Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino od bazge
  • 09.09.2019. 10:30

Bobice bazge - kako napraviti vino

Bazgine su bobice odličan materijal za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 4.081
  • 274
  • 0

Bobice bazge pravi su izvor zdravlja jer sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Bobice dozrijevaju u rujnu, no prije konzumacije se moraju termički obraditi. Mogu se sušiti za čaj, od njih se može napraviti sirup za imunitet ili ukusan džem. 

Sirup od bazginih bobica - saveznik protiv prehlade

Također, bazgine su bobice odličan materijal i za pripremu vina koje je također odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta. 

Nakon što ste ubrali bobice, očistite ih od peteljki. Za jednu mjeru, potrebno vam je 3 litre bazginih bobica

U veliku posudu zapremnine najmanje 10 litara, ulijte 7 litara vode i 2 kilograma šećera te ovu mješavinu kratko prokuhajte miješajući kako bi se šećer otopio. Ostavite da se ohladi do mlačnoga, a onda dodajte izgnječene bobice. Bobice je najbolje gnječiti ručno, ali svakako u rukavicama jer će vam inače na rukama ostaviti tamno crvenu, gotovo crnu boju koje se nećete moći riješiti danima. Nemojte ih ni slučajno mljeti ili miješati u blenderu jer koštice ispuštaju gorku supstancu. 

Nakon što ste bobice dodali u slatku tekućinu, promiješajte i zagrijte do 80°C (tekućina ne smije zavrijeti). Nakon toga maknite s vatre, pokrijte i ohladite. 

U ohlađenu masu dodajte 20 g sitno smrvljenog vinskog kvasca. Dobro promiješajte i ulijte u dvije velike staklene posude. Najbolje u dva staklena balona od po 5 litara. Kroz čep svakog balona provedite vrelnjaču - cjevčicu s učvršćenom gazom na vanjskom kraju i vodom u koljencu cjevčice koja će odvoditi ugljični dioksid i spriječiti ulazak octenih bakterija. Čep i cjevčica moraju dobro prianjati, a gaza služi da za vrijeme vrenja u cjevčicu ne ulaze kukci. 

U koljenastoj cijevi uvijek mora biti vode kako bi se spriječio ulazak bakterija octenog vrenja. Zato, ako ugljični dioksid isprazni vodu, dolijte drugu. 

Temperatura vrenja mora biti oko 20°C kako bi se proces optimalno završio. 

Nakon tri tjedna, mlado vino pretočite u sterilne boce. Kod pretakanja pazite da ne mućkate talog. Najbolje je koristiti veliku žlicu ili plastičnu posudu s ručkom i lijevak. Boce dobro začepite i ostavite polegnute u hladnom podrumu do upotrebe. 

Rok trajanja ovoga vina je nekoliko godina. 

Vino pijte razblaženo s vodom 1:1 (deci vina, deci vode), a možete ga piti i kao kuhano vino uz dodatak klinčića i cimeta. 


Povezana biljna vrsta

Bazga

Bazga

Sinonim: Crna bazga, zovina, zovika, bazgovina, bazika, bazovina, bažovina, boza, šambik, crna zova | Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke. Poznato je 40-tak vrsta bazge, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Tagovi

Bazgine bobice Vino od bazge Vrenje Bazga


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]