Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 27.09.2015. 16:30

Cherry rajčica i kornišoni u zimskoj verziji!

Kornišoni i cherry rajčice mogu poslužiti kao prava poslastica u hladnim zimskim danima. Samo ih treba pravilno pripremiti.

  • 2.510
  • 183
  • 0

Nekoliko zadnjih godina ne sijemo salatne krastavce nego samo kornišone. Više ih volimo jer i kad su veći, nemaju krupne sjemenke kao salatni. Ove godine sam posijala malo krastavaca jer ih nisam imala namjeru kiseliti za zimnicu. Jednog dana moja Ana donese pola vreće krastavčića i kaže "Evo pa si to ukiselite" i pokvari mi plan za ljenčarenje.

Istresla sam tu zelenu hrpu u škaf i prvo ih oprala i pregledala jesu li svi zdravi, a zatim ostavila stajati u zdjeli s čistom vodom. Za to vrijeme sam zakuhala 3,5 l vode sa 10 dkg soli, 20 dkg šećera i malo krupnog papra. Kad je voda provrila, a sol i šećer se otopili, ugasila sam plin i dodala 1 dl octene kiseline te pustila da se ohladi.

Kiseljenje kornišona

Ukiseljenim krastavcima protiv ljenčarenja

Krastavce sam jedan po jedan četkala četkicom za nokte, još jednom oprala, sortirala po veličini te stavljala na čiste platnene salvete, dobro posušila pa slagala u tegle. Svježeg kopra više nema u vrtu pa sam koristila onaj kojeg sam ranije zamrzla te sam ga stavljala među krastavce dok sam ih slagala u tegle.

U trgovinama se može kupiti mješavina začina za kiseljenje krastavaca, ali ja je još nisam koristila. Voda se u međuvremenu ohladila pa sam u nju umiješala manje od pola kavene žličice vinobrana. Oprane i suhe plastične pritiskivače sam poprskala alkoholom i njima učvrstila krastavce u teglama pa zalila ohlađenom pripremljenom tekućinom i dobro zatvorila (alkoholom poprskanim) poklopcima.

U komadu ili naribani - jednako su dobri!

Ostalo mi je nekoliko krupnijih krastavaca koje sam neoguljene naribala na ploške, posolila i nakon pola sata među dlanovima dobro ocijedila. U tankom sloju sam ih stavila na platnenu salvetu, zarolala ju i pritiskujući uklonila svu tekućinu. Na dno tegle sam stavila kopar i nekoliko zrna papra, napunila krastavcima, stavila pritiskivač, zalila tekućinom i zatvorila poklopcem.

Prošla je bila ponoć kad sam završila s tim poslom. Gledajući mojih ruku djelo, osjećala sam zadovoljstvo i zahvalnost mojoj Ani što me je natjerala na posao koji nisam planirala, ali sam ga uspješno obavila.

Ukiseljene cherry rajčice

Ovog proljeća smo posadili nekoliko vrsta rajčica. Bilo je žutih, crnih i crvenih. Odnekud su se pojavile i tri vrste cherry rajčica. Valjda su ptičice donijele sjeme. Crne su bile veličine ping-pong loptice i veoma ukusne. Od one dvije vrste crvenih kiselijih, jedne su bile sitne okrugle kao klikeri, a druge nešto malo veće i duguljaste.

Priprema cherry rajčica

Plamenjača je ove godine poprilično zahvatila vrt i ne bismo dočekali da rajčice sazriju, a osim toga problem su nam pravile i razne vrtne stjenice (smrdljivi martin i slična gamad). Zbog toga sam odlučila preostale sitne zelene plodove ukiseliti. Daleko je slijedeće ljeto i novi urod, pojest će se zimus.

Dobro sam oprala i salvetom osušila lijepe zdrave cherry-e te ih posložila u dvije teglice i na vrhu učvrstila čačkalicom. Ostalo mi je tekućine od kiseljenja krastavaca pa sam njome zalila rajčice skoro do vrha teglica i zatvorila poklopcima. Mogu vam reći da baš lijepo izgledaju. A tek okus.


Povezana biljna vrsta

Kopar

Kopar

Sinonim: Koper, koprić | Engleski naziv: Dill | Latinski naziv: Anethum graveolens L.

Kopar je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Njegova se ljekovita svojstva spominju već u zapisima na papirusu, a izvorno potječe iz područja Palestine.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Priprema zimnice Kornišoni Cherry rajčice Kiseljenje zimnice Kopar Sol Papar Octena kiselina Začini Vinobran Alkohol Sterilizacija Plamenjača


Autorica

Silva Filipović

Više [+]

Silva je pobornica zdrave hrane, s dugogodišnjim iskustvom u pripremi zimnice, od slatkih do slanih i kiselih specijaliteta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/