Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji kesten
  • 18.10.2021. 13:30
  • Sisačko-moslavačka, Roždanik

Kristina Lučić Andrijanić: Divlji kesten izvrstan je za izradu deterdženta za rublje

Treba se samo uputiti u šumu, pokupiti ih s tla, kod kuće narezati i zaliti vrelom vodom, doznajemo od ove profesorice glazbeno-teorijskih predmeta.

Foto: arhiva Kristine Lučić Andrijanić
  • 2.346
  • 127
  • 0

Često nismo svjesni koliko proizvoda za uporabu u domaćinstvu možemo izraditi sami. No, dobra je vijest da danas to polako postaje trend. Radi se o ekološki prihvatljivim sredstvima za čiju izradu nije potrebno uložiti mnogo truda, a u skladu su i sa zero waste filozofijom i stilom života.

Kristina Lučić Andrijanić jedna je od onih koji njeguju takav način života te želi pokazati ostalima da mnogo toga možemo napraviti u vlastitom domu.

Sadrži puno saponina

"Sezona je divljeg kestena koji je izvrstan za izradu deterdženta za rublje. Treba se samo uputiti u šumu, pokupiti ih s tla, kod kuće narezati i zaliti vrelom vodom“, doznajemo od ove profesorice glazbeno-teorijskih predmeta. Kaže da divlji kesten u sebi sadrži puno saponina, ali da ima i drugih biljaka koje se mogu koristiti u tu svhu, naprimjer sapunika ili bršljan.

Ona kestenje nasjecka i stavi u staklenku, navečer prelije vrućom vodom i poklopi tanjurićem, a ujutro ocijedi tekućinu koju koristi kao tekući deterdžent. "Opere rublje kao i svako drugo sredstvo“, kaže nam, ali dodaje da s vremena na vrijeme za svijetle stvari ipak i sama koristi klasična sredstva.

Prirodni resursi su svuda oko nas, kaže Kristina 

Napominje da, kada se pere svjetlije rublje, valja s kestena skinuti koru kako ono ne bi izgubilo bjelinu. Divlji kesten može se, osim toga, osušiti u pećnici ili dehidratoru za naredne mjesece.

Resursi su svuda oko nas

Nedavno je na tu temu u suradnji s udrugom Vestigium organizirala radionicu jer je upravo sezona divljeg kestena i "šteta je propustiti što nam priroda pruža“. U budućnosti bi voljela na vlastitom imanju održavati različite radionice vezane uz prirodu – vrtlarenje, upoznavanje i sakupljanje samoniklog bilja, sve to na neki način povezati i s glazbom što joj je struka.

"Htjela bih da se ljudi više povezuju s prirodom, ali i međusobno, a tu glazba može biti od velike pomoći“, govori.

U vrijeme lockdowna je kod mnogih primjetila strah od egzistencije te željela pomoći na način da im pokaže kako svašta mogu izraditi sami - ukazati im da ne ovise o konzumerističkom mentalitetu. "Resursi su svuda oko nas, samo ih treba znati prepoznati i koristiti. To znanje je stavljeno na stranu, no nije zaboravljeno jer je sve negdje zapisano. Treba ga oživjeti kako bismo osjećali sigurnost i samopouzdanje“, smatra Kristina.  

Kada je krenulo zatvaranje, nije brinula jer je imala vrt, livadu, šumu i znanje kako resurse oko sebe iskoristiti. U vlastite vještine se uvijek možemo pouzdati, to nam nitko ne može uzeti, poručuje. Sakupljeno praktično znanje planira prenijeti zainteresiranima kroz što više radionica. Ističe još da je gorljiva pobornica 'zero waste' filozofije koju također voli širiti.

Otvorili SOPG

Opisuje kako je nekada radila dodatni posao koji je uključivao puno rada na kompjutoru što se dodatno intenziviralo u vrijeme nesretnog lockdowna. Tada je došlo do zasićenja. Uz stalni posao i dodatni angažman nije bilo vremena za obitelj, a njih u tu vrstu rada nije mogla uključiti. To se počelo odražavati na obiteljski život, shvatila je da nije zadovoljna i odlučila krenuti u drugom smjeru. Onom gdje se svi članovi obitelji mogu angažirati i ostvariti od toga benefit.

Suprug se tada tek vratio iz inozemstva i bio bez posla, razgovarali su i rekli "u redu, idemo probati“. Otvorili su SOPG s ciljem da se on više angažira, a možda da u budućnosti poljoprivreda postane i njegov posao. Tek su na početku, mali su i rade za sebe, a prodaju samo viškove. Ove godine su posijali 50-ak sorti rajčica, nisu sve uspjele jer je godina bila izazovna, ali samo cherry rajčica je na kraju bilo 15 vrsti što je ljudima primamljivo i rado su kupovali.

Sa suprugom je otvorila SOPG, a ove su godine posijali 50-ak sorti rajčica 

Kristina za vlastite potrebe izrađuje još i štapiće za kađenje s mirisom kadulje, lavande i ružmarina. Kaže da je danas popularno koristiti difuzore za eterična ulja, ali da treba biti oprezan koja se koriste, koliko kapi stavlja.

"Svašta se prodaje na tržištu, treba znati što i koliko čega, nisu to stvari za igrati se“, upozorava. Upravo iz tih razloga, ali i mnogih drugih, njen su izbor domaći prirodni proizvodi koji ne štete zdravlju članova njene obitelji.


Fotoprilog


Tagovi

Divlji kesten Deterdžent Kristina Lučić Andrijanić


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]