Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.09.2022. 07:30

Kako napraviti sušene rajčice u maslinovom ulju?

Za sušenje je najbolja cherry rajčica, a uz dodatak češnjaka, origana, bosiljka dobit ćete savršen mediteranski okus. Ako ju sušite kraće, treba ju pasterizirati

Foto: Depositphotos/levitska.juliya
  • 3.044
  • 123
  • 0

Sušena rajčica u ulju se koristi za pripremu raznih jela, brusketa, salata i predjela. U originalnom receptu s juga Italije suši se na Suncu što mu daje karakterističan okus i aromu. Potrebno je dva dana da ga osušimo. Međutim, za kontinentalce i u periodu kišnih dana bit će sasvim opravdano da koristimo pećnicu.

Potrebno je 1 kg cherry rajčice, origano, sol po ukusu, češnjak i 1 l maslinovog ulja.

Cherry se opere i ostavi da se osuši od vode, a zatim se prereže na polovice i reda na tepsiju (protvan, pleh) prekrivenu papirom za pečenje. Prilikom redanja presjek okrećemo prema gore. To će omogućiti gubitak suvišne vode isparavanjem. Prema ukusu posoliti i dodati origano.

Sušenje u pećnici

Ovako pripremljen se suši u pećnici na temperaturi od 120ºC, a zatim ga izvadimo i ostavimo da se ohladi. Od dužine sušenja će ovisiti dalji postupak. Kada sušenje u pećnici traje 8 do 10 h, suh se prelijeva maslinovim uljem, dodaju se začini po želji i tako čuva u zatvorenim teglama.

Kraći period sušenja, od 2 h, zahtijeva pasterizaciju nakon što rajčicu, začine i ulje dodamo u tegle koje dobro zatvorimo. Pasterizaciju obavite u zdjeli s debelim dnom na koje smo stavili krpu. Tegle se tijekom kuhanja ne smiju dodirivati. Prelijte toplom vodom, pustite da proključa i kuhajte 30 minuta. Kada se ohlade provjerite je li središnji dio kapka spušten, jer je to znak uspješne pasterizacije. Držite ih na hladnom mjestu najmanje mjesec dana prije konzumacije.

Ako prilikom otvaranja primijetite da nema vakuuma, takav sadržaj nije pogodan za konzumaciju. Nakon otvaranja čuvamo ga u hladnjaku nekoliko dana.

Prilikom redanja presjek okrećemo prema gore (Foto: Foto: Depositphotos/oda-dao)

Dodavanje ulja i začina

Češnjak očistiti i krupno narezati. Oprane i sterilizirane staklene tegle možemo napuniti na dva načina. Jedan je da na dno stavimo malo češnjaka, origana, a zatim ide sloj rajčice preko koje opet dodajemo češnjak i origano. Postupak ponavljamo dok ne napunimo teglu, a na vrhu stavljamo češnjak i origano. Sve prelijemo maslinovim uljem, ali ostavimo 1 cm ruba slobodan. U svaku možemo dodati osrednji list suhog origana ili malo čili paprike, kapare. Žlicom istisnite zrak zaostao između rajčice i ulja.

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Drugi način je da u plastičnu posudu stavimo osušenu rajčicu, dodamo začine (češnjak, bosiljak i sl.) i manju količinu ulja. Sve dobro izmiješamo, a zatim napunimo tegle. Na površinu dodamo češnjak i listove svježeg bosiljka i dolijemo maslinovo ulje ili smjesu maslinovog i suncokretovog ulja. Ostavimo otvorenim sljedećih 5 do 8 h kako bi izašao sav zrak te kako bi dolili ili odlili ulje i izvadili eventualni višak rajčice.

Najbolje je čuvati u tamnoj smočnici. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zimnica Pasterizacija Rajčica Rajčica u ulju Sušena rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.