Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolinje
  • 16.12.2022. 18:00

Kako kuhati obarine i napraviti krvavicu - korisni savjeti i trikovi

Odnos mesa glave i iznutrica treba biti 50:50. Možemo ih zamrznuti ili kratkotrajno prosušiti na dimu.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.413
  • 121
  • 0

Svinjokolja je nezamisliva bez tradicionalnih krvavica (divenica, duvenica, crnih divenica, ćurki). Recepata za njihovu primjenu ima koliko ima i domaćinstava koja ih pripremaju. Osnova su jetra, uši, jezik, glava, kože, a glavni sastojak je krv zaklane životinje. U pripremi fila mogu se koristiti kaše žitarica, luk, a obavezni su začini. Smjesa se probavala prije nadijevanje u crijeva, a mogu se jesti poslije barenja ili ih stavimo na kratkotrajno sušenje.

Obično se peku ili pripremaju uz kiseli kupus ili restani krumpir.

Što se i kako kuha?

Za pripremu se uzimaju pluća (bijela džigerica) i dijelovi svinje poput glave, ušiju, jezika, kože. U nekim krajevima koriste i jetru (crnu džigericu) dok se u drugim pravi isključivo s bijelom. Dodaje se i leđna slanina u količini do jedne trećine. Odnos mesa glave i iznutrica treba biti ujednačen.

Svi komadi se očiste i stave kuhati. Vrlo je važno da se svi sastojci pravilno pripreme. Meso je gotovo kada je mekano, a kože kada ih pritiskom između prstiju možemo probušiti. Ako koristimo jezik, treba znati da na njemu postoji opna koja se poslije kuhanja skida. Potrebno je provjeravati namirnice i vaditi iz posude što je gotovo. Nikako nemojte prekuhati, jer će to loše utjecati na kvalitetu samih krvavica.

Glava se vadi kada se dijelovi počnu odvajati od kostiju. Obratite pažnju na pluća. Potrebno je uzeti dovoljno veliku posudu, jer će se ona tijekom kuhanja napuhnuti i zauzeti prostor. Gotove namirnice se izvade, puste da se ocijede i prohlade. Sve to možete odraditi i dan ranije. Zatim se režu na komade i melju u stroju za mljevenje mesa na krupnu rešetku.

Ako će se odmah peći, mogu se puniti i tanka crijeva 

Recept za krvavice

Za osnovni recept bit će nam potrebne skuhane iznutrice, pluća, glava, kože, sol, papar, luk i crvena mljevena paprika. Crveni luk se izreže na listiće, izdinsta i samelje zajedno sa ostalim sastojcima. U nekim krajevima se dodaje svjež, usitnjen češnjak. Ako se dodaje kaša od žitarica, to učinite u ovom trenutku i ona mora biti dobro ocijeđena. Smjesa se dobro izmiješa. Probajte je li začinjeno i na kraju dodajte krv. Fil ne smije biti gust. U tom slučaju dolijte sasvim malo vode u kojoj ste kuhali sastojke.

Nadijevaju se debela crijeva, a kada su puna, podvežu se na željenu dužinu. Nakon toga se krvavice izbockaju iglom kako ne bi popucale. Kratko se obare da puste višak masnoće i kako bi se termički obradila krv i crijeva. Za to će nam biti potrebna voda koju posolimo da ima slanost do dva posto. Obična voda bi izvukla sol iz krvavica i one bi bile neslane.

Obarene se izvade i prebacimo ih u hladnu vodu. Kada se ocijede, mogu se kratkotrajno čuvati u hladnjaku. Zaleđene se čuvaju do pola godine. Ako želite, mogu se prosušiti na dva dima u pušnici. Tada će im okus biti još bolji.


Tagovi

Krvavice Priprema krvavica Recept za krvavice Kako kuhati Obarine Kolinje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]