Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba kunića
  • 22.03.2022. 09:40
  • Italija, Verona

Italija ima dugu tradiciju uzgoja kunića, pokazala je to i izložba u Veroni

Pored ocjenjivanja ovaca, krava, konja, koza specifičnost sajma u Veroni je bila i izložba kunića, a što ne čudi s obzirom na tradiciju njihova uzgoja u ovoj zemlji.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.793
  • 77
  • 0

Uzgoj kunića razvijen je u Italiji i danas su oni na njihovu jelovniku. Međutim, mnoštvo je i uzgajivača posebice onih, kako ih nazivamo, rasnih pasmina uzgajanih isključivo radi ocjenjivanja na izložbi. 

Na sajmu Fieragricola u Veroni tradicionalno se održala izložba kunića pokrajine Veneto. Zanimljivo je na našim fotografijama vidjeti primjerke nekih pasmina koje oni često uzgajaju, a to su Njemački šarac, Novozelandski crveni, Belgijski zecoliki kunić, Belgijski veliki orijaš,  Kalifornijski kunić, Novozelandski bijeli, Bečki plavi i druge pasmine. Izložba je pod patronatom krovne tamošnje organizacije Associazione Nazionale Coniglicoltori Italiani.

U Italiji je inače veliki broj farmi ovih životinja koji su namijenjeni proizvodnji mesa i tu su svakako jedni od vodećih u Europi. Među onima koje smo vidjeli na sajmu, u tu se svrhu ubrajaju novozelandski bijeli i crveni.

U ovoj se zemlji bilježi i trend rasta cijene mesa kunića kategorije do 2,5 kilograma, ali to je isto tako tradicionalno poskupljenje u ovo doba godine, da bi se na ljeto vratilo na standardnu razinu gdje se cijene kreću od 2,5 do 3 eura za otkup.

U Italiji je razvijen uzgoj kunića

Čuli smo u Veroni da se neki izloženi primjerci uopće ne mogu kupiti, a da se neki rasplodni mužjaci nude i za parenje za čak 500 eura po skoku. 

Kako izgledaju kunići, pogledajte u galeriji. 


Fotoprilog


Tagovi

Kunići Njemački šarac Novozelandski crveni kunić Belgijski veliki orijaš Verona


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]