Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 12.03.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Podgorač

Helena Nađ: Napravimo od Slavonije drugu Provansu - zemlje, znanja, a i inata imamo

Od polja do gotovog kozmetičkog proizvoda, ideja je magistre procesnog inženjerstva koja se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna, krema za koje koristi isključivo domaće, certifirano kozje mlijeko, med, biljna ulja...

Foto: Brigita Kukuruzović
  • 2.723
  • 1.784
  • 0

"Dok sam se još bavila izradom sapuna kao hobijem, imala sam malo stado koza, i došla na ideju od mlijeka proizvoditi nešto drugo osim sireva. Opće je poznato da je kozje mlijeko jedna od najzdravijih namirnica, a neki možda ne znaju da te životinje nikada ne obolijevaju od tumora ili raka. Te dvije činjenice meni su bile posebno zanimljive“, uvodi nas u svoju poduzetničku priču Helena Nađ, rođena Iločanka koja se nakon udaje preselila u Podgorač nedaleko Našica. 

Kao magistra procesnog inženjerstva do posla je teško dolazila. Sve je bilo kratkotrajno, bez sigurnosti, i ne u struci. Proučavajući kozje mlijeko, došla je do saznanja da je jako cijenjeno u njezi ljudske kože, pa se, legenda kaže, egipatska kraljica Kleopatra kupala upravo u kozjem mlijeku.

"Najviše me zaintrigirala činjenica da u prirodnim sapunima za njegu bebine kože, uz maslinovo i kokosovo ulje, čini dobitnu kombinaciju“, nastavlja vlasnica tvrtke Prirodna kozmetika Helena. Ideja je nastala zbog sve veće potrebe za neagresivnim prirodnim proizvodima za njegu osjetljive kože njene kćeri, ističe. 

Iz srca Slavonije

Tijekom trudnoće i nakon poroda, iz radoznalosti i dosade, počela je proučavati izradu sapuna. "Potom je uslijedila izrada jednostavnih tradicijskih melema od svinjske masti, voska i ljekovitog bilja, pa sam prešla na kompliciranije i zahtjevnije kreme, dezodoranse, paste za zube“, prisjeća se nezaustavljiva supruga i majka koja se okušala čak i u izradi tekućih i krutih šampona. Sve te proizvode izrađivala je radi svoje obitelji, a višak bi prodala kako bi kupila sirovine i razvijala novitete. Uvijek se vodila idejom da preparati budu što kvalitetniji i u skladu s prirodom, odnosno da ne utječu negativno na okoliš.

Sapuni Helene Nađ 

Proizvodnja je rasla te se nije više stizala baviti i poljoprivrednim dijelom posla pa je koze prodala. No, kako bi bila sigurna da ima kvalitetnu sirovinu, tražila je OPG koji posjeduje ekocertifikat za uzgoj kozjeg mlijeka - i našla ga. Riječ je o OPG-u Lehki iz Gata kod Valpova čije su koze na slobodnoj ispaši i ekološki uzgojenoj hrani.

"Moja priča se tako zaokružuje i dobiva potpuni smisao - od polja do gotovog kozmetičkog proizvoda iz srca Slavonije“, ushićeno će Helena i dodaje kako osim mlijeka, i med koji koristi u proizvodnji potječe od lokalnog OPG-a. Na isti način, suradnjom s proizvođačima biljnih ulja, ljekovitih biljaka i eteričnih ulja, planira razvijati i neke nove proizvode. Zašto se ne bismo svi ujedinili, pokrenuli vlastitu proizvodnju 'od polja do kupaonice' i pretvorili Slavoniju u drugu Provansu, pita se.

"Zemlje imamo, znanja imamo, slavonski inat imamo. Nemojmo odlaziti van u potrazi za nekim boljim životom, stvorimo bolji život sebi i svojoj djeci ovdje. Zasučimo rukave, ujedinimo se i pokrenimo", otvoreno poziva na rad i suradnju kako bi stvorili bolje sutra u području koje ima veliki potencijal, ne samo proizvodnje sirovina za daljnju preradu u kozmetiku, već i za ekološki uzgoj.

Ukoliko budemo imali ekološke sirovine, možemo doći i do certifikata organske kozmetike i samim time dići kompletnu proizvodnju i kvalitetu proizvoda na višu razinu, uvjerena je, jer bi savršeni zatvoreni krug činili proizvođači sirovina, prerađivači i u konačnici domaći kupac. 

Pokretanje vlastitog poslovanja u krizi - ludost ili hrabrost?

Kada je u 2019. godini ostala bez posljednjeg radnog mjesta, odlučila je poduzeti konkretne korake. "U isto se vrijeme suprug razbolio i završio na višemjesečnom bolničkom liječenju tako da nije bilo mjesta oklijevanju“, govori o vremenu kada su ostali bez izvora prihoda. Tada je počela ozbiljno razmišljati kako hobi pretvoriti u posao. Krenuli su polako s uređenjem prostora za proizvodnju.

