Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katarska hrana
  • 19.11.2022. 15:00

Katarska kuhinja je slična našoj, ali uz puno više začina

Jela su začinjena i pod utjecajem indijske i iranske kuhinje. No, vrlo lako ih možemo usporediti s kuhinjom na našim prostorima

Foto: Depositphotos/photographer.moskova
  • 1.649
  • 103
  • 0

U susret Svjetskom prvenstvu u Katru donosimo vam priču o tradicionalnim jelima ove zemlje. Na njihovu gastronomsku ponudu u velikoj mjeri utječu indijska i iranska kuhinja.

Domaći recepti donose jela koja se kuhaju u loncu i koriste lokalne namirnice. Riba se na meniju nalazi tijekom ljetnih mjeseci, dok se u zimskim više konzumiraju jela s mesom. Upotrebljavaju se brojni začini.

Neka od njih zasigurno će se naći i na uličnoj prodaji hrane pa će i navijači moći uživati u njima, ako se odluče eksperimentirati s ovom kuhinjom. 

Machboos je začinjeno jelo od basmati riže i mariniranog mesa. Najčešće se koristi piletina, ali i janjetina, kozetina, meso deve ili riba. Od začina se dodaje češnjak, đumbir, paprika i mješavina začina poznata kao bizar koja se priprema mljevenjem kima, korijandra, karanfilčića, kardamoma, muškatnog oraščića, čilija, majčine dušice. Dodatno se može poprskati limunovim sokom ili ružinom vodicom, a za ljubitelje ljutog okusa servira se poseban sos.

Slično kao pilav (Foto: Facebook/Middle East Food Recipe)

Imaju oni i pandan domaćem japraku, sarmicama u lišću vinove loze. Kod njih je to warak enab (naslovna fotografija, op.ur.) U ovom slučaju kuha se u loncu na podlozi od krumpira. Servira se sa svježim povrćem ili sosom od jogurta.

Kruh kojega pripremaju od brašna, vode i soli te je vrlo tanak nazivaju khubs rgag. Pripremljeno tijesto se podijeli na komade koji se razvaljaju i peku na željeznoj ploči koju zagrijava ugljen. Nešto popot palačinki ili tortilja. 

Njihova ljuta juha saloona može se pripremati od mesa u kombinaciji s povrćem ili samo od povrća, poput rajčica mrkve, krumpira, patlidžana. Konzumira se kao samostalno jelo ili u kombinaciji s rižom. Mogli bismo ga usporediti s paprikašom ili varivom.   

Gusti paprikaš ili varivo? (Foto: Servis Flickr licenca CC )

Jelo kojega nazivaju thareed ili sareed je dobilo naziv po glinenom loncu u kome se priprema. Predstavlja ukusni gulaš od piletine ili janjetine uz dodatak povrća, slanutka, krumpira, luka. Na dno se stavljaju komadi Khubs rgag kojega gulaš namoči svojim sokovima, a prelijeva se umakom od rajčice i začinima. Možemo ga usporediti s našim čobancem s domaćom tjesteninom. 

Luqaimat je desert u vidu ukusnih loptica i ondje se često pravi. Izvana je hrskavo, a unutrašnjost mekana. Izrađuje se od maslaca, mlijeka, brašna, šećera, šafrana i kardamoma. Od tijesta se prave male loptice veličine zalogaja koje se zatim prže u dubokom ulju i umaču u šećerni sirup ili med. Nešto kao naši uštipci. 

Uštipci, fritule? (Foto: Wikimediacommons/Wikiemirati)

Univerzalno jelo balaleet se može jesti za doručak, ali i kao desert. Sastoji se od pržene i kuhane tjestenine kojoj se dodaju šećer i šafran. Preko se servira kajgana što čini nevjerojatan spoj slatkog i slanog. 

Korištene treća fotografija u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Katarska kuhinja Recepti Machboos Thareed Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije