijeća, mladih stabala i grmlja jer će im pomoći u prezimljavanju.

Lišće mrkve idealan je malč za tlo ispod jagoda i drugog bobičastog voća. Također, može se zakopati i u zemlju, a do proljeća će postati vrijedna organska tvar ili se pak može dodati na kompostnu hrpu. Prije dolaska zime njime se može zaštititi ukrasno grmlje i cvijeće, a biljni ostaci će tijekom tog godišnjeg doba istrunuti i postati izvor hraniva.

Nadzemni dijelovi kupusa, paprike i tikvica mogu se koristiti za formiranje toplih gredica gdje se stavljaju u njihov donji sloj. Prekriju se gnojivom ili plodnim tlom. Osim toga, biljni ostaci ovog povrća dobra su osnova za gredicu gdje nagodinu planirate saditi krumpir i rajčicu. Tada je potrebno lišće usitniti i zakopati u zemlju. 

Ostaci mahunarki (mahune, grah, grašak, bob, slanutak) vrijedan su izvor dušika. Usitnite ih i ukopajte na mjesta u vrtu gdje planirate saditi povrće koje inače ima veću potrebu za ovim elementom. 

U slučaju da u svrhu malčiranja želite iskoristiti i korov, pazite da na njemu nema sjemena. U tom slučaju ga možete kompostirati. 

Svakako treba napomenuti da se za malč, kompost ili gnojivo koriste samo zdravi ostaci koji nisu zaraženi bakterijama ili gljivičnim bolestima. Sve zaraženo lišće bilo da je bolesno ili oštećeno od štetnika mora se ukloniti iz vrta i uništiti. 


Tagovi

Povrće Biljni ostaci Kompostiranje Gnojivo Kraj sezone


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.