Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 13.05.2020. 18:00

Kalcij iz mlijeka jača i štiti biljke - kako ga koristiti

Mlijeko sadrži mikro i makro elemente, a u vrtu se može koristiti za različite namjene, kao sredstvo za zaštitu od patogenih mikroorganizama, ali i štetnika te kao gnojivo.

Foto: Lucija Bencarić
  • 31.713
  • 4.589
  • 1

Mlijeko je važna prehrambena namirnica, ali se pokazalo i kao odlično sredstvo za zaštitu, jačanje i rast biljaka, pogotovo u povrćarstvu i cvjećarstvu. Tretiranjem biljaka mlijekom, na površini se stvara tanki sloj koji ih štiti od prolaska mikroorganizama, gljivica i virusa. Na taj se način biljkama jača imunitet, a i lakše usvajaju i iskorištavaju hranjiva iz tla. 

Mlijeko sadrži mikro i makro elemente kao što su kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan i željezo.

U vrtu se može koristiti za različite namjene, kao sredstvo za zaštitu od patogenih mikroorganizama, ali i štetnika te kao gnojivo.

Bogato je kalcijem, elementom važnim za rast biljke

Nedostatak kalcija je česta pogreška u intenzivnom uzgoju voća i povrća danas. Ovaj se element pojavljuje u cijeloj biljci, a najvažniji je za proces rasta. 

Njegov se deficit prvo se zapaža na mlađem lišću, te usporava razvoj korijenovog sustava kao i same biljke. Pri dužem nedostatku dolazi do pojave nekroze lišća koje se često uvija te polijeganja biljke (slabljenje staničnih stijenki).

Nedostatak kalcija kod paprike i rajčice

Simptom koji upućuje na nedostatak kod rajčice i paprike je mrlja smeđe boje koja može prijeći u crnu na dnu ploda. Ona se postepeno širi i plod trune, a bolest se naziva vršna trulež. 

Preventivna zaštita od plamenjače tijekom ljeta

U borbi protiv plamenjače rajčice prirodnu zaštitu predstavlja mlijeko. Ako ste u mogućnosti, najbolje je izabrati svježe, neobrađeno kravlje ili kozje mlijeko te ga pomiješati s vodom u omjeru 1:10. Dakle u 1 litru vode umiješajte 1 decilitar mlijeka. Smjesu promiješajte te biljku poprskajte sa svih strana, posebno na donju stranu lišća. Postupak se treba ponoviti svakih sedam dana.

Sirutka na krastavce, papriku i rajčice, ali i vinovu lozu

Sirutka je poznata kao nusproizvod u proizvodnji sira. Nakon mliječno-kiselinske fermentacije odvaja se sir i ostaje tekućina - sirutka. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala, mikroelemenata, proteina, vitamina, aminokiselina. 

Za tretiranje biljaka sirutka treba imati temperaturu od 20 do 25°C. Dovoljno je 1 do 2 decilitra sirutke razblažiti sa 1 litrom vode i dobro promiješati. Kako bi se poboljšala efikasnost pripravka, može se dodati i 10 kapi joda.

Za krastavce i vinovu lozu se može primjenjivati i nerazblažena sirutka, ali se tada smanjuje broj tretiranja u kojima se koristi.

U kombinaciji sa soda bikarbonom daje još bolje rezultate

Soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe, ali i kao sredstvo za čišćenje. No, svoje mjesto ima i u zaštiti bilja. U 10 l vode stavi se 1 litra mlijeka i žlica sode bikarbone te se sve pomiješa. Ovaj se pripravak najčešće koristi u borbi protiv plamenjače i pepelnice.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetnika

Koristi se i za cvijeće, najviše ruže

Ruže su u proljeće, posebno u sušnim razdobljima na udaru štetnika kao što su biljne uši. Zaštitite ih mlijekom razblaženim s vodom u odnosu 1:2. Tretman ponavljajte svakih 7 do 10 dana tijekom 2 mjeseca.

Ako se ruke i alat tijekom rada u povrtnjaku operu otopinom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu bolesti.


Tagovi

Mlijeko Zaštita Bolesti Štetnici Plamenjača Kalcij Soda bikarbona Ruže Sirutka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.