Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada kompota
  • 22.07.2018. 15:00

Kako pravilno izraditi kompot - savjeti i trikovi

Kompot je proizvod od svježeg voća u sirupu od šećera, sladila kao što je stevija, u vodi, u vlastitom soku ili u alkoholu. Kompote svakako treba pasterizirati jer je pasterizacija proces kod kojeg kompote u otvorenim ili zatvorenim posudama zagrijavate na visokim temperaturama (80 do 100°C) da bi uništili mikrobe što bi se mogli razmnožiti i pokvariti kompot.

Foto: Pixabay/jarmoluk
  • 6.426
  • 197
  • 0

Voće je ove godine bogato rodilo. Istina, kiša i nepovoljne vremenske prilike uzele su svoj danak. No, još uvijek ga ima viška. Izrada kompota jedan je od načina kako sačuvati voće za zimu

Kompot je proizvod od svježeg voća u sirupu od šećera, sladila kao što je stevija, u vodi, u vlastitom soku ili u alkoholu. Kompote svakako treba pasterizirati jer je pasterizacija proces kod kojeg kompote u otvorenim ili zatvorenim posudama zagrijavate na visokim temperaturama (80 do 100°C) da bi uništili mikrobe što bi se mogli razmnožiti i pokvariti kompot. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Kod pravilnog pripremanja kompota voću ćete od jedne do druge sezone sačuvati prirodni izgled i boju. Za pripremanje kompota u domaćinstvu su vam na raspolaganju patentne staklenke ili obične staklenke sa metalnim poklopcima. 

Postoje opće upute kojih se svakako treba pridržavati u pripremi kompota. 

Mekano sitno voće (ribizle, jagode, maline, kupine, aronija) dovoljne je samo dobro oprati i staviti u staklenke, a onda zaliti kipućim sirupom. Tvrdo voće operite, očistite i narežite na manje komade pa stavite u sirup da provri. Još vruće slažite u staklenke i zalite kipućim sirupom u kojem se voće kuhalo. 

Na voće uvijek ulijevajte kipući sirup. 

Sirup se priređuje u različitom omjeru vode i šećera (ovisno o receptu), grije do vrenja, a pri tome se žlicom skida pjena. Količina šećera ovisi o tome koliko je voće slatko. Obično se za ukuhavanje i pripremu voća u staklenkama koristi jedan kilogram voća te 5 dekagrama šećera na jedan decilitar vode. Ako koristite steviju, pripazite na količinu jer je list stevije 30 do 40 puta slađi od šećera, a ekstrakt stevije čak 300 puta slađi od šećera. 

Nikada nemojte napuniti staklenku do vrha

S obzirom na to da je sirup kipuć, staklenke unaprijed ugrijte u toploj vodi, ne stavljajte ih na metalnu, već na drvenu podlogu, a ispod ih podložite krpom da ne puknu. Osim toga, sirup nalijevajte postupno. 

Umjesto sirupa, voće možete zalilti samo kipućom vodom ili voćnim sokom. 

Ako mislite da nećete odjednom pojesti veće količina kompota, spremajte ga u manjim staklenkama (Foto: Pxhere)

Staklenke nikada ne smiju biti pune do vrha. Kad slažete voće, s vremena na vrijeme ga dobro protresite da se složi jedno uz drugo na jedan ili dva centimetra ispod ruba. Sirup mora prekriti voće, ali ipak ne smije doseći rub, jer kod pasteriziranja može provriti, a poklopac eksplodirati. 

Kada su staklenke pune, čistom vlažnom krpom obrišite rub, a tek ih onda zatvarajte jer bi se inače šećer mogao "zapeći" pa će vam kasnije biti teško otvoriti staklenku. 

U posudu za pasterizaciju uvijek ide hladna voda

Za pasterizaciju (prekuhavanje), potrebna vam je veća posuda, kojoj dno i stijenke olbožite krpama da izbjegnete dori stakleniki s vrućim metalom. Najbolje je i staklenke obložiti krpom ili novinama da se ne dotiču. 

Kad u posudu poslažete staklenke, nalijte hladnu vodu, osim ako je sirup u staklenkama vrlo vruć, tada treba uliti mlaku vodu, ali nipošto vruću!

Voda u posudi za pasterizaciju smije dosezati samo do polovice, najviše dva-tri centimetra ispod ruba najmanje staklenke. 

Držite se vremena pasterizacije ovisno o voću i zapremnini staklenke 

Uključite štednjak i promatrajte. Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kada voda u posudi provrije. Čim voda provri, snizite temperaturu grijanja tako da lagano ključa. Svakako se pridržavajte uputa o vremenu pasterizacije. Ako koristite srednju staklenku od 1,5 litru zapremnine, za sitnije, mekše voće kao što su smokve, jagode, ogrozdi, maline i kupine dovoljno je 20 minuta. Za borovnice, breskve, brusnice, trešnje, višnje, šljive, kruške, jabuke, marelice, ribizle i ringlove potrebno je 25 minuta dok je za pasterizaciju dunje potrebno 30 minuta. U slučaju da su staklenke manje, smanjite vrijeme pasterizacije za pet minuta, a u slučaju da su veće, produžite vrijeme pasterizacije za pet minuta. 

Miris ljeta usred zime, odličan desert ili sastojak kolača (Foto: Flickr/kaythaney)

Ako ste u staklenku stavili već prije prokuhano voće, pasterizacija neka bude kraća. To vrijedi i za kiselo voće, jer u kiseloj sredini mikrobi brže ugibaju. Pasterizacija je kraća što su staklenke manje. 

Staklenke vadite van tek kada se voda ohladi. Tada ih obrišite i spremite na tamno i hladno mjesto. Ako drugi dan primjetite da je neka boca loše zatvorena ili u slučaju da ste koristili celofan, da je oštećen, stavite novi poklopac i bocu još jednom prokuhajte. 

Kompot s alkoholom

Za ovaj način konzerviranja uzima se na 1 kg šećera dodaje 1/2 l vode, 1/4 l alkohola i žlica salicilne kiseline koja služi kao konzervans. Šećer se s vodom prokuha, skine pjena te se u njega stavi alkohol. Ova količina šećerne otopine dovoljna je za 5 kg voća. 

Voće se očisti, opere i složi u staklenku, pa se prelije šećernom otopinom dok je još topla, a drugi dan se otopina odlije, prokuha i ponovno nalije na voće. Tako se napravi do tri puta, zatim se staklenka zatvori poklopcem i spremi za zimu. 

U istu staklenku može se dodati uvijek svježe sezonsko voće, ali se onda mora dodati šećerna otopina.


Tagovi

Izrada kompota Domaći kompot Pasterizacija Zimnica Voće Salicilna kiselina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]