Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indikatori tla
  • 19.04.2020. 12:00

Indikatori zemljišta: Pomoću korova odredite tip tla

Korovi su "zeleni kažiprst" i svjedoci postupanja s tlom, a pomoću njih možemo odrediti pH tla, plodnost, strukturu i sl.

Foto: Martina Popić
  • 12.188
  • 1.698
  • 0

Poljoprivrednici i vrtlari se stalno bore s korovima, posebno u ovo doba godine. No, oni mogu biti i korisni i poslužiti kao indikatori stanja tla. Promatranjem proizvodne površine i procjenom najviše rasprostranjenih, možemo odrediti pH, plodnost i strukturu tla.

Ako je više jedinki istog korova u vrtu, to može dati jasnu sliku o strukturi i kvaliteti tla na kojem korovi rastu. Također, cvjetovi ovih biljaka mogu poslužiti pčelama i bumbarima koji će pospješiti oprašivanje povrća, a mogu odvratiti i neke štetnike ili postati zaklon za one korisne poput bumbara.

Jestivi korovi vjerojatno rastu i u vašem dvorištu

Mnogi kažu da su korovi zapravo "zeleni kažiprst", svjedoci našeg krivog postupanja s tlom. Ako se na nekom kultiviranom tlu iznenada pojavi određena vrsta korova u većem omjeru, to ukazuje na pogreške u tehnologiji uzgoja i obradi tla.

Indikatori humusnih i ilovastih tala

Najčešće korovne biljke koje ukazuju na plodno tlo bogato humusom su: bijela loboda (Chenopodium album), crna pomoćnica (Solanum nigrum), mišjakinja (Stellaria media), rusomača (Capsella bursa- pastoris), sitna konica (Galinsoga parviflora) i kamilica (Matricaria chamomilla).

Mišjakinja - indikator zemljišta koji okrepljuje nakon zime

Na ilovastim tlima raste čekinjasta broćika (Galium aparine), divlja vodopija (Cichorium intybus), poljski osjak (Cirsium arvense), poljski žabnjak (Ranunculus arvensis), podbjel (Tussilago farfara), maslačak (Taraxacum officinale) i divlji vučjak (Onobrychis viciifolia).

Pjeskovita i suha tla

Na pjeskovitim tlima se javlja pješčarski mak (Papaver argemone), poljski pelin (Arthemisia campestris), stolisnik (Achillea millefolium), poljska gorušica (Sinapis arvensis) i ljepljiva rumenika (Lychny viscaria).

Prepoznajte vrstu tla u vrtu i saznajte kako mu popraviti strukturu

Na suhim i lakim tlima raste poljska djetelina (Trifolium arvense), gladuš (Euphorbia verna) i deltoidni klinčić (Dianthus deltoides).

Tla siromašna i bogata kalcijem

Alkalna tla imaju pH veći od 7 i najčešće sadrže puno kalcija i magnezija. Korovi koji ukazuju na takva tla su livadna kadulja (Salvia pratensis), mala krvara (Sanguisorba minor), maslačak (Taraxacum officinale), cikorija (Cichorium intybus) i kraljevski kokotić (Consolida regalis).

Važno je spomenuti različak (Cenaurea cyanus) kojoj se boja cvjetova mijenja ovisno o pH tla, tako su oni u kiseloj sredini ružičasti, a u alkalnoj plavi.

Broj glista pokazuje koliko je tlo zdravo - privucite ih

Na tlu s niskim udjelom kalcija se javlja svračica (Digitaria sanguinalis), poljski jarmen (Anthemis arvensis). 

Trputac otkriva teška i glinasta tla, a dušik mrtva kopriva

Na vlažnom i teškom tlu rastu biljke poput puzavog žabnjaka (Ranunculus repens), velikog trputca (Plantago major), poljske metvice (Mentha arvensis) i petolista (Potentilla anserina). Simbol tla s visokim udjelom gline je veliki trputac (Plantago major) i pirika (Elymus repens)

Na tlu bogatom duškom raste obuhvatna mrtva kopriva (Lamium amplexicaule), a bogato fosforom portulak (Common Purslane).


Tagovi

Korovi Indikatori tla Vrste tla Zeleni kažiprst


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić