Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadzemni trap
  • 31.01.2020. 09:45
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Izgradili jedinstven trap za voće i povrće, ali i atrakciju - Hobbitova kućica usred ravnice

Po uzoru na popularnu kućicu Hobbita, Monika i Željko Mijaković izgradili su neobičan i jedinstven trap za čuvanje namirnica. Osim što privlači pažnju prolaznika i raduje mališane, nadzemni je trap u potpunosti opravdao i svoju funkciju te se pokazao kao idealno spremište za plodove iz vrta i voćnjaka.

Foto: arhiva obitelji Mijaković
  • 7.896
  • 1.913
  • 2

U slikovitom vikend naselju Zalužje, samo pet kilometara udaljenom od Vinkovaca, supružnici Monika i Željko Mijaković, po uzoru na popularnu kućicu Hobbita, izgradili su neobičan i jedinstven trap za čuvanje namirnica. Osim što privlači pažnju prolaznika i raduje mališane, nadzemni je trap u potpunosti opravdao i svoju funkciju te se pokazao kao idealno spremište za plodove iz vrta i voćnjaka.

"Iako živimo u gradu oduvijek smo imali vrt i to prilično velik za gradske prilike, a uz njega i voćnjak. Naša je ljubav prema vrtlarenju iz godine u godinu bila nagrađena sa sve više zdravih, domaćih plodova te se neminovno nametnulo pitanje kako, tijekom zime, čuvati sve to što proizvedemo. Podrum ispod kuće nije bio dobro rješenje, jer su uvjeti u njemu bili daleko od idealnih - temperatura je bila uvijek iznad 10 stupnjeva, što je previše toplo, vlažnost je bila nepovoljna i nije bilo provjetravanja, odnosno strujanja zraka, zbog čega bi plodovi, uskladišteni u podrumu, izdržali jedva mjesec do dva. Krumpir je klijao i smežuravao se, isto tako i jabuke, a pretoplo je bilo i za korjenasto povrće“, pojašnjavaju nam supružnici Monika i Željko Mijaković, kojima je, pri izradi neobičnog trapa, stručnim savjetima uvelike pomogao njihov sin Josip, diplomirani inženjer agronomije.

Tajne izgradnje Hobbitovog trapa

Kako je nastao ovaj neobičan trap za čuvanje voća i povrća, od kojeg je materijala izgrađen, koje su mu dimenzije i o čemu se sve, pri gradnji, vodilo računa, otkrio nam je agronom, Vinkovčanin Josip Mijaković.

 Temperatura u trapu ne prelazi +8 stupnjeva i nikada ne pada ispod 4 stupnja Celzijusa

"Moji su roditelji, po struci geodeti, još mnogo prije odlaska u mirovinu odlučili kupiti imanje izvan grada, s namjerom da se bave hobi vrtlarstvom te u miru provode umirovljeničke dane. Kako im je želja bila, tijekom zime, sačuvati plodove koje uzgoje, došli su na ideju da sazidaju nadzemni trap i zatrpaju ga zemljom. Takav je način izgradnje bio i jedino moguće rješenje, budući da u tom dijelu Slavonije ima vrlo malo brežuljkastih krajeva, a podzemni trap je bio nemoguća misija zbog visokih podzemnih voda", pojašnjava mladi agronom.

Zidari su, kako ističe, kod izgradnje imali samo jedan uvjet, a to je da ne upotrebljavaju beton, nego da čitav trap sazidaju od sitne cigle.

"Naravno, temelj je morao biti betoniran, a sve ostalo je izgrađeno od cigle, kojom je popločan i pod u trapu. Upravo to je omogućilo da prostor, dimenzija 2 x 4 metra, čija je maksimalna visina dva metra, konstantno ima dovoljno vlage. Kada je Hobbitova kućica sazidana, na nju je nasipano 50 do 70 cm zemlje koja služi kao izolator te osigurava ravnomjernu temperaturu u trapu, a to je vrlo važno, posebno zimi. Na prednjoj i stražnjoj strani nalaze se odzračnici te lagano strujanje zraka u trapu omogućava plodovima da dišu“, kaže Josip Mijaković. 

Napominje kako je vrlo važno bilo i odrediti pravu poziciju trapa u odnosu na strane svijeta, kućica je pozicionirana u smjeru sjever – jug, tako da vrata budu na južnoj strani, kako bi se izbjeglo da ih zatrpaju zapusi snijega.

Rezultati su sjajni!

Pomno planiranje svakog detalja se isplatilo - učinak Hobbitove kućice, u ulozi trapa, je, kažu Mijakovići, izvanredan. Tijekom zime, temperatura u trapu ne prelazi +8 stupnjeva i nikada ne pada ispod 4 stupnja Celzijusa, a to je, kažu Mijakovići, idealno za čuvanje korjenastog povrća, a posebno krumpira koji bi im, u podrumu ispod kuće, već nakon mjesec do dva, isklijao i smežurao se. Jabuke u njihovom trapu ostaju svježe sve do veljače, a upotrebljive čak i do travnja.

Hobbitova kućica je i atrakcija 

"Hobbitova kućica često nam posluži i kao hladnjak, jer je temperatura stalna, od +4 do +8, bez obzira koliko je vani hladno ili toplo. U trapu se čuva i spremljena zimnica, domaća slavonska rakija i sl.“, kažu Mijakovići.

Uz to što je itekako korisna za čuvanje proizvoda iz vrta i voćnjaka, multifunkcionalna Hobbitova kućica usred Slavonije, posebna je atrakcija njihovim unucima i ostaloj djeci, naročito zimi kada padne snijeg pa trap posluži kao brežuljak za sanjkanje.


Fotoprilog


Tagovi

Monika i Željko Mijaković Josip Mijaković Hobbitova kućica Nadzemni trap Čuvanje voća i povrća Skladištenje Slavonija


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.