Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje blitve
  • 08.11.2022. 07:30

Kako pripremiti zimnicu od blitve?

Možemo je čuvati u frižideru, zamrzavati i sušiti, ali i ukiseliti

Foto: Maja Celing Celić
  • 385
  • 69
  • 0

Mnogo zdravlja na naše tanjire donosi blitva. Ovo zeleno povrće ima nevjerovatnu ljekovitost. Snižava temperaturu, pomaže u borbi protiv raznih upala, reguliše nivo šećera u krvi, koristi se za detoksikaciju organizma, poboljšava rad mozga. Doprinosi zdravlju kostiju, očiju, kose, prevenciji tumora.

Koristi se sirova, u salatama, kuhana i dinstana. Listovi posjeduju izvjesnu gorčinu, ali kada se obare, gube tu osobinu. Bogati su dijetalnim vlaknima i vitaminima iz B kompleksa, posebno B6, K, C, A, E i riboflavinom. Među mineralima po količini se izdvajaju magnezij, mangan, kalij, željezo i bakar. Sadrže značajne količine antioksidanata i drugih korisnih materija.

Berba listova se obavlja već četiri sedmice poslije sjetve sjemena. Prvi listovi koje beremo s vanjske strane rozete trebaju biti dugi 10 cm. Odlaganjem berbe za još sedmicu ili dvije dobićemo krupnije.

Mlada blitva 

Kako bi što duže trajali, ovaj posao obavljamo rano ujutro dok su još svježi i puni vode koju su akumulirali tokom noći. Lišće sakupljamo jednom u toku sedmice.

Iako ova povrtnica dobro izdržava hladnoću i niske temperature, može se dogoditi da će listovi uslijed kiše, magle i drugog požutjeti ili dobiti fleke. Ako je imate toliko da neće sve pojesti do  zime, konzervirajte ju.

Čuvanje u frižideru

Uklonite uvele i oštećene listove, ali ih nemojte prati. Stabljike umotajte u navlažen papirnati ubrus. Sve stavite u otvorenu ili perforiranu najlon vreću i čuvajte u frižideru. Na ovakav način je možete sačuvati cijelu sedmicu.

Operite je neposredno prije upotrebe. Ako bi je oprali prije spremanja u frižider, mokra površina bi ubrzala procese propadanja i truljenja.

Zamrzavanje blitve

Blitva se najčešće čuva zamrznuta. Prvi korak je da se listovi očiste od uvelih, i oštećenih dijelova, a zatim dobro operu hladnom vodom. Pustite da se ocijede i zatim višak vode pokupite suhom krpom, ubrusima ili ih ocijedite u posudi za sušenje salate.

Zatim je isijecite na krupno, a prethodno možete odvojiti listove od stabljika jer im treba nekoliko minuta više da se skuhaju od listova. Možete ih zamrznuti odvojeno.

Kako bi zadržala svoje karakteristike i korisne materije potrebno ju je blanširati. To je postupak u kome se povrće kratko vrijeme potopi u kipuću vodu, a zatim se izvadi i potopi u hladnu na dvije minute kako bi se zaustavio proces kuhanja. Koristi se kako bi se povrću sačuvala prirodna boja i okus, ali i tekstura. Osim toga, blitva gubi svoju gorčinu i okus postaje blaži i slađi poslije blanširanja. Proces traje minimalno 30 sekundi, a maksimalno tri minute.

Ocijedite ohlađenu blitvu i spakujte je u vrećice za čuvanje hrane. U zamrzivaču ovakve kesice s blanširanim sadržajem mogu da se čuvaju od pola do jedne godine.

Ukiseljena se odlično slaže uz krompir i bijeli luk (Foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Čuvajte ih osušene

Oprane listove je potrebno dobro ocijediti i osušiti u posudi za salatu ili uz pomoć krpe. Za sušenje je najbolje koristiti dehidrator ili upotrijebite pećnicu koja ze zagrije na nisku temperaturu, a prilikom sušenja otvorite vrata. 

Isijecite je srednje krupno i rasporedite na rešetku dehidratora. Temperatura se kreće oko 50ºC ili malo više. Osušena se čuva zatvorena u staklenim teglama i koristi za pripremu supa, variva i pita.

Pored ovih jednostavnih načina čuvanja možemo je ukiseliti, poput krastavaca, s tim da ju je prije stavljanja u staklenke potrebno blanširati 5 sekundi. Najbolje da se odvojeno kisele drške i listovi.


Povezana biljna vrsta

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Tagovi

Blitva Zimnica Zamrzavanje blitve Sušenje blitve Blanširanje blitve Ukiseljena blitva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]