Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zvijezda kuhinje
  • 03.12.2022. 09:00

Kako napraviti hljeb - evo najjednostavnijeg recepta ikad

Dosta vam je skupog i lošeg kupovnog hljeba? Odvojite tri minute života i pripremite tijesto od kojeg ćete dobiti hljeb kakvog su nam bake i nane pekle.

Foto: Leticija Hrenković
  • 743
  • 37
  • 0

Odustala sam od kupovnog hljeba. Sve je skuplji i lošiji, a ujutro kupljen navečer bude suh k'o opanak. To me natjeralo da pretražim recepte i sama se okušam u pečenju. 

Oduvijek imam fobiju od tijesta i njegova dizanja, jer treba paziti na okolnu temperaturu, istiskivati zrak iz smjese, razvlačiti gluten i šta-ja-znam još. Totalni sam antitalent i svaki pokušaj da ispečem nešto s kvascem redovito završi neslavno. Ipak, ima nade za mene...

Otkrila sam sjajan recept, koji je od mene preko noći stvorio instant zvijezdu - pekaricu kojoj se dive svi članovi porodice.

Ako mogu ja, mogu svi. Zato s vama dijelim saznanje da od pet sastojaka koje uvijek imate doma, u tri minute pripreme možete dobiti - hljeb iz djetinjstva!

Za sve vas koji ste već preskočili na kraj teksta gdje su sastojci i količine, ovo sljedeće je bitno za pročitati.

Prije nego odete na spavanje, uzmite plastičnu posudu u kojoj kašikom zamiješate brašno, kvasac i sol. U te suhe sastojke dodajte vodu i ulje, miješajući sve to kašikom jednu minutu. Smjesa će izgledati bezveze, ali budite bez brige. Prekrijte smjesu (ne posudu) prozirnom folijom i ostavite u frižideru preko noći da naraste. Laku noć.

Kad se probudite, izvadite tijesto iz frižidera i u pećnicu stavite (praznu) vatrostalnu posudu s poklopcem. Upalite pećnicu na 230 stepeni i kad postigne traženu temperaturu, izvadite vatrostalnu posudu iz pećnice i u nju izlijte tijesto iz plastične posude, pa poklopite.

Pecite 55 minuta na 200 stepeni. Izvadite hljeb iz posude na rešetku i pokrijte ga kuhinjskom krpom, nek se malo ohladi.

Ima li išta ljepše od mirisa vrućeg hljeba koji se prožima kuhinjom? Ima, rekao bi moj otac, miris vruće janjetine, ali to je priča za neki drugi recept.

Pecite 55 minuta na 200 stupnjeva

Sastojci i količine za kruh iz djetinjstva:

  • 450 grama brašna (kakvog god želite)
  • 7 grama suhog kvasca (jedna vrećica)
  • 2 kašikice soli
  • 2 kašike ulja (maslinovog, po mogućnosti)
  • 350 ml hladne vode

Ukratko, ovaj je hljeb toliko dobar da, kod nas kući, često iščezne već za doručak. Ako nekim slučajem preživi taj dan i sutradan je odličan. Prijatno!


Tagovi

Recept za hljeb Hljeb za neznalice Sam svoj majstor Najjednostavniji recept za hljeb


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]