Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na balkonu
  • 14.04.2023. 07:30

Koju sortu rajčica uzgajati na balkonu?

Odaberite sorte i hibride koji su namijenjeni uzgoju u posudama i imaju ograničen rast. Oni i obilno rode. Koji su to?

Foto: Depositphotos/elena_siemer
  • 2.266
  • 122
  • 0

Nemate vrt, nemate dvorište, ali imate terasu, balkon ili osunčan prozor. To je dovoljno da se posvetite uzgoju balkonskog bilja, a favorit je balkonska rajčice. Možete imati svježe plodove tijekom ljeta i jeseni, pod uvjetom da pažljivo odaberete sortu ili hibrid. Najčešće su to: Balconi F1, Balkonsko čudo, Bonsai rajčica, Pinokio i drugi.

Sorte koje se uzgajaju u plastenicima i vrtovima su indeterminantne, što znači da rastu vrlo visoko. Može biti problem da se izborite s takvom biljkom koja intenzivno raste i formira gomilu zaperaka koje stalno morate otkidati. Balkonsku rajčicu ima puno manju visinu, do pola metra, prilagođen je za uzgoje u posudama i ne stvara gomilu zaperaka. Ako ste početnik, dobar izbor sorte i hibrida će vas spasiti gomile problema, od njege do zaštite. Druga bitna karakteristika je da obilno rode. Njihovi plodovi su sitniji, raspoređeni u grozdove.

Sadnja je laka

Biljke se mogu prilagoditi različitim posudama, supstratu i uvjetima. Presadnice se uzgajaju kao i kod obične rajčice. Za sadnju u stalnu posudu možete odabrati plastične ili keramičke posude, plastične boce ili kontejnere. Važno je da im je zapremina najmanje 3 l kako bi se formirao dobar korijen.

Na dno posude stavljamo šljunak, komadiće izlomljene cigle ili namjenske granule kako bi osigurali dobru drenažu. Sloj treba biti debeo oko 3 cm. Dodajemo supstrat, a na sredinu stavimo korijenovu balu biljke i nastavimo dodavanje supstrata. Lagano ga pritisnemo kako bi se ostvario kontakt s korijenom. Supstrat dodajemo do 2 cm ispod gornje ivice posude. To će spriječiti izlijevanje vode prilikom zalijevanja. Dubina sadnje presadnice je do kotiledonih listića. Rajčica ima osobinu da formira bočno korijenje na stabljici.

Ne kvasite listove

Poslije sadnje se obilno zalije. Ritam zalijevanja ovisi od temperature i na početku je razmak osam do deset dana. Ljetne visoke temperature zahtijevat će i češće navodnjavanje.

Nikada ga ne zalijevajte preko listova, jer će to potaknuti pojavu bolesti. Prihrana počinje dva tjedna nakon presađivanja. Opskrbljenost hranivima utječe na prinos pa joj posvetite punu pažnju. Koriste se gnojiva kao i kod obične rajčice.

Šest pravila prihrane presadnica

Optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj se kreće između 18 i 22ºC, a noćna od 15 do 16ºC. Preko najtoplijeg dijela ljeta neka sama posuda bude u sjeni, dok biljka voli biti na direktnom suncu. Supstrat u posudi se pregrijava, korijen zbog toga smanjuje funkciju. Osigurajte potporu za biljke u vidu manjeg kolca ili plastičnih potpora tijekom formiranja i zrenja plodova. Oni su teški i mogu dovesti do loma stabljike ili grane.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Balkonsko povrće Niska sorta Povrće na balkonu Balkonske rajčice Rajčica Sorte rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]