Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 13.09.2021. 12:00
  • Primorsko-goranska, Ravna Gora

Ideje za zimnicu: Tikvice u kompot, a u zelje ljute feferone

Višak tikvica odlično će poslužiti za kompot, ukiseljeni vrganji pa i druge čvrste gljive odlično se slažu uz špek i police, a zelje s paprikom i ljutim fereronima su za ljubitelje pikantnog. Blažica Sveticki rado je podijelila svoje recepte.

Foto: Arhiva Božice Sveticki
  • 2.270
  • 218
  • 0

Članovi Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara spremaju zimnicu na tradicionalan način, ali kažu da su uvijek spremni i za nove izazove. Primjerice, ove godine su tikvice odlično rodile pa ih konzerviraju u obliku kompota što je mnogima zanimljivi novitet.

"Višak zimnice koristimo za pripremu degustacija na našim manifestacijama. Kako uskoro slijede Dani jabuka u Brodu na Kupi, Dan krušaka u Čabru i Festival gljiva u Staroj Sušici, posjetitelji će ove jeseni moći uživati u kompotu od tikvica", kaže nam predsjednica udruge Blažica Sveticki iz Ravne Gore.

Priprema kompota od tikvica

Za tu je deliciju potrebno pripremiti oko 5 kg tikvica, 5 dl crvenoga octa i 2 dl vode. Tikvice narezane na kockice moče se u mješavini vode i octa oko 12 sati i ponekad ih je potrebno promiješati. Na kraju se ocijede.

Za tekućinu u kojoj se tikvice konzerviraju potrebno je 3 litre vode, pola kile šećera, sok od limuna, malo cimeta, malo ruma i vanilin šećer. Prvo treba zakuhati vodu, šećer i vanilin šećer, zatim dodati ocijeđene tikvice i kuhati još 20 minuta. Na kraju se dodaje rum, cimet i sok jednog limuna. Ulijeva se vruće u također vruće te čiste staklenke.

Tikvice su odlične i u kompotu

Važno je pripremljeno brzo i dobro zatvoriti čistim poklopcem čiju unutrašnjost prije poklapanja valja obrisati gazom umočenom u alkohol. Da bi se stvorio vakuum u staklenkama, nakon zatvaranja ih treba okrenuti. Dovoljno je da tako odstoje nekoliko minuta, ali mogu se preokrenute i hladiti.

"Na kraju zimnicu volim lijepo upakirati, ne samo zbog prezentacije na sajmovima - i u našoj smočnici stoje iste takve ušminkane teglice jer me to veseli", s osmjehom će Blažica.

Ukiseljeni vrganji idu odlično uz špek i police

Zanimljiva je također ideja konzerviranja prepeličjih jaja što radi OPG Jurković iz Ravne Gore, doznajemo. Osim toga, kolege gljivari s kojima se članovi Udruge druže na Festivalu gljiva uvijek dođu s nekim novim receptom. "Oduševio me njihov ajvar od gljiva. Nije samo zanimljiv, doista je ukusan", uvjerava nas i dodaje da ga sama rado priprema kada ubere dosta čvrstih gljiva.

Priznaje da joj je najdraže doba godine kada ima po što otići u povrtnjak ili šećući šumom brati šumske plodove. "Od djetinjstva sam navikla iskoristiti sve što u okolici uspijeva pa često imamo viška pekmeza, likera, sirupa, a isto tako i zimnice", govori.

U godinama bogatim vrganjima, stanovnici Gorskog kotara se ponekad odlučuju na njihovo kiseljenje. Gljive prvo treba očistiti, odstraniti premekane, trule ili nagrižene dijelove, te ih zatim narezati na kocke ili trake i prokuhati u slanoj vodi. Za marinirati kilu i pol mladih vrganja, potrebno je 2 litre vode, pola decilitra octene kiseline, 3 žlice šećera, 1 glavica luka, nekoliko listića lovora i malo papra u zrnu.

Ukiseljeni vrganji

Prokuhani vrganji ispiru se pod laganim mlazom hladne vode, dobro ocijede i prosuše na kuhinjskoj krpi. Za marinadu treba prokuhati vodu, octenu kiselinu, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

"Ohlađene vrganje valja nježno posložiti u čiste staklenke, iz marinade izvaditi lovor i staviti po jedan list u svaku staklenku. Kad odstoji 10-ak minuta, vrganji se preliju. Staklenke se protresu kružno lijevo-desno da izađe sav zrak i doda marinade da pokrije vrh", opisuje. Na kraju se, u hladno, po vrhu prelije oko 1 cm ulja i staklenka se čvrsto zatvara.

Kako pasterizirati zimnicu - savjeti o pravilnoj preradi povrća i voća

Za konzumaciju su spremne već nakon 8 dana, a izvrstan su dodatak uz police i domaći špek. Osim vrganja, istim postupkom se mogu kiseliti i ostale čvrste jestive gljive.

Po bakinoj i maminoj recepturi

Blažica se voli prisjetiti djetinjstva i odrastanja u skromnim životnim uvjetima, ali domaće i zdrave hrane im nikada nije nedostajalo. Osim uzgoja domaćih životinja, vlastitog voća i povrća, uz majku je naučila brati jestivo i ljekovito samoniklo bilje kao i druge šumske plodove.

"Svoje znanje izrade pekmeza, sirupa, sokova, ljekovitih pripravaka i drugih divota s ljubavlju je prenosila na mene. Danas se moja osnovna kuhinja bazira na bakinim i maminim receptima. Nemamo više životinja, osim mačaka i pasa, ali i dalje uzgajamo povrće, beremo voće i ljekovito bilje, sušimo ga za čajeve, spravljamo zimnicu i ostalo", priča nam.

Svaki novi recept na koji naiđe voli isprobati, ali i podijeliti vlastito iskustvo. Kaže da je upravo iz tog razloga napisala Kuharicu iz bakine škrinjice, kako bi stare recepte sačuvala od zaborava. "Hoće li mladi kuhati po njima, ne znam. Hoće li spremati zimnicu? Teško je reći, ali zapisano je pa nekoga možda zainteresira", nada se, iako je svjesna da na internetu postoji 'šuma' recepata. "Kuharica u ruci ima ipak posebnu draž", uvjerena je.

Zelje s paprikom i ljutim feferonima

Naišli smo na još jedan zanimljiv recept za zimnicu koju pripremaju članovi Udruge, a to je zelje s paprikom i ljutim feferonima. Za 5 kila kupusa potrebno je nekoliko većih crvenih paprika narezanih na rezance, nekoliko ljutih feferona, octena otopina, 3 litre vode, deci i pol esenca (octene kiseline), 8 žlica soli, 8 žlica šećera, papar u zrnu i hren narezan na trakice.

Priprema se tako da se prvo izmiješaju voda, šećer, sol i esenc što se zakuha do vrenja, a potom ostavi hladiti. U međuvremenu valja narezati kupus, papriku i feferone pa sve dobro promiješati u velikoj posudi.

Šareno i pikantno

Mješavinu povrća stavlja se u sterilizirane staklenke, na vrh svake staklenke ide nekoliko zrna papra i križno dvije trakice hrena. Prelijeva se octenom otopinom i ostavlja da malo odstoji. Ako se otopina slegne, treba dodati još da prekrije povrće. Staklenke zatim valja dobro zatvoriti čistim poklopcima prebrisanim alkoholom.

Uskoro Dani jabuka, krušaka, šljiva

Proizvode prezentiraju na raznim manifestacijama, prvenstveno u Gorskom kotaru, ali i šire, a u tim prilikama često se dodjeljuju priznanja, primjerice za najljepše pakiranje zimnice, najljepši suvenir, štand i slično.

Sudjelovali su i na Danima šljiva u Brod Moravicama gdje se birao najbolji pekmez i najbolja rakija od šljiva, a mogla se degustirati i štrudla od toga voća. Dan jabuka u Brodu na Kupi organiziraju 18. rujna, a ondje će posjetitelji moći uživati u izložbi jabuka, prerađevina od ovog svima omiljenog voća i ostalih domaćih proizvoda te suvenira. U 13 sati održat će se prezentacija prerade od strane Udruge Kupa koja će prikazati kako se pravio mošt na starinski način.

Sljedećeg dana planiran je Dan krušaka na OPG-u Pintar u Čabru gdje će se, osim pića dobrodošlice, moći degustirati sir i slastice od plodova jeseni, a upriličena će biti i prodajna izložba domaćih proizvođača autohtonih proizvoda. "Nakon kušanja, gosti ponekad žele kući ponijeti neki od naših proizvoda i tada nam daju donaciju, a mi im za zahvalu poklonimo ono što im se najviše svidjelo", upućuje nas predsjednica Udruge Plodovi gorja. U sklopu manifestacije predviđene su zabavne i edukativne radionice.  

Festival gljiva, vune i plodova jeseni uz poznate chefove

Festival gljiva, vune i plodova jeseni predviđen je za 25. rujna u Staroj Sušici nedaleko Ravne Gore. Kod Dvorca Stara Sušica i novootvorenog Centra za posjetitelje Velike zvijeri bit će postavljena izložba gljiva uz edukaciju o njima te izložba vune i vunarskih proizvoda. Moguće se prijaviti i za radionicu filcanja vune, biciklijadu, ali i rekreativno-edukativnu šetnju uz degustaciju delicija od gljiva i plodova jeseni.

Bogati su plodovi jeseni 

Slijedi natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića sa zvučnim imenima kao članovima žirija, a to su: David Skoko, Igor Gudac, Ivana Bekavac i Domagoj Jakopović Ribafish. Vrhunski kulinarski chefovi nešto kasnije će održati vlastiti gastro show, a Ribafish, kolumnist, novinar i gastro bloger svojim će sudjelovanjem zasigurno pridonijeti da ovaj jedinstveni kulinarski događaj bude još zanimljiviji.

Za kraj razgovora, Blažica nas upoznaje sa situacijom koju je prouzročila pandemija pa ističe da su lani ljetne manifestacije uspjeli odraditi. "Na jesen se sve zatvorilo i nismo održali one u zatvorenom prostoru, kao što je Festival starina iz bakine škrinjice, koncerti i izložbe. Nadamo se da ćemo i tu vratiti kontinuitet te da ćemo ove jeseni odraditi planirano pa tako i sajmove. Za sada sve ide po planu", doznajemo.

Navodi da imaju sreće s vremenskim prilikama, a čini joj se i da je interes turista puno veći nego prije. "Valjda su ljudi željni druženja. A i radi se o događanjima na otvorenom pa mjere nisu tako stroge", kaže nam.


Fotoprilog


Tagovi

Priprema zimnice Blažica Sveticki Kompot od tikvica Ukiseljeni vrganji Zelje s paprikom Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."