Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dr.sc. Ivo Josipović
  • 20.05.2020. 09:00
  • Zagrebačka, Vrbovec

Bivši predsjednik Ivo Josipović u poljoprivredi, učio od nekadašnje pripadnice Tigrova

Bivši predsjednik Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović, odjenuo je radno odijelo, obuo čizme i krenuo u malu poljoprivrednu avanturu. Gdje je i kada, simbolično rečeno "zaorao prvu brazdu" te kako sada iz novog kuta gleda na probleme poljoprivrednika, otkrio je za naš portal.

Foto: arhiva dr.sc. Ive Josipovića
  • 2.897
  • 815
  • 0

Prvi, amaterski korak u poljoprivredu, tek kako bi proizveo nešto voća i povrća za potrebe svoje obitelji, bio je dovoljan da i sam osjeti da je kruh poljoprivrednika - kruh sa sedam kora, kaže nam dr.sc. Ivo Josipović.

Bivšeg smo predsjednika Hrvatske pitali kako na probleme naših proizvođača hrane gleda iz perspektive pravnika, političara, a sada i hobi-poljoprivrednika.

"Prije dvije godine sam, pokraj Vrbovca, kupio staro seosko imanje te ga krenuo uređivati pa saditi voćke, uzgajati nešto povrća. Na samom sam početku, ali se nadam da je riječ o dobrom početku. Voćke su mlade i još nema uroda, ali prošlo sam ljeto ipak ubrao prve plodove svog rada – bilo je tu dosta rajčice, tikvi, krastavaca, peršina, celera... Nadam se da ću uskoro dovršiti planirane radove na uređenju imanja te potom i ozbiljnije prionuti uzgoju voća i povrća za osobne potrebe jer uzgojiti sam hranu za svoju obitelj je neprocjenjivo dobar osjećaj“, priča nam bivši predsjednik. 

Iako je u svom zvanju doktor znanosti, u poljoprivredi je, skromno kaže, "osnovnoškolac“ te se sada, u ovim pionirskim koracima, uvelike oslanja na pomoć lokalnih snaga, znalaca i ljudi s višegodišnjim, bogatim iskustvom u uzgoju voća i povrća.

Bivša pripadnica Tigrova bila je glavni "izvođač radova" na imanju

Pri podizanju voćnjaka i visokih gredica za povrće, desna ruka bivšem predsjedniku bila je Martina Vukoja, nekada pripadnica 1. gardijske brigade Tigrovi i sudionica mirovne misije u Siriji, a danas vlasnica OPG-a Vukoja, rasadnika i vrtnog centra u Požegi.

Bivša vojnikinja pušku je zamijenila štihačom, a donacijama hrane pomaže potrebitima

"Ugodno nas je iznenadio kada se pojavio u našem vrtnom centru u potrazi za biljkama i informacijama iz prve ruke. Puno sam mu pričala o eko proizvodnji, izumiranju pčela zbog upotrebe pesticida te utjecaja svega toga na ljudsko zdravlje. Bio je fasciniran okusom našeg domaćeg povrća i voća, koje nije tretirano nikakvim pesticidima te je odlučio da želi da na njegovom malom imanju zasadimo povrće i voćke iz našeg rasadnika. Tako jednostavan čovjek rijetko se susreće. Nije imao baš nikakvih posebnih zahtjeva te je, tijekom sadnje, i sam zavrnuo rukave i pomagao nam. Iako je sveučilišni profesor, ophodio se kao učenik, upijao je moje savjete, postavljao pitanja o uzgoju svake pojedine biljke, te je čak vrijedno i bilježio sve što sam govorila“, prisjeća se nekadašnja vojnikinja, nesvakidašnje suradnje s bivšim predsjednikom.

Uzgojiti sam hranu za svoju obitelj je neprocjenjivo dobar osjećaj, kaže dr.sc. Josipović

Nakon što je, po završetku svog predsjedničkog mandata, "obuo i cipele poljoprivrednika", pitali smo dr. Josipovića koji su, gledajući iz te nove perspektive, po njegovu mišljenju, najveći problemi hrvatskih poljoprivrednika i hrvatskog sela? Za naš je portal odgovorio i koja su, iz perspektive pravnika i političara, moguća rješenja sadašnjih problema domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Zbog ucjena i pritisaka mnogi proizvode prodaju u bescjenje

"Ključne probleme nije teško prepoznati. Prvo, nisu riješeni problemi financiranja pripreme sjetve. Nadalje, malim je poljoprivrednicima velik problem skladištenje proizvoda. Nemaju ni riješeno pitanje otkupa. Tu vlada veliki nered i poljoprivredni proizvođači su izloženi ucjenama prekupaca, ali i velikih trgovačkih centara. Zbog toga, nažalost, nerijetko svoje proizvode moraju prodati u bescjenje. Neki su od proizvođača, posebno kada se sami pojavljuju na tržnicama, čak izloženi i pritiscima onoga što zovemo zelenom mafijom“, upozorava Josipović. 

Prisjeća se kako je za vrijeme svog predsjedničkog mandata, vrlo često obilazio poljoprivrednike, ne samo velike kombinate, već i srednja i mala gospodarstva. 

