Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 20.02.2022. 12:00

Kiseli kupus potječe iz Kine, a sa suhim mesom pravo je domaće jelo

Porijeklo vuče s istoka, a posebno mjesto ima u njemačkoj kuhinji. Najviše se konzumira upravo u ovo doba godine

Foto: Depositphotos/gavran333
  • 2.399
  • 63
  • 0

Još prije nekoliko desetaka godina na selu nije bilo kuće u kojoj zimi se nije kiselio kupus, u kutu tople kuhinje, dok ne fermentira. Nakon toga bi bio prebačen na hladno, u podrum i koristio do proljeća - za  ili pak kraljicu zimskog jelovnika - sarmu. 

Bio je ovo način kojim su naši stri čuvali vitamine u vrijeme kada nema svježeg povrća, a znali su i da fermentirano povrće blagotvorno djeluje na organizam. 

Porijeklo vuče s istoka, a poznato je da se fermentiranje kupusa prakticiralo za vrijeme izgradnje Kineskog zida (od 14. do 16. stoljeća). Smatra se da su recept u Europu iz Kine prenijeli Tatari, a najviše se ukorijenio u srednjoj i istočnoeuropskoj kuhinji. 

Posebno mjesto ima u njemačkoj kuhinji, a koliko značajno potvrđuje to da su njihov izraz "sauerkraut" preuzeli Britanci i Amerikanci. 

Kiseli kupus s kobasicama (Foto: Depositphotos/lenyvavsha)

Iako živimo u vremenu kada usred zime možemo konzumirati povrće poput rajčice, krastavaca ili paprike, kiseli kupus i dalje je omiljen bilo da se od njega pravi sarma, sekeli gulaš, dinsta s krumpirom ili pak suhim mesom. 

Upravo se u ovo doba godine najviše jede, posebno ako ste ga sami kiselili. Naime, s toplijim danima može doći do njegova kvarenja pa ga treba potrošiti što prije. Osim toga, i u pušnicama je još suhog mesa za kojega ste i sami rekli da ga najradije jedete baš na ovaj način. 

Bilo da ćete koristiti rebra ili koji drugi komad suhog mesa, preporuča se da ga večer prije namočite u hladnu vodu kako bi iz njega izašao višak soli. Prije kuhanja meso operite te stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati. Dodajte biber u zrnu, lovorov list i nekoliko češnjeva češnjaka. 

Kiseli kupus, ako je preslan, operite u hladnoj vodi te narežite na željene komade. Poslažite na meso i prekrijte hladnom vodom. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte sve dok meso ne bude mekano, dakle najmanje sat i pol vremena. 

Kuhajte dok ne omekša (Foto: Depositphotos/gavran333)

Ako želite gušću teksturu, na kraju kuhanja možete dodati zapršku. 

Jakost i začinjenost ovoga jela ublažit će krumpir. No, njega nemojte odmah staviti kuhati s mesom i kupusom jer će se raspasti. Ogulite ga i ako je manji, cijeloga stavite na kupus te kuhajte najviše 45 minuta. Također, možete ga skuhati u ljusci ili napraviti pire. 

Na koji način vi pravite kiseli kupus sa suhim mesom? Podijelite svoje recepte i savjete na našoj društvenoj mreži KLUB


Tagovi

Kiseli kupus Sauerkraut Tradicijska kuhinja Fermentirano povrće Suho meso Kiselo zelje Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]