Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskršnja šunka
  • 15.04.2022. 11:25
  • Brodsko-posavska, Sikirevci

Kako skuhati domaću šunku, kulin, slaninu - zna Sikirevčanka Marija Živić

Nekada su obiteljske zajednice bile velike pa su se šunka, kulin i drugo kuhali za sve. Tako i mi danas. Imam četiri sina, kćer, unučad pa volim napraviti za sve, priča nam Marija Živić.

Foto: Antun Živić
  • 14.321
  • 1.081
  • 3

Četiri šunke i plećku, četiri kulena, dvije kulenove seke, slaninu i kobasicu za uskrsni blagdanski stol skuhali su u obitelji Živić u Sikirevcima. Na Veliku srijedu se iz dvije oranije širio miris ne samo njihovom avlijom nego i sikirevačkim drumom. Ovo je tradicija koju u obitelji njeguju oduvijek, priča nam gazdarica Marija Živić

"Nekada su obiteljske zajednice bile velike pa su se šunka, kulin i drugo kuhali za sve. Tako i mi danas. Imam četiri sina, kćer, unučad pa volim napraviti za sve", priča nam ova vrijedna domaćica dodajući kako domaća šunka i kulen, koje prave od svojih svinja, do Uskrsa još uvijek nisu suhi pa ih stoga treba skuhati.

Iz oranije je slađe

Kaže, kada se kuha sve zajedno, u oraniji, tada je puno slađe. Otkrila nam je kako ona uz pomoć supruga Antuna to radi. 

U obitelji Živić oduvijek se ovako kuhala šunka

"Voda u oraniji mora biti zagrijana, skoro do ključanja. Prvo stavim šunke koje moraju kuhati tri sata. Poslije stavim kulin, kulinaču, kobasice i slaninu. Oni se kuhaju oko sat i pol vremena, a sve ovisi o veličini. Kada je gotovo, ostavim još u vodi sat vremena, da bude sočnije", jednostavan je Marijin recept. 

Nakon što izvadi iz oranije, šunku i kulen objesi na kljuku da se ocijedi višak vode. Kaže, netko u ovoj vodi skupa s mesom kuha i jaja koja tada poprime miris mesa i budu vrlo ukusna. Ona ima guščja koja će ukrasiti uz pomoć ljuski crvenog luka i listićima bilja, što je također stara metoda ukrašavanja, danas sve popularnija. 

U korpicu pa na svetenje

Prije blagovanja, hranu treba posvetiti. U sikirevačkoj crkvi Svetog Nikole biskupa obred svetenja je na Veliku subotu ujutro. U ovom slavonskom selu se jako drži do tradicije, narodnih i vjerskih običaja. 

Za domaćice je ovo poseban dan. Tada iz svojih ormara izvlače najbolje ručno izrađene otarčiće kojima će ukrasiti korpe sa svetenjem. 

"U korpu stavim od svega po komad, pa onda jaja, luka biloga, sol i kruščiće. Pokrijem folijom, a gore stavim otarčić posebno izrađen i uštirkan za ovaj dan. Znate, žene se vole takmičiti čiji će biti ljepši i gleda se da svake godine bude novi", smije se Marija koja je je i članica udruge "Sikirevački motivi" koja okuplja žene ljubiteljice ručnog rada. 

Ova je vrijedna domaćica za Uskrs u krušnoj peći ispekla i 20 kruhova, pogače i male kruščiće oblikovane u pletenice, što je običaj za ovaj blagdan. "Sve ovo podilim djeci, unučadi, komšinici. Više volim da mogu dati nego tražiti."

Blagoslovljeno jelo čeka do Uskrsnog jutra i blaguje se nakon mise. "Oduvijek je takav običaj. Nikada se nije jelo prije. Iako, kada su djeca bila mala, onda bi željno iščekivala šunku pa sam im znala krišom dati koji komadić", prisjeća se. 

Unučice Barbara i Rita sigurno će nastaviti običaje

Zaključuje da se šunka i kuhano meso jedu po malo cijeli tjedan pa i za mladi Uskrs.

Kuha se pola sata po kilogramu?

Za one koji će se možda prvi puta odlučiti na kuhanje ove delicije, ali ne u ovolikim količinama, vrijedi pravilo da je vrijeme kuhanja pola sata po kilogramu. Dobar pokazatelj da je kuhana je kada primjetite da se meso odvaja od kosti. Netko će ju poput Marije izvaditi nakon sat vremena, ali ima i onih koji će ju ostaviti u vodi dok se ne ohladi pa tek onda izvaditi. To je posebno važno u slučaju da ne kuhate cijelu šunku nego samo komad jer kuhanjem iz nje izađe masnoća. 

Uz sretan i blagoslovljen Uskrs, želimo vam i obilje na blagdanskom stolu kojega ćete blagovati uz svoju obitelj! 

Bit će nam drago ako s nama podijelite svoje recepte, savjete, fotografije kuhanja suhog mesa, običaja, blagdanskog stola na našem KLUBu.


Fotoprilog


Tagovi

Uskrsna šunka Kuhanje šunke Obitelj Živić Marija Živić Uskrsni običaj Tradicijska kuhinja Kulen Kulin Kulinača Sikirevci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.