Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 28.08.2013.

Europski vjetar u leđa hrvatskom lovstvu

Počela je lovna sezona na visoku divljač, a najavljeni inozemni lovci uglavnom žele odstrjel najvrjednije trofejne jelenske divljači

Foto: RGBStock.com
  • 540
  • 47
  • 0

U Hrvatskoj se očekuje iznadprosječna lovna sezona u kojoj se nagađa o ostvarivanju prihoda i do 5 milijuna kuna. Prije nekoliko dana započela je rika jelena, a došli su i prvi inozemni gosti - lovci, i to u lovišta Hrvatskih šuma Podunavlje - Podravlje, posebno u Tikveško lovište koje se nalazi u šumskim i močvarnim prostorima Kopačkog rita, a u kojem u prirodnim uvjetima obitava brojna populacija planetarno poznatog jelena običnog (baranjskog jelena). Tako je počela ovogodišnja lovna sezona.

Prema riječima dr. Dražena Degmečića, rukovoditelja za lovstvo i provođenje lovno-gospodarske osnove te koordinatora za lovni turizam Uprave šuma Podružnica Osijek, i dr. Branka Uroševića, stručnog savjetnika, lovna sezona će biti intenzivirana u prvoj polovini rujna, razdoblju u kojem će posredovanjem specijaliziranih lovno-turističkih agencija u lov stići brojni najavljeni lovci uglavnom iz srednje i zapadne Europe, odnosno Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije, Italije te Bosne i Hercegovine.

Ove godine najavljen je i nešto veći broj domaćih lovaca od uobičajenog koji su se ipak opredijelili za odstrjel nižetrofejnih, dakle i cjenovno prihvatljivijih, primjeraka jelenske divljači.

"Iako je zbog hladnog i kišovitog vremena u proljeće i poplava tijekom srpnja, kada je populacija jelenske divljači i divljih svinja u lovištu obitavala i, uz unošenje u lovište dodatnih količina hrane, hranila se samo na trećini površina, došlo do određene stagnacije u njihovu razvoju, pa i ugibanja mladunčadi, na temelju izgleda odbačenog rogovlja jelena ipak se može očekivati ovogodišnja iznadprosječna lovna sezona u kojoj će se ostvariti prihod od četiri do pet milijuna kuna, što će već biti na razini najboljih godina prije gospodarske krize. Nakon završetka lovne sezone u kojoj se planira odstrjel 400 grla jelenske divljači, sukladno lovno-gospodarskim osnovama, krenut će i selekcijski odstrjel jelenske divljači kako bi se njihov broj održavao na razini 1.700 grla. Krajem listopada počet će i skupni lovovi na divlje svinje, kojih je i ove godine u lovištima mnogo, a za koje vlada osobito velik interes inozemnih lovaca", kažu Degmečić i Urošević.

Što se tiše inozemnih lovaca koji dolaze u lovište Podunavlje - Podravlje, ističu da to su uglavnom bogati zapadnoeuropski poslovni ljudi, među kojima ove godine nema najavljenih i posebno zvučnih imena, no ni estradnjaka, a osobito ne političara. Najavljeni inozemni lovci uglavnom žele odstrjel najvrednije trofejne jelenske divljači, zrelih kapitalnih grla, a tome će im, naravno, biti i udovoljeno, a za koju će oni, sukladno cjeniku, platiti čak i više od 100 tisuća kuna po primjerku.

Degmečić i Urošević pritom dodaju da je ulazak Hrvaske u EU uvelike olakšao dolazak inozemnih lovaca i njih će sada biti sve više, posebno iz razloga što više ne moraju prolaziti često i dugotrajne i stroge granične procedure unošenja lovačkog oružja i streljiva u Hrvatsku, ali i iznošenja lovačkih trofeja. Uz to, sada su sve država članice EU-a, hrvatske lovne kapacitete, osobito one kojima gospodari Uprava šuma Osijek, uvrstile u svoje lovne karte, što je dodatni vjetar u leđa hrvatskom lovstvu. Veliko zanimanje za dovođenje lovaca pokazale su i dvije švicarske turističke agencije.

"Sada je na nama da sve to i iskoristimo", kažu oni.

Zbog nepostojanja interesa slavonsko-baranjskih mesporađivačkih pa i trgovačkih tvrtki za meso divljači, najveći dio mesa i ove jeseni odstrijeljene visoke (jelenske) divljači i divljih svinja bit će plasiran ostalim zainteresiranim hrvatskim tvrtkama, a dio mesa divljači, nadaju se u Upravi šuma Osijek, bit će i izvezen u neke zemlje srednje Europe. Naime, pri lovu lovcima pripadaju samo trofeji, dakle rogovlje jelena i kljove divljih svinja, dok meso zadržavaju i distribuiraju Hrvatske šume.

Lov divljači u njihovim lovištima samo je dio posla djelatnika Uprave šuma Osijek. Uz redovite poslove na hranidbi divljači, ove godine nastavili su uređenje i podizanje razine komfora lovačkih kuća, a značajna sredstva uložena su i u obnovu zaštitnih ograda lovišta. Pritom se usluge pružaju i građanima koji imaju želju obići lovišta i umjesto lovačkih pušaka koristiti fotoaparate. Njima su na raspolaganju, osobito kada se ranije, posredovanjem turističkih agencija, najave skupni posjeti, konjske zaprege i promatranje životinja s brojnih čeka u pratnji stručnih djelatnika.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Lov Divljač Lovišta Divlja svinja Jelen Lovna sezona Lovne karte


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."