Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 07.04.2020. 07:30

Kako uzgajati paradajz naopačke?

Iako možda zvuči čudno, metodu naopakog uzgoja povrća koriste vrtlari širom svijeta. Ukoliko imate ograničen prostor, ovo može biti dobra opcija.

Foto: Facebook/The Englis Garden Magazine
  • 2.975
  • 439
  • 0

Naopaki uzgoj povrća sigurno odstupa od konvencionalnog načina, a iako se možda čini čudim, vrtlari širom svijeta uzgajaju paradajz, ali i ostalo povrće pomoću ovog neobičnog principa.  

Metoda uzgoja "naopačke" posebno je prikladna za određene sorte poput cherryja, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Tako se mogu uzgajati i krastavci, paprika (posebno chilli) i sl. Ukoliko imate ograničen prostor za vrtlarenje ili ga uopće nemate, ovo može biti dobra opcija. Kante i slične posude uvijek možete objesiti na trijemu, ogradi i drugim mjestima. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranljivosti

Brojne prednosti

Kod konvencionalne proizvodnje paradajza osim potrebnog prostora, postoje i zahtjevi koji podrazumijevaju vezanje za kolce, okopavanje, malčiranje i druge poslove. Međutim, prilikom naopakog uzgoja toga nema. Treba istaknuti i da se maksimalno smanjuje broj štetočina koji napadaju biljke kao i gljivične bolesti, piše ruralsprout.

Koncept je jednostavan, a briga oko biljaka zahtijeva manje vremena jer nije potrebno okopavanje. Jedino što ćete biljke, u odnosu na konvencionalni uzgoj, morati češće zalijevati. Nema korova, a bolja je i cirkulacija zraka što ima vitalan značaj za biljku. Instalaciju možete premještati po želji, a preko noći čak odnijeti u zatvoreni prostor ukoliko se predviđaju niske temperature.

Biljke zaštititi od vjetra

Ipak, ova metoda zahtijeva i neke obaveze. Posude u koje ste ih posadili, morate pravilno i sigurno pričvrstiti. Biljkama osigurati dovoljno svjetla i zaštitu od vjetra kako ne bi došlo do lomova. Kao što je ranije spomenuto, potrebno je češće zalijevanje.

Pizza i sladoled vrt u posudama - kombinujte bilje za omiljena jela

Postoji više načina za ovakav uzgoj uz pomoć metalne košare s kokosovim vlaknom, gotove viseće vreće, plastične posude, kante itd.

Uzgoj u metalnoj košari s kokosovim vlaknom

Metalnu viseću košaricu s oblogom od kokosa okrenite naopako i napravite dovoljno veliku rupu za korijen. Korijen presadnice paradajza lagano očistite od zemlje te umetnite kroz rupu. Nakon što se postavili presadnicu, supstrat u košarici rasporedite oko korijena da bude što čvršći te nakon toga nadopunite je do 3/4 ostatkom pripremljene zemlje i sve obilno zalijte.

Kokosova vlakna štite korijen od visoke temperature i zadržavaju vlagu (Foto: Facebook/Home Grown Gardener)

Kokosova vlakna će sačuvati vlagu, ali i korijen zaštititi od direktnog uticaja sunčevih zraka i previsoke temperature. 

Uzgoj u plastičnoj kanti 

Koristite kantu zapremine oko 5 l. Pažljivo izrežite otvor na dnu kante pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa bi trebala biti prečnika oko 7 cm. Za bolju cirkulaciju zraka i drenažu, na dnu se može izbušiti oko 6 malih rupa.

Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekatata, preklopite je i zarežite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kavu. Mrežu zalijepite na dno pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo umetnite presadnicu pazeći da ne oštetite korijenje. Kao i u prethodnom opisu, dodajte dio supstrata, malo ga sabijte oko biljke te stavite ostatak. Objesite na mjesto s puno sunca na kojem možete lako doći do biljke. 

Gore, na vrh posude možete dodatno posijati začinsko bilje koje se inače slaže s paradajzom kao što je bosiljak, origanio ili dragoljub. Zemlju će štititi od isušivanja, ujedno biti dekorativno i korisno. 

Za bolje plodonošenje možete koristiti prihranu i đubriva, a čim plodovi sazriju, uberite ih kako bi potaknuli rast i sazrijevanje novih.

Kako od kante napraviti mjesto za uzgoj naopačke pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj paradajza Uzgoj naopačke Uzgoj u kanti Povrće naopačke Neobičan uzgoj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !