Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.07.2022. 07:30

Kiseli krastavci - jednostavan recept za neizostavnu zimnicu

Ako nećete jednostavno, imamo i recept s kolutićima krastavca, lukom, začinima... jer, brzo će zima

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 876
  • 132
  • 0

Kiseli krastavci su jedinstven sezonski proizvod kojega možemo sami napraviti. Osim što ćemo imati fantastičnu salatu za zimu, njihova konzumacija ima niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprečavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, djeluju okrepljujuće i pospješuju brzo mršavljenje.

Za pripremu zimnice je potrebno odabrati plodove koji su zdravi, bez oštećenja i simptoma oboljenja. Berba se obavlja rano u toku dana. Za kiseljenje nisu pogodni plodovi deformisanog oblika, šuplje unutrašnjosti ili prezreli. Najbolje ih je iskoristiti za pripremu zimnice u toku 24 h poslije berbe.

Kornišone najčešće kiselimo (Foto: Sanja Dovečer)

Prije samog postupka pripreme plodovi se dobro operu i prosuše od suvišne vode na površini. Možemo ih kiseliti cijele, u komadima ili isječene na kolutiće.

Jednostavan recept za kiseljenje

Tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 90ºC i ohladite.

Biće vam potrebno 1kg krastavaca, dvije do tri grančice kopra (mirođije) i dva lista lovora. Za preliv pripremite: 1 l vode, 150 ml sirćeta, jedna kašičica soli i jedna kašičica šećera.

Sve sastojke pomiješajte u istoj šerpi i zagrijte tek da se rastope šećer i so. Ostavite da se ohladi.

Kopar i lovor također operite i ostavite da se okapaju i prosuše. Krastavce složite u uspravnom položaju u tegle, ugurajte kopar i lovor te prelijte ohlađenim prelivom. Dobro zatvorite.

U veliku, dublju šerpu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode u količini da je 2/3 tegle u vodi. Zagrijete sve do ključanja i kuhajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u šerpi. 

Kako pasterizirati zimnicu - savjeti o pravilnoj preradi povrća i voća

Kada se u potpunosti ohlade, obrišite tegle i čuvajte na suvom i tamnom mjestu najmanje tri sedmice prije konzumacije.

I mi u Agroklubu kiselimo krastavce (Foto: M.Vekić)

Recept s kolutićima 

Ako su krastavci veći, možete kiseliti na drugačiji način. Operite i isijecite 1,5 kg kornišona na kolutiće. Ne trebaju biti pretanki. Isijecite jednu manju glavicu crvenog luka i jedan čen bijelog. Dodajte u isječene krastavce zajedno s 40 g soli. Sve dobro promiješajte i ostavite 1h da puste svoj sok.

Za to vrijeme pripremite preliv od 400 ml vode, 150 ml jabukovog, 100 ml alkoholong sirćeta, 130 g šećera, jedne kašike zrna slačice, jedne kašike kopra (mirođije), 1/4 kašičice kurkume. Sve sastojke izmiješajte i pustite da zakuha.

Ocijeđene kolutiće s lukom prebacite u tegle. Prelijte s vrelim prelivom, a sadržaj kašikom promiješajte kako bi izašao sav vazduh. Tek tada zatvorite i ostavite na suvom, tamnom i hladnom mjestu. Možemo ih jesti već poslije dva dana.


Tagovi

Zimnica Kiseli krastavci Kako Kiselenje krastavaca Kornišoni


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.