Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno Motiv
  • 12.11.2019. 07:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ivana Hađina čuvarica je hrvatskog tradicijskog tkanja

Zapravo je samo mašta granica u upotrebi ovih tkanina! Važno je naglasiti da sve sami dizajniramo - ručno; svu pripremu programa također radimo sami, tako da je svaka tkanina u potpunosti izrađena unutar tvrtke, ističe ponosna vlasnica tvrtke Etno Motiv.

Foto: arhiva Ivane Hađina
  • 1.333
  • 458
  • 0

“Sam početak Etno Motiva seže u rane devedesete, kada je moj otac, koji je bio profesor na Tekstilno tehnološkom fakultetu, osmislio tkanine i proizvodio ih kroz obrt. Odlaskom u mirovinu, otac je ugasio proizvodnju. U vrijeme dok se on time bavio, ja sam radila nešto sasvim drugo i nije me izrada tekstila s etno motivima previše zanimala.

S vremenom sam ipak uvidjela dvije stvari: kreativna i emotivna strana su prepoznale vrijednost tih tkanina te važnost da one budu očuvane, a komercijalna strana prepoznala je prostor na tržištu za njihov plasman. I tako sam krenula u cijelu priču nabavke i reparacije stroja, izrade programa za tkanine i probijanja na tržištu”, ukratko je opisala svoje početke Ivana Hađina, vlasnica tvrtke Etno Motiv d.o.o. koja se bavi proizvodnjom tekstila s tradicionalnim, ali i modernim motivima proizvedenim na tradicionalan način.

Originalni i kvalitetni proizvodi otvaraju tržište

Ivanin pristup poslu i klijentima je visoko profesionalan, komunikacija je jednostavna, a proizvodi originalni i kvalitetni te se mnogi kod nje odlučuju naručiti poklone za svoje poslovne partnere. Tkani stolnjaci proizišli iz tvrtke Etno Motiv d.o.o. krase mnoga domaćinstva i griju srca njihovih vlasnika. Ti stolnjaci su vječni podsjetnici na bogatu hrvatsku etnografsku baštinu.

Ponosna vlasnica Ivana Hađina 

Proizvodnja obuhvaća tkaninu u metraži za razne namjene, od dekorativnih predmeta do odjeće. Etno Motiv d.o.o. izrađuje stolnjake i nadstolnjake koji se koriste u domaćinsktvima, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, kao suvenir te za narodne nošnje. “Zapravo je samo mašta granica u upotrebi ovih tkanina! Važno je naglasiti da sve sami dizajniramo - ručno, bez upotrebe kompjutera; svu pripremu programa također radimo sami, tako da je svaka tkanina u potpunosti izrađena unutar tvrtke”, ističe ponosna vlasnica.

Institucije bi trebale poticati male proizvođače

Početak proizvodnje bio je težak jer je trebalo kupiti industrijski stroj (kakvih je jako malo u Hrvatskoj) i kompletno ga preurediti. Radi se o rabljenom stroju starom 40 godina koji je dugo stajao u skladištu. “I naravno, sam izlazak na tržište koje je malo i većinom ne cijeni domaći proizvod, stresan je i ključan za svaku firmu. Danas je količina posla zadovoljavajuća, iako je veliki problem nestabilnost tržišta zbog čega je nemoguće planirati širenje i daljnje ulaganje”, kaže Ivana Hađina .

Želja i planova je puno ali su, kao i u većini slučajeva, financije veliki problem. “Teško je ulagati kad se to radi isključivo vlastitim sredstvima, a tržište je jedan mjesec dobro, sljedeći loše. Na žalost, institucije koje bi trebale prepoznati i male proizvođače, to ne čine, pa ovisimo o svojim resursima”, kaže vlasnica tvrtke Etno Motiv.

Hrvatsko tradicijsko tkanje mora biti prepoznatljivo u suvremenom društvu

Izuzetno im je važna kvaliteta i ponose se time što sve proizvode u Hrvatskoj. “Mali postotak stanovnika uistinu cijeni domaće. Potrošači su često zbunjeni jer, na primjer, na kobasicama od mađarskog mesa piše ‘Proizvedeno u Hrvatskoj’. Dorada i proizvodnja izjednačene su u očima potrošača i stoga se mnogi od njih osjećaju prevareno. To je veliki izazov za sve male proizvođače i nešto na čemu bi država i institucije trebale više raditi”, ističe ova mlada poduzetnica koja svoj posao obavlja s velikom strašću i puno ljubavi.

Hrvatsko tradicijsko tkanje mora biti prepoznatljivo u suvremenom društvu 

Ivana Hađina jedna je od rijetkih koji svojim radom omogućavaju da hrvatsko tradicijsko tkanje bude prepoznatljivo i u suvremenom društvu te da ostavi neizbrisiv trag i uspomenu na neka prošla vremena.


Fotoprilog


Tagovi

Etno Motiv Ivana Hađina Hrvatsko tradicijsko tkanje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer