Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene poljoprivrednice
  • 20.04.2021. 10:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

Hercegovka: Otkupljuju voće i povrće i promoviraju domaću proizvodnju

Zadruga "Hercegovka", jedna je u nizu projekata Udruženja žena "Orhideja" iz Stoca. Osnovana je na inicijativu članica koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, sa ciljem da materijalno osnaži žene sa područja ove općine.

Foto: Arhiva Zadruge "Hercegovka"
  • 358
  • 268
  • 1

Žene su najjači pokretači promjena i kada se ujedine, nesumljivo je da će postići zacrtani cilj. Tako su i pripadnice nježnijeg pola iz Stoca 2004. osnovale Udruženje žena "Orhideja", a tri godine kasnije i Zadrugu "Hercegovka", sve u namjeri da sebi obezbijede edukaciju, posao i dodatnu zaradu.

"Orhideja radi mnogo projekata koji su usmjereni na njezinu misiju, odnosno usavršavanje vještina, radionice suvenira, šivanje, poljoprivredne edukacije, marketing, ekološke radionice, zatim organizujemo seminare o ravnopravnosti spolova, pravima žena", za Agroklub priča Minva Hasić, predsjednica Udruženja. Napominje da su sve ove aktivnosti pauzirane nekih godinu dana zbog pandemije izazvane korona virusom, ali rado će ih nastaviti kada se sve ovo završi.

Otkup od članica kooperantica

Zadruga "Hercegovka" jedan je od njihovih projekata. Osnovalo ju je šest članica koje su se bavile poljoprivrednim uzgojem. Oko 20 njih je aktivno i bavi se izradom i prodajom džemova i sokova, raznih vrsta sosova i slatkog. Žene poljoprivrednice iz okoline Stoca udružile su se kako bi zajednički proizvodile i promovirale proizvode karakteristične za ovaj kraj. Zadruga je otvorenog tipa i svi proizvođači mogu se uključiti i postati zadrugari nakon što potpišu pristupnicu. Osnovna namjera joj je da osnaži ove poduzetnice, da im pruži mogućnost za prodaju svojih proizvoda, a što nisu mogle kao nevladina organizacija.

"Radimo na način da otkupljujemo voće i povrće od naših članica kooperantica, zatim to kuhamo, pakujemo i šaljemo na analizu pa zatim u prodaju. Od osnivanja do danas imali smo razne aktivnosti poput seminara za poljoprivrednice ili podjele sjemenskog materijala i opreme", dodaje Minva.

Plasman na lokalnom tržištu, za sada

Od voća koje otkupe, prave džemove od trešnje, višnje, kajsije sa lavandom, breskve sa lavandom, kupine sa cimetom, jabuke sa cimetom, smokve, drenjine, kiwija, jagode sa mentom, jagode sa zovom i naranče. Zatim tu su i ajvar, marinirani bijeli luk, sušeni paradajz u maslinovom ulju, sok od šipka i brojni drugi.

Raznovrsna ponuda domaćih proizvoda

 Do sada su sve proizvedeno plasirali isključivo na lokalno tržište, a mogu se pronaći u specijaliziranim malim trgovinama zdrave hrane kao što su: "Špaiz", "Alpo", "Delikatesa" i "Mayushka" u Sarajevu, "Kuća zdrave hrane", u  Mostaru, "Šarena čarapica", u  Visokom, te "Slatinski vrt", u Banja Luci, a od nedavno i na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Pored raznovrsnog asortimana, u ponudi imaju i hercegovački čaj brenda "Gorčin", te eterična ulja i hidrolate od kadulje i lavande.

Trude se pokrenuti ekonomiju

Prema riječima predsjednice zadruge, žene su snaga koja može pokrenuti ekonomiju, prevazići nacionalizam i pobijediti siromaštvo, ali još nisu dobile priliku da to pokažu. "Kroz Udruženje pokušavamo ih osnažiti i pomoći im na putu do uspjeha. Uvijek smo im na usluzi kroz podršku, pisanje aplikacija za neke pozive i konkurse, savjetima oko pokretanja biznisa i slično", ističe Hasić.

Ova dama je poznata po brojnim projektima koje je uspješno realizirala na području pomenute općine i ostvarila saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama iz Italije, Francuske, SAD-a, Holandije, Švicarske i drugih zemlja. Među njima je i Dnevni centar "Gnijezdo", iz Stoca, kroz koji omogućavaju djeci iz socijalno ugroženih porodica dnevni boravak, jedan obrok dnevno, te pomoć u pisanju zadaće i rješavanju školskih obaveza.


Fotoprilog


Tagovi

Udruženje žena Minva Hasić Domaći proizvodi Žene poljoprivrednice Dodatna zarada Otkup voća Otkup povrća Udruženje "Orhideja"


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]