Krajem te godine predala je poslovni plan za samozapošljavanje i bila odbijena. Početkom 2020. godine, samo par dana prije lockdowna, ponovila je pokušaj. U lipnju je dobila pozitivnu ocjenu te je u srpnju registrirala obrt. "Jesam li luda ili hrabra što sam u ovoj krizi pokrenula vlastiti posao, samo vrijeme će pokazati“, sliježe ramenima uz blagi osmjeh na licu.

Najteže joj je, kaže, bilo naći dovoljno stručnu osobu koja bi je uputila u sve što treba znati, priznaje. Proizvodnja kozmetike je u domeni Ministarstva zdravlja i kao takva podliježe strožim uvjetima i pravilima nego proizvodnja hrane. Iz Ministarstva joj se nikada nitko nije javio tako da je našla privatnu osobu koja ju je savjetovala. Danas se i sama bavi savjetovanjem budućim poduzetnicima. "Mogu reći da mi je posebno drago što mi se sve češće javljaju mladi s područja Slavonije“, kaže i zadovoljno navodi kako je čak pet proizvođača kozmetike uz njenu pomoć povuklo poticaje i pokrenulo vlastitu liniju proizvoda.

Da je lako, ne bi bilo zanimljivo

Trenutno je u borbi za tržište, kako navodi. Dio asortimana je certificiran, a dio je još na analizi. Postupak certificiranja proizvoda traje oko četiri mjeseca i veliki je financijski izdatak. Nema nekog lakšeg načina, svakodnevno treba kontaktirati po nekoliko prodajnih mjesta. "Najčešće nailazim na odbijanje. Ako i uzmu robu, količine su minimalne, a plaćanje ide tek za par mjeseci. Veliki nisu uopće zainteresirani za nas male i nepoznate proizvođače. S druge strane, često se reklamiraju kako promiču hrvatski proizvod“, ne može izbjeći kritiku.

Dio asortimana joj je certificiran, a dio je još na analizi

Zbog zatvaranja granica, mnogih sirovina na tržištu nije bilo. Prodaja je pala i u trgovinama i u ljekarnama, dok suvenirnice ne rade, a sajmova uopće nema. Našla se, kaže, pred zidom. Nakon višemjesečnog ulaganja u edukacije, prostor, opremu, ateste, certifikate, pa u konačnici i u nabavu sirovina, ambalaže i izradu dizajna, ima proizvode koji stoje na skladištu. Trenutno ulaže maksimalne napore u izradu web shopa, izradu personaliziranih sapuna za turističke iznajmljivače, te na udruživanje s drugim poduzetnicima u kreiranju poklon paketa. Zna da neće biti lako, ali vjeruje da će uskoro i njeni proizvodi biti na tržištu prepoznati i traženi. "Da je sve tako lako, ne bi bilo zanimljivo“, veli.

Širi paletu proizvoda

Doznajemo da je kozje mlijeko bogat izvor proteina, triglicerida, kaprinske, kaprilne i kapronske kiseline; vitamina A, D, E, B1, B2, B6 ,B12, C te minerala kalcija, magnezija, kalija, željeza i fosfora.

"Lako je uočiti da svaka od ovih hranjivih tvari pruža jedinstvene blagodati za kožu, ali kada se kombiniraju unutar kozjeg mlijeka, rezultati su nevjerojatni. Posebno za one s osjetljivom kožom jer pomažu u obnavljanju barijerne funkcije dok istovremeno smiruju iritaciju što se posebno dokazalo kod nekih oboljenja poput ekcema, dermatitisa, rozacea, psorijaze i drugih“, nabraja.

Nekoliko različitih krema za lice od kozjeg mlijeka je trenutno na analizi te očekuje njihov izlazak na tržište sredinom godine. Nakon njih, kada financije dopuste, planira krenuti u razvoj još nekoliko vrsti ekskluzivnih sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda.

Želi se baviti i uslužnom proizvodnjom kozmetike za druge fizičke osobe - vodi pregovore s nekoliko njih. "Osim toga, nadam se da bih kroz naredne dvije godine, ako posao dobro krene, mogla u firmi još nekog zaposliti“, otkriva planove i podsjeća da će nastaviti savjetovati buduće proizvođače kozmetike. Povremeno održava edukacije, a uskoro će u ponudi imati i malu školu izrade kozmetike.

Na pitanje koji je recept za uspjeh odgovara da za početak treba puno ljubavi prema onome što radite, a zatim čelični živci u borbi s administracijom i inspekcijama.

"Treba malo hrabrosti, ludosti, tvrdoglavosti, prgavosti i upornosti. Morate imati jako, jako puno vjere u sebe. I kada nitko ne vjeruje u vas i vaše proizvode i da u Hrvatskoj možete uspjeti, zainatite se toliko da im u što kraćem roku dokažete suprotno“, kaže na kraju poželjevši sreću svim sadašnjim i budućim poduzetnicima - proizvođačima prirodne hrvatske kozmetike.


Fotoprilog


Tagovi

Helena Nađ Proizvodnja prirodne kozmetike Kozje mlijeko


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."