Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saša Višak
  • 09.08.2019. 12:00
  • Brodsko-posavska, Donji Andrijevci

Boje Hrvatske na svjetskom prvenstvu treći put brani Saša Višak kojemu je oranje - hobi!

Zato vjerojatno i ostvarujem dobre rezultate jer imam vremena za zafrkanciju, kaže Saša Višak koji će s Ivanom Spudićem treći put predstavljati Hrvatsku u kategoriji plugova ravnjaka na 66. Natjecanju u oranju u Minnessoti (SAD).

Foto: Vjekoslav Hudolin/Saša Višak
  • 1.922
  • 603
  • 0

Na nedavnom 16. natjecanju orača Brodsko-posavske županije koje je održano u Donjim Andrijevcima, sreo sam i Sašu Viška iz Kalnika, mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, jednog od najboljih hrvatskih orača koji je tri puta bio prvak Hrvatske u oranju u kategoriji plugova ravnjaka. Saša je sudjelovao na dva Svjetska natjecanja u oranju - u Engleskoj  2016. godine godine i u Keniji 2017. godine gdje je osvojio visoko 10 mjesto. U Donjim Andrijevcima došao je podržati mlade orače u zanimljivom natjecanju za koje, kako je rekao, u Hrvatskoj nema dovoljno sluha.

Budući da je lani ponovno bio prvak Hrvatske u oranju s plugom ravnjakom, ovih dana Saša će, zajedno s Ivanom Spudićem iz Karlovačke županije, također višestrukim prvakom Hrvatske i sudionikom nekoliko svjetskih natjecanja u oranju u kategoriji plugova premetnjaka, sudjelovati na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, u Minnessoti.

Pripreme za 66. Svjetsko natjecanje u oranju 

Na put kreću 24. ovog mjeseca, a s njima u ekipi bit će i predstavnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede dipl. ing. agronomije Siniša Hrgović, kao trener i dipl. ing. agronomije Ivica Prpić, kao sudac.

Priprema li se Saša ovo natjecanje i što očekuje ove godine u Minnessoti?

"Za svako županijsko i državno prvenstvo se pripremam po nekoliko dana jer na njima sudjelujem sa svojim traktorom i plugom. Za svjetsko natjecanje mi se ne isplati trenirati na vlastitom traktoru jer ondje oremo sa sasvim drugim traktorima i plugovima. Zanimljivo je da na tim velikim natjecanjima četiri dana traju službeni treninzi – dva dana na strništu, dva dana na travnatim površinama i tek onda slijedi natjecateljski dio. Pravila su vrlo stroga, čak i na treninzima. Teško je očekivati nekakav plasman u vrhu jer su orači iz pojedinih država, primjerice Sjeverne Irske, Škotske, Austrije, Njemačke pa i nama susjedne Slovenije veliki majstori u oranju.

Tradicija natjecanja orača duža je od 66 godina koliko traju svjetska prvenstva 

U tim i nekim drugim državama natjecanju orača pridaju veliku pozornost, tradicija natjecanja orača duža je od 66 godina koliko traju svjetska prvenstva. Oni se ponose tom svojom tradicijom. Ovih dana čitao sam da su austrijski orači već od početka ovog mjeseca u Americi gdje svakodnevno treniraju i podešavaju svoje traktore i plugove. Vjerujem da su tamo već i Irci, Škoti, Nijemci, a mi krećemo na put tek 24. ovog mjeseca“, kaže Saša Višak.

Saša (prvi lijevo) je došao u Donje Andrijevce podržati mlade orače 

Ističe da se na svjetskim natjecanjima može puno naučiti od iskusnih orača koji rado prenose svoja znanja. Saša u natjecanjima orača sudjeluje od 2012. godine i za domaća natjecanja dosta vremena posvećuje vježbi i pripremi i podešavanju pluga.

"Za to treba imati i dobru volju. Nikada nisam išao ni na jedno domaće natjecanje radi toga samo da idem, uvijek prije natjecanja malo treniram. Na županijskom i državnom orem sa svojim traktorom Zetorom od 60 konja. Prije sam posuđivao plugove, sada imam svoje. Na svjetskim prvenstvima oremo uglavnom s plugovima Kverneland. Zadovoljni smo potporom naše Koprivničko-križevačke županije ali, nažalost, u nekim drugim županijama, pa i na državnoj razini natjecanje orača dosta je zanemareno“, kaže ovaj izvrsni orač.

Zanimljivo je da Saša nije poljoprivrednik, da ne živi od tog posla jer posjeduje tek oko 1,5 hektar zemlje na kojoj sije malo kukuruza i pšenice, a ima i oko 1.000 trsova vinove loze.

Agrohobist višestruki prvak Hrvatske u oranju 

"Zato vjerojatno i ostvarujem dobre rezultate u natjecanju orača jer imam vremena za zafrkanciju s tim. Među onim poljoprivrednicima koji obrađuju puno zemlje sigurno ima puno vrhunskih orača, ali za treninge i neke finese za natjecanja oni nemaju puno vremena oko podešavanja plugova kao ja. Inače, radm na građevinskim strojevima. Nemam namjeru i planove širiti zemlju i proizvodnju, jer u našem kraju u kalničkom gorju je škrta zemlja, nemamo ravnice, naša je zemlja brdovita i kamenita“, kaže simpatični orač hobista.

U jakoj konkurenciji najboljih svjetskih orača Saša Višak i njegov kolega Ivan Spudić trudit će se dostojno prezentirati Hrvatsku koja tek petnaestak godina ima svoje predstavnike na Svjetskim prvenstvima orača.   


Fotoprilog


Tagovi

Saša Višak Oranje Natjecanje u oranju Prvak Hrvatske Minnessota Svjetsko natjecanje u oranju


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.