Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koliberi sjedalice
  • 19.10.2019. 16:30
  • Krapinsko-zagorska, Kostel

Davor Petrak: Koliberi sjedalicama želimo vratiti dio tržišta kojim dominira jeftina kineska roba

Prvobitna misao vodilja nam je bila da skrenemo pozornost na svijet malih životinja koje često ne doživljavamo dovoljno, a važan su dio eko sustava, kaže Davor Petrak iz čije ideje su nastale Koliberi sjedalice.

Foto: arhiva Davora Petraka
  • 1.921
  • 334
  • 0

"Koliberi su četveronožne sjedalice čiji su oblik, šare i osobnost inspirirani motivima iz prirode. Projekt je rezultat filozofije sklada s prirodom gdje naši likovi svojom osobnošću pričaju priče, kritiziraju te svojim primjerom žele utjecati i na naše stavove i ponašanje. Lijepo se uklapaju u interijere gdje se ističe njihov uporabni i dekorativni karakter“, doznali smo od Davora Petraka iz Kostela nedaleko Pregrade, autora zanimljivih sjedalica koje su inspiracija za mnoge poučne i zabavne priče.

Plavi ptić, Bubamarac, Crni mrav, Onaj smeđi, Zeleni žabac i Opasna žaba imena su likova na sjedalicama. Personalizirani Koliberi je originalan i jedinstven detalj u životnom prostoru vlasnika. Osim što služi za kratkotrajna sjedenja, na sjedalicu se može i nešto odložiti, npr. knjigu, čašu, daljinski, mobitel i sl. Neće se buniti niti ako stavite kakav manji cvijet ili kaktus.

"Promatranjem okoliša i društva u kojem živimo, u meni se probudila potreba za stvaranjem projekta koji bi bio rješenje za održivost društva kakvog poznajemo u gospodarskom, kreativnom i ekološki održivom smislu. Prvobitna misao vodilja nam je bila da skrenemo pozornost na svijet malih životinja koje često ne doživljavamo dovoljno, a važan su dio eko sustava“, ističe Davor. Prelijepi primjer brige o ekologiji priča je naziva 'Zelena čistka' koja nas podsjeća kako je dobar osjećaj napraviti nešto korisno za prirodu, ali i dobro se naraditi.

U današnje vrijeme ljudima fali osjećaj radosti i optimizma

Začetnici projekta vodili su se geslom 'Probudi radost' smatrajući da upravo taj osjećaj radosti i optimizma danas ljudima nedostaje. Sve skupa saželi su u razvoj jednog proizvoda i brenda čija je misija prikazati takav model te sva znanja učiniti dostupnim svima koje zanima. Na njihovom webu objavljuju uzbudljive priče o pustolovinama malih heroja te ih redovito objavljuju i na FB stranici i Instagramu. Bez obzira sjedite li na njemu, nešto odlažete, pišete ili ga samo gledate, Koliberi se uvijek trudi u vama probuditi veselje i radost.

Sjedalice koje oduševljavaju izgledom 

"U početku je postojao samo veliki entuzijazam i volja. S vremenom, kako sam šire predstavljao cijelu priču tako sam dobivao sve više informacija i pozitivnog odjeka. Uglavnom, sve je krenulo od nule, tj. samog ishodišta što smatram zdravom osnovom za daljnji razvoj. Zaključali smo ego, odbacili sve predrasude i 'brainstormali' do besvjesti, naravno, u opuštenoj atmosferi. Tada smo postali svjesni misije koja nam je dodijeljena dok se vizija stvarala sama tijekom vremena“, dodaje Davor koji većinu stvari radi sam (pisanje priča, dizajniranje, logistika, vođenje obrta).

Za prezentacije mu redovito uskaču prijatelji pa gotovo uvijek izvode glazbeni program. Pjesme su autorske, a govore o starim vremenima i običajima i na lokalnom su narječju. Svi uključeni u projekt vole prirodu, druženje i glazbu, a imaju i želju za osobnim razvojem.

Fokus na resursima u užoj okolici, lokalnoj kulturi, prirodi i društvu te vlastitim idejama

"Razvojem proizvoda smo zadovoljni jer je uspješno završen, dok na marketingu neprekidno radimo kako bismo uspostavili i održali kontakt s našim kupcima i svima ostalima koji su zainteresirani za našu priču. U skladu s misijom i vizijom želimo prikazati uspješan model koji se temelji na resursima u užoj okolici, lokalnoj kulturi, prirodi i društvu te vlastitim inspiracijama i idejama. Dakle, onome što je svima dostupno. U tome smo već uspjeli, no sada je došao na red poduzetnički način razmišljanja kako bi se priča dalje razvijala, a s njome ostvario i gospodarski napredak“, doznajemo od Koliberi tima.

Sastavljanje traje nekoliko minuta 

Jedan od ciljeva im je vratiti dio tržišta kojim trenutno dominira jeftina kineska roba. Cijena jednog Koliberija je otprilike jednaka većoj vrećici natrpanoj kineskim igračkama. Ovdje treba napomenuti da Koliberi, ako se pravilno koristi, može trajati generacijama jer se za njegovu izradu koristi kvalitetna šperploča i vrhunski MDF. Proizvodi su lakirani u nekoliko slojeva i zatim polirani. "Koliberi isporučujemo u malim kutijama 40x30x8 cm zajedno s vijcima i inbus ključem. Sastavljanje traje nekoliko minuta, a po potrebi i želji može se ponovno rastaviti i spremiti u njegovu kutiju. Tada ga možete staviti i na policu, npr. među knjige“, govori Davor Petrak.

Od početka su se financirali vlastitom ušteđevinom, a sproveli su i relativno uspješnu 'crowdfunding' (CF) kampanju na Indiegogo platformi što predstavlja novi način financiranja, već neko vrijeme popularan u svijetu. "Moram naglasiti da je u CF kampanji sudjelovalo gotovo cijelo vodstvo Grada Pregrade, zajedno sa gradonačelnikom, na način da su privatno naručili proizvod koji je tek postojao na papiru“, ističe autor simpatičnih Koliberi sjedalica.


Fotoprilog


Tagovi

Koliberi sjedalice Davor Petrak Sjedalice


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]