Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Flora Incognita
  • 23.04.2020. 15:00

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite saznati nešto novo ili proširiti svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat ispiše sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, porodice i sl.

Foto: Martina Popić
  • 19.716
  • 1.024
  • 1

Koliko puta ste se provodeći vrijeme u prirodi zapitali na koje sve biljke nailazite? Jesu li jestive, ljekovite, možda otrovne?

Znanstvenici iz IT tvrtke Ilmenau i Instituta za biokoemiju Max Planck izradili su mobilnu aplikaciju Flora Incognita koja identificira biljke. Ona je dostupna svima i besplatna je, a osim znatiželjnika, veliku korist od nje mogli bi imati učenici, studenti i znanstvenici.

Kako se koristi?

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje. U njoj možete pronaći kratke upute, a najviše treba obratiti pažnju na onu kako uslikati biljku da bi ih mogla što bolje prepoznati.

Kada želite saznati o kojoj biljci je riječ, nakon otvaranja aplikacije izaberite ikonu za identifikaciju (bijeli plusić). Nakon toga otvori se izbornik u kojem morate označiti je li riječ o biljci ili grmu, stablu, travi ili šašu te paprati.

Ljekoviti uskolisni trputac: Biljka buntovnica prilagodljiva klimatskim promjenama

Nakon odgovarajuće kategorije, otvori se kamera i pomoću kratkih uputa uslikate biljku. Neke će, već nakon prve fotografije, odmah prepoznati, a za neke će ipak trebati slika lista ili cijele biljke.

Važno ja da uključite lokaciju uređaja jer aplikacija bilježi na kojim ste mjestima uslikali biljku i sve sprema u svima dostupnu bazu.

I do 60.000 zadataka za identifikaciju dnevno

Iz tima poručuju da su mnogi počeli sve više koristiti ovu aplikaciju koja je preuzeta već oko 990.000 puta, a broj biljnih odrednica dnevno doseže i do 60.000.

"Jasno možemo vidjeti da se ljudi usredotočuju na ono što ih okružuje, a dobivamo i puno pozitivnih povratnih informacija. U proteklih nekoliko tjedana povećala se svijest o biljnim vrstama i njihovoj raznolikosti", kaže za gabot informatičar i voditelj ovog pojekta, prof. Patrick Mader.

"U usporedbi s prošlom godinom, ove smo primijetili značajan pomak u vremenu cvatnje rane ozimice (Eranthis hyemalis)", rekala je dr.sc. Jana Waldchen. "Pomoću takvih podataka možemo utvrditi kako se mijenja razvoj biljaka i predvidjeti trendove u budućnosti“, zaključila je. 

Korisno i zabavno

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite saznati nešto novo ili proširiti svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat ispiše sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, porodice i sl.

Naime, tim iz projekta Flora Incognita ima mnogo zahtjeva od škola i sveučilišta koji žele uključiti ovu aplikaciju u svoja predavanja. Ona može pomoći i znanstevnicima kod istraživanja i pisanja znanstvenih radova, pogotovo onima o klimatskim uvjetima i prilagodbi biljaka.


Tagovi

Flora Incognita Mobilna aplikacija Identifikacija biljaka Ilmenau Institut za biokoemiju Max Planck


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/