Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hokaido tikva
  • 23.09.2019. 12:00

Hokaido tikva odlična je za pripremu marmelade

Meso hokido tikve je slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 416
  • 101
  • 0

Vrijeme je za tikve - te gastro kraljice koje volimo na sve načine - u juhama, kao priloge, u pitama, marmeladama ili samostalno pečene i tek posute medom i orasima. Iako može i bez toga. 

Hoćeš butternut, stambolku, muškatnu ili hokaido, koja se i kod nas udomaćila i koju nije teško uzgojiti, odličan su materijal za marmeladu i već pomenute delicije. 

Butternut tikva - gastronomski užitak

Ovoga puta donosimo recept za marmeladu od hokaido tikve. Njezino je meso slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera kao primjerice, marmelada od mrkve. 

Osim tikve i šećera, potreban vam je još i limun te po želji čokolada i(li) rum. 

Osnovna količina je: 

  • 1 kg hokaido tikve
  • 350 - 450 g šećera (ovisno koliko slatko volite)
  • 2 limuna
  • Čokolada u prahu, kakao i(li) rum (po želji)

Potrebnu količinu prilagođavate svojim potrebama, ali zadržavate ovaj odnos. 

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice!

Priprema:

Hokaido tikvu očistite od kore i sjemenki te narežite na sitnije kockice. Nalijete vode da kockice tikve tek budu malo prekrivene i kuvajte dok tikva ne bude mekana.

Kada je tikva mekana (za što neće biti potrebno puno vremena), ocijedite je. U zavisnosti od vaše želje, skuvani komadići se mogu pasirati ili samljeti štapnim mikserom kako bi dobili jednoličnu masu. Lično više volim marmeladu od tikve sa komadićima koji se osjete pod jezikom. Skuvane komadiće izgnječimo presom za pire krompir i dobro izmiksamo običnim mikserom.

Slatka zimnica od povrća

U ovako pripremljenu smjesu dodajte svu količinu šećera. Tikva će da pusti vodu i na redu je ukuvavanje smjese. Kada je tikva toliko ukuvala da ostaje trag kada prođete kašikom, dodajte sok od limuna. Masa će opet da pusti vodu. Nastavite sa ukuvavanjem i na kraju dodajte koricu. U ovom trenutku možete dodati čokoladu u prahu, kakao i(li) rum. Još malo nastavite da kuvate, osjetićete kada limunova korica počne da pušta svoju aromu.

Vrelu marmeladu sipajte u čiste i sterilisane tegle. Zatvorite tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 


Tagovi

Hokaido Hokaido tikva Marmelada Priprema Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.