Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hokaido tikva
  • 24.09.2019. 07:30

Hokaido tikva odlična je za pripremu marmelade

Meso hokaido tikve je slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 3.688
  • 107
  • 0

Vrijeme je za bundeve - te gastro kraljice koje volimo na sve načine - u juhama, kao priloge, u pitama, marmeladama ili samostalno pečene i tek posute medom i orasima. Iako može i bez toga. 

Hoćeš butternut, turkinju, muškatnu ili hokaido, koja se i kod nas udomaćila i koju nije teško uzgojiti, odličan su materijal za marmeladu i već spomenute delicije. 

Butternut tikva - gastronomski užitak

Ovoga puta donosimo recept za marmeladu od hokaido tikve. Njezino je meso slatko pa u pripremi ne zahtijeva šećera kao primjerice, marmelada od mrkve. 

Osim bundeve i šećera, potreban vam je još i limun te po želji čokolada i(li) rum. 

Osnovna količina je: 

  • 1 kg hokaido tikve
  • 350 - 450 g šećera (ovisno koliko slatko volite)
  • 2 limuna
  • Čokolada u prahu, kakao i(li) rum (po želji)

Potrebnu količinu prilagođavate svojim potrebama, ali zadržavate ovaj odnos. 

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice!

Priprema:

Hokaido tikvu očistite od kore i sjemenki te narežite na sitnije kockice. Nalijete vode da kockice tikve tek budu malo prekrivene i kuhajte dok tikva ne bude mekana.

Kada je tikva mekana (za što neće biti potrebno puno vremena), ocijedite je. Ovisno o želji, skuhani komadići se mogu pasirati ili samljeti štapnim mikserom kako bi dobili jednoličnu masu. Osobno više volim marmeladu od tikve s komadićima koji se osjete pod jezikom. Skuhane komadiće izgnječimo presom za pire krumpir i dobro izmiksamo običnim mikserom.

Slatka zimnica od povrća

U ovako pripremljenu smjesu dodajte svu količinu šećera. Tikva ća pustiti vodu i na redu je ukuhavanje smjese. Kada je tikva toliko ukuhala da ostaje trag kada prođete žlicom, dodajte sok od limuna. Masa će opet pustiti vodu. Nastavite s ukuhavanjem i na kraju dodajte koricu. U ovom trenutku možete dodati čokoladu u prahu, kakao i(li) rum. Još malo nastavite kuhati, osjetit ćete kada limunova korica počne puštati svoju aromu.

Vrelu marmeladu sipajte u čiste i sterilizirane teglice. Zatvorite teglice i dunstajte te čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 


Tagovi

Hokaido Hokaido tikva Marmelada Priprema Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]