"Posebno me zanimala eko proizvodnja. Često sam bio i na poljoprivrednim sajmovima i slušao o problemima, nastojao pomoći i sugerirati vladama da uvaže neke od prijedloga poljoprivrednika. Čak sam bio i svojevrsni posrednik u rješavanju spora Vlade i poljoprivrednika koji su tada krenuli traktorima put Zagreba“, kaže naš sugovornik.

"Sadašnji sustav poticaja je loš!"

Karika koja već dugo godina škripi je, smatra dr. Josipović, i postojeći sustav poticaja koji se dijele i onima koji, iako posjeduju zemlju, na njoj baš ništa ne proizvode.

"Smatram da sustav poticaja nije dobar! Nažalost, poticaje uzimaju i oni koji ništa ne proizvode. Tome treba stati na kraj! Poticaje treba dati ljudima koji rade, koji stvaraju i proizvode, ljudima koji se svakodnevno bore za opstanak na tržištu, a ne onima koji imaju zemlju, ali na njoj ništa ne proizvode. Kada bi se taj problem riješio, poticaji bi, za one koji zaista rade i žive od svoje proizvodnje, mogli biti znatno veći“, smatra dr. Josipović. 

Zabrana uvoza nije rješenje!

Pitali smo bivšeg predsjednika i koje bi mjere, po njegovu mišljenju, pomogle u razvoju poljoprivrede te doprinijele samodostatnosti u proizvodnji hrane, na čiju nas je važnost ozbiljno upozorila i trenutna pandemija.

"Ne treba niti tražiti, niti očekivati neku zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda. Oni koji to vide kao lako rješenje, griješe. Ono što je potrebno je osigurati da naš poljoprivrednik, u svojoj državi, ne bude u neravnopravnom odnosu sa stranim proizvođačima i trgovcima“, poručuje Josipović. 

Ističe kako domaćim proizvođačima valja osigurati stručnu podršku, pomoći im u skladištenju i plasmanu, osigurati potrebne kredite te svakako, još jednom to naglašava, poticaje davati isključivo onima koji zaista proizvode, jer bi takvi bili bitno veći nego ovi sadašnji.

Samodostatnost u proizvodnji hrane je dalek cilj!

"Stručnjaci su mi rekli kako bi bilo dobro da se kulture diverzificiraju, da se seljacima omogući da prijeđu, barem dijelom, na neke kulture koje donose više novca od tradicionalnih. Stočarstvo, naravno, ima specifičnosti. Cilj da domaće potrebe za hranom možemo podmiriti vlastitom proizvodnjom, danas se čini dalekim. No, nadajmo se da će buduća Vlada naći načina da i stočarstvu omogući zamah“, kaže Josipović.

Pitali smo, znači li to da treba mijenjati i neke postojeće zakone ili donijeti nove, kojima bi se poboljšao položaj poljoprivrednika.

Visoke gredice pomogla mu je podići bivša vojnikinja, danas vlasnica OPG-a, Martina Vukoja

"Da, svakako. Već rješavanje problema, koje sam prethodno naveo, zahtijeva prilične zahvate u zakonodavnoj sferi“, zaključuje Josipović.

Potrebna je bolja pomoć države u pripremi projekata

Na pitanje što misli o EU fondovima i mjerama Programa ruralnog razvoja, bivši predsjednik Hrvatske odgovara:

"Politike EU i njeni fondovi, naravno, predstavljaju kompromis želja i potreba zemalja članica, ali velika su prilika i za naše poljoprivrednike za podizanje kvalitete proizvodnje i za sposobnost uspješnog nastupa na tržištu. Istina je da, posebno mali poljoprivrednici, teško svladavaju ne baš jednostavne, administrativne procedure koje treba proći da bi se dobila sredstva EU. Smatram, stoga, da bi im država tu morala pružiti još bolju pomoć u pripremi projekata“, poručuje Josipović.

Iako je, što se tiče voćarstva i povrtlarstva, na samom početku, već sada može reći da je biti poljoprivrednik vrlo ozbiljna profesija.

"Da bi se uspjelo u poljoprivredi, potrebni su znanje iskustvo i potpuna posvećenost tom poslu te zbog toga nemam ambicija ozbiljnije se baviti poljoprivredom kao profesijom, izlaziti na tržište ili tražiti poticaje za razvoj proizvodnje. Ja sam ipak, prije svega, po profesiji, pravnik i glazbenik, no rad na zemlji me je oplemenio novim iskustvima te beskrajno uživam u skromnoj proizvodnji povrća, a uskoro i voća, koju sam pokrenuo na svom malom imanju. Moram priznati da su mi i ti prvi, pionirski koraci i ta mala poljoprivredna proizvodnja za potrebe moje obitelji, bili dovoljni da i sam osjetim da je kruh poljoprivrednika - kruh sa sedam kora“, zaključuje bivši predsjednik, sveučilišni profesor, doktor prava, glazbenik, a sada i hobi-poljoprivrednik, Ivo Josipović.

Što je poručio poljoprivrednicima, poslušajte i u videu koji je snimila Martina Vukoja: 


Fotoprilog


Tagovi

Ivo Josipović Poznati u poljoprivredi Voćarstvo Povrtlarstvo Martina Vukoja Zelena mafija Bivši predsjednik


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]