Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 10.10.2015. 08:00

Kiseljenje cikle za zimnicu

Sjećam se da je moja mama u nekoliko tegli s ciklom stavljala komadić hrena, a teta je stavljala kim.

  • 2.305
  • 24
  • 0

Cikla je veoma zdrava namirnica, puna minerala i vitamina, niskokalorična, a uz to štiti od raznih bolesti. Potiče rad jetre i normalizira probavu pa mislim da bi je svatko trebao jesti. Koristi je se na mnogo načina, bilo sirovu ili kuhanu. Sirova se može blendati u kombinaciji s raznim povrćem ili voćem i piti kao sok.

Probala sam nekoliko kombinacija i preferiram kombinaciju cikle i jabuke, a fin je i sa mrkvom. Kuhana se obično kiseli za zimnicu, a u Krakowu sam vidjela da je koriste za juhe, umake ili sirovu ribaju u salate. Rekli su mi da time pokušavaju prevenirati obolijevanje stanovnika od karcinoma jer se u to doba oko Krakowa nalazilo puno industrijskih pogona i velik broj ljudi je obolijevao.

Skuhana ili ukiseljena - cikla zauzima važno mjesto

Priznajem da se teško uspijevam naviknuti na okus sirove cikle, ali zato skuhana i ukiseljena zauzima važno mjesto među mojim omiljenim salatama. Svake godine posijemo veliku gredicu cikle na mjesto s kojeg smo pobrali grašak i u ovo ranojesenje vrijeme je spremna za vađenje i kiseljenje. Ne možemo sve odraditi odjednom jer nemam dovoljno veliko posuđe, pa to obično budu tri kuhanja. U tom poslu suprug je veoma važan kotačić. On ciklu vadi iz zemlje, pere, stavlja kuhati, skuhanu guli i riba na ploške. Ja pripremam ostalo što je potrebno za završetak tog posla, a to je:

Čiste suhe tegle i poklopci, lijevak kome sam odrezala donji dio, velika grabilica ili đezva, gajba obložena stiroporom i deke. Poklopce sam poprskala čistim alkoholom (za svaki slučaj).

Dva dana hlađenja

Stavila sam kuhati 3,5 l vode, dodala 10 dkg soli, 25 dkg šećera, a kad je voda provrila dodala sam 1 dl octene kiseline i naribanu ciklu. Lagano sam promiješala, a nakon kuhanja od nekoliko minuta, tako vrelo, sipala sam u tegle pomoću đezve i lijevka, dobro zatvorila poklopcem i stavila u gajbu. Sve sam dobro pokrila i zamotala dekom, a nakon dva dana hlađenja stavila na policu u ostavu.

Sjećam se da je moja mama u nekoliko tegli s ciklom stavljala komadić hrena, a teta je stavljala kim. Moji ukućani vole bez dodataka i malo slađe, pa umjesto 20 dkg šećera stavljam 25 dkg. Naravno, i vi možete staviti manje ili više šećera i soli. Ovako spremljena cikla, ako je slučajno ne pojedete, može stajati bez problema do iduće godine, a i duže. Kuhali smo ciklu dva puta, a ove sitne što su još u zemlji ćemo ovaj tjedan na isti način ukiseliti, ali cijele tj. nećemo ih rezati.


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Kim

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U pučkoj medicini upotrebljava se protiv... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Hren KIM Cikla Zimnica Juhe Octena kiselina Tegle Kiseljenje zimnice Krakow Vađenje zimnice Kuhanje cikle


Autorica

Silva Filipović

Više [+]

Silva je pobornica zdrave hrane, s dugogodišnjim iskustvom u pripremi zimnice, od slatkih do slanih i kiselih specijaliteta.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !