Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonska obitelj
  • 06.12.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Orubica

Deverika u staklenci - proizvod Štivičića koji u ponudi imaju zimnicu i mesne delicije

Obitelj Štivičić iz Orubice na svom imanju proizvodi domaće suhomesnate proizvode, ajvar, ukiseljeno povrće i salate i to sve od domaćih sastojaka. No, u ponudi imaju i ribu deveriku.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.567
  • 64
  • 0

Jesen i zima, vrijeme su pripreme zimnica, kolinja, suhomesnatih delicija. Brojne obitelji diljem slavonskih sela još uvijek drže do ove tradicije. A što se sve priprema, na koji način, drži li se još do starih receptura, ekipa Slavonskobrodske televizije provjerila je kod obitelji Štivičić iz Orubice.

Kada su u pitanju mesne delicije oni proizvode doslovno sve. "Držimo se tradicije. Prave se tanke kobasice, kulenove seke, kuleni i domaća slanina", rekao je Stjepan Štivičić. Kada su u pitanju recepture, ističe, drže se one stare – najvažnije je da je sve domaće.

"Mora biti prava paprika, češnjak i svinje iz naših svinjaca koje smo mi hranili domaćom hranom - to je suština stvari", naglašava.

No, uz sve ove proizvode ova vrijedna obitelj pravi i obilje zimnica. To su gotove salate koje se spremaju i dobro posluže tijekom cijele zime. Za njih je zaslužna gazdarica Marijana. "Imamo zeleni paradajz, papriku s kupusom, turšiju, karfiol, paprika, krastavci, domaća rajčica, feferone", nabraja što sve proizvode.

Deverika odležava u ulju 10 do 12 sati

Najviše je ponosna na ajvar kojeg prave različite ljutine tako u ponudi imaju za svačije nepce ponešto, a sav sastav proizvoda je s njihovog imanja. Naime, ova se obitelj već dugo bavi povrtlarstvom.

Međutim, u svojoj riznici zimnica imaju i nešto pomalo drugačije. "To vam je riba deverika. Ona je očišćena, usoljena i dimljena. Nakon tog procesa reže se na šnite i slaže u flašice. Potom se zalije uljem", pojašnjava pripremu Marijana istaknuvši da riba u njemu odležava 10 do 12 sati na niskoj temperaturi kako bi nestale kosti.

Kaže da su im kupci i starije, ali i mlađe osobe koji najviše dolaze po ajvar.

"Očuvati slavonsku etno baštinu možemo jedino da mlađima dajemo poticaj da ostanu na selu. Da nauče od nas ono što mi znamo i nastave. Inače nema ni nas ni Slavonije jer je sve pustija", zaključio je Stjepan.

Više pogledajte u videoprilogu: 


Tagovi

Obitelj Štivičić Orubica Deverika Zimnice Suhomesnati proizvodi Imanje Slavonija Domaći proